1. Home
  2. Kennis
  3. E-books
  4. Grensoverschrijdende detachering

Grensoverschrijdende detachering

Waar moet u op letten als u met een internationale werknemer een dienstverband aangaat? En vooral: wat is vanuit arbeidsrechtelijk perspectief de meest gunstige detacheringsconstructie, waarbij u als werkgever de minste risico’s loopt?
Leestijd 
Auteur eBook Jaleesa van den Hof
Gepubliceerd 24 oktober 2017
Laatst gewijzigd 11 maart 2018

Detachering van buitenlandse werknemers naar Nederland komt in toenemende mate voor. Toch zijn de huidige spelregels voor grensoverschrijdende detachering, vastgelegd in onder andere de Detacheringsrichtlijn, niet altijd bekend bij werkgevers. Net als dat werkgevers er niet altijd mee bekend zijn dat al snel sprake is van een vorm van detachering. Het gaat hier namelijk niet alleen om uitzending maar ook om contracting en intra-concernuitlening. Daar komt nog eens bij dat de Raad van Ministers EU op 23 oktober 2017 een akkoord heeft bereikt over het voorstel tot herziening van de Detacheringsrichtlijn.

Het is van belang dat u als werkgever op de hoogte bent van zowel de huidige spelregels als de (verwachte) toekomstige spelregels. Waar moet u op letten als u met een internationale werknemer een dienstverband aangaat? En vooral: wat is vanuit arbeidsrechtelijk perspectief de meest gunstige detacheringsconstructie, waarbij u als werkgever de minste risico’s loopt? Nu kan ik me goed voorstellen dat het voor u als werkgever moeilijk is om alle regels te kennen, het is immers een warboel van regeltjes. Vandaar dat ik voor u als werkgever de spelregels aangaande grensoverschrijdende detachering inzichtelijk heb proberen te maken.