1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Arbeidsrecht

Expertise Arbeidsrecht

De sectie Arbeidsrecht bestaat uit een groot aantal advocaten die zich volledig toeleggen op het arbeids- en pensioenrecht en daaraan gerelateerde subspecialismen. Wij zijn actief voor nationale en internationale ondernemers, overheidswerkgevers, bestuurders, directies, HR-afdelingen en (pensioen)adviseurs, maar verlenen ook juridische ondersteuning aan individuele werknemers. Op diverse gebieden werken wij multidisciplinair samen met advocaten, notarissen en fiscalisten. Daardoor kunnen wij ieder vraagstuk oppakken en u daarmee volledig ontzorgen.

Integrale dienstverlening

Onze sectie Arbeidsrecht biedt u volledig geïntegreerd juridisch en fiscaal advies. Bij sommige opdrachten volstaat het om een collega fiscalist, notaris of een advocaat gespecialiseerd in een ander rechtsgebied kortdurend in te schakelen. Bij grote projecten hebben we vanaf de start het juridische én fiscale kader in het vizier, zodat we uw project efficiënt en gedegen kunnen sturen en begeleiden.

We staan voor u klaar op onder meer de volgende gebieden:   

Conflict arbeids- en pensioenrecht 

Bij een arbeids- of pensioengeschil heeft een minnelijke oplossing veelal de voorkeur boven een proces bij de rechter. Daarom proberen onze gespecialiseerde arbeids- en pensioenrechtadvocaten een conflict altijd eerst op te lossen in overleg met de betrokkenen: de werkgever, de werknemer(s), de ondernemingsraad en/of de pensioenuitvoerder. Blijkt dit niet realiseerbaar, dan begeleiden we u in een gerechtelijke procedure. Lees meer over onze sub-expertise conflict.

Fraude in de werkrelatie

Geen enkele organisatie is immuun voor fraude. Gelukkig kunt u vooraf de kans op fraude binnen uw organisatie wel verkleinen en eventuele de schade en gevolgen proberen te beperken. Ons Fraudeteam met ervaren advocaten arbeidsrecht kan u daarbij ondersteunen. 

Medezeggenschap

Een goed functionerend medezeggenschapsorgaan is belangrijk voor uw onderneming én voor uw medewerkers. De meest bekende vorm van medezeggenschap is de ondernemingsraad (OR). Maar er zijn meer mogelijkheden om medezeggenschap invulling te geven. Wat is de optimale inrichting van de medezeggenschapsstructuur voor uw specifieke onderneming, concern of groep? Onze specialisten medezeggenschap adviseren u graag bij dergelijke vraagstukken. Wij begeleiden medezeggenschapstrajecten van begin tot eind en procederen indien nodig bij de kantonrechter (algemene geschillenregeling) en Ondernemingskamer (bijzondere geschillenregeling). Ook helpen wij ondernemers om goed en praktisch om te gaan met de bevoegdheden van vakorganisaties op grond van cao’s en wet- en regelgeving, zoals de WMCO, SER-fusiegedragsregels, enquêterecht et cetera. Lees meer over onze sub-expertise medezeggenschap.

Bestuur en toezicht  

Problemen in de boardroom voorkomen en oplossen? Onze specialisten van de vakgroep Bestuur en Toezicht kunnen u ontzorgen. Wij beschikken over vergaande kennis en ervaring op het gebied van corporate arbeidsrecht en governance. Onder meer wat betreft goed bestuur, bestuurscrises, de verhouding tussen uitvoerende en toezichthoudende organen, de verhouding met het directie-/managementteam, beloningsregelingen en de rechtspositie van statutair bestuurders (waaronder ontslag).

Internationale arbeidsrecht

Grensarbeid, internationale detachering, Europees pensioenrecht, arbeidsmigratie; ons team Internationaal arbeidsrecht adviseert werkgevers bij alle arbeidsrechtelijke vraagstukken met een internationale component.

Compliance en Integriteit

Compliance en integriteit: twee thema’s die met recht hoog op de beleidsagenda van organisaties staan. Ook waar het de arbeidsrechtelijke inbedding van regelgeving, gedrags- of cultuurverandering en integriteitsbeleid betreft. Onze specialisten met de sub-expertise Compliance en Integriteit helpen uw organisatie met preventiebeleid, crisismanagement en alle arbeidsrechtelijke zaken. 

Pensioenrecht

Pensioen is een kostbare arbeidsvoorwaarde, maar ook een arbeidsvoorwaarde die zorg realiseert. Zorg voor de oude dag, zorg in situaties van arbeidsongeschiktheid en zorg bij overlijden. Kortom, zorg voor het belangrijkste kapitaal binnen een onderneming: de werknemers. Onze specialisten van de vakgroep Pensioenrecht bieden u ondersteuning bij alle uiteenlopende pensioenvraagstukken. 

Corporate Arbeidsrecht

Wat zijn de gevolgen van een fusie, overname of herstructurering voor de arbeidsvoorwaarden inclusief het pensioen van de ‘nieuwe’ organisatie? Voor ondernemers is het niet altijd gemakkelijk om hierop het overzicht te behouden. Daarbij kunnen de advocaten van onze vakgroep Corporate Arbeidsrecht u ondersteunen. We sturen en begeleiden fusies, overnames, reorganisaties en andere beoogde organisatiewijzigingen van begin tot eind. Ook helpen wij u met het realiseren van noodzakelijke aanpassingen van arbeidsvoorwaarden.

Contact?

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze advocaten arbeidsrecht.  

Events


6 juni 2024

Arbeidsrecht event 6 juni 2024

Duik in de dynamische wereld van de arbeidsmarkt! Ook in 2024 blijft deze voortdurend in beweging. Weet uw organisatie hoe ze moet meebewegen in de pensioentransitie, wat er komt kijken bij een gewenste of noodzakelijke reorganisatie als gevolg van veranderende marktomstandigheden, is uw organisatie up-to-date met een goed integriteitsbeleid en op de hoogte van de wijzigende regelgeving voor het werken met ZZP’ers? In ons evenement inspireren wij u graag met informatie en praktijkvoorbeelden bij deze belangrijke onderwerpen.

Bekijk alle events over Arbeidsrecht

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 1400

Niets doen is geen optie, hernieuwde Handreiking “Cultuurverandering op de werkvloer”

Afgelopen week is er een nieuwe Handreiking “Cultuurverandering op de werkvloer, over preventie en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag” gepubliceerd, in vervolg op het eerste prototype dat in mei 2023 door regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, is uitgebracht. De vernieuwde handreiking is aangescherpt en uitgebouwd en richt zich onder meer op preventie en het in gang zetten van een blijvende cultuurverandering op de werkvloer.

Rechtbank Arnhem-Leeuwarden: 30%-regeling ook van toepassing op hogeschool-studenten met wo-diploma

De 30%-regeling is de laatste tijd veel in het nieuws, vooral omdat de regeling aan alle kanten versoberd wordt. Dit maakt het moeilijker voor werkgevers om hooggekwalificeerd personeel uit het buitenland aan te trekken. De potentiële vijver waarin kan worden gevist lijkt daardoor kleiner te worden. Maar, die potentiële vijver, hoe groot is die dan precies? Daarover ging een rechtbankprocedure die we onlangs voerden. Conclusie: De rechtbank Arnhem – Leeuwarden is - met ons – van oordeel dat de reikwijdte van één van de (salaris)voorwaarden voor jonge hoogopgeleide werknemers ruim moet worden uitgelegd. Dit betekent dat niet alleen werknemers met een diploma behaald aan een universiteit, maar ook werknemers met een wo-diploma behaald aan een hogeschool kwalificeren voor toepassing van de 30% regeling.

PensioenPost #6 – Exhibitievordering jegens ‘de Staat’

In PensioenPost #6 wordt de recente uitspraak van de Rechtbank 's-Gravenhage besproken, waarbij een exhibitievordering tegen de Staat werd afgewezen. Het betrof het verzoek om afschriften van adviezen van de landsadvocaat over de uitvoerbaarheid en juridische haalbaarheid van de Wet toekomst pensioenen. Deze zaak illustreert de voortdurende afweging tussen transparantie en vertrouwelijkheid in het openbaar maken van overheidsinformatie.

Pensioenschade in de billijke vergoeding

Ontdek de cruciale rol van pensioenschade bij de billijke vergoeding in arbeidsrechtelijke geschillen. Recente uitspraken, zoals die van de Rechtbank Rotterdam en het Hof Amsterdam, belichten de complexiteit rondom pensioenclaims. Terwijl sommige rechters schattenderwijs pensioenschade vaststellen, benadrukken anderen de noodzaak van een gedegen onderbouwing. Werknemers en werkgevers staan voor strategische keuzes in deze juridische arena. Ontdek de diverse oordelen van rechters en ontrafel of er een rode draad zit in deze cruciale kwestie.

Indexatie normbedragen kennismigranten en houders EU blauwe kaart 2024

De minister van SZW heeft bekend gemaakt dat de normbedragen die gelden voor de tewerkstelling van (o.a.) kennismigranten en EU blauwe kaart houders worden geïndexeerd per 1 januari 2024. Net als vorig jaar, leidt de herziening tot een (forse) verhoging van de normbedragen waardoor werkgevers die in 2024 een aanvraag willen indienen rekening moeten houden met een hoger looncriterium.

1 2 3 4 5 6
...
117
Terug naar alle expertises en sectoren