1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Energierecht

Expertise Energierecht

Ons land werkt aan een gigantische energietransitie. In 2050 moet de gehele energievoorziening 100% duurzaam zijn. Om dat te bereiken kan onder andere gebruik worden gemaakt van wind, van zon en van aardwarmte. Al deze duurzame energiesystemen hebben gemeen dat ze juridisch maatwerk vereisen. Om maatwerk te kunnen leveren heb je een ervaren team nodig met veelzijdige juridische specialisten die intensief samenwerken. Dat biedt de vakgroep Energie van Dirkzwager.

In sneltreinvaart schakelt Nederland over op duurzame energie. Onder andere gemeenten, energieleveranciers, netbeheerders, banken en (internationale) projectontwikkelaars dragen daaraan bij met honderden – kleine en grote - projecten. Het gaat dan om projecten voor de aanleg van windparken en van zonneparken, op daken, land én water. Daarnaast gaat het om warmtenetten en warmte-koudeopslag als alternatief voor gas en het laadpalennet dat wordt uitgerold om een groeiende vloot aan elektrische auto’s onderweg van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien. Op hun beurt kunnen de batterijen in elektrische auto’s als tijdelijke elektriciteitsopslag worden gebruikt.

Uiteenlopende vraagstukken bij duurzame energie 

Aan zulke projecten kleven uiteenlopende juridische en fiscale vraagstukken die in een sterk gereguleerde markt nauw met elkaar samenhangen. Neem een windpark. Welke rechtsvorm is het meest geschikt? Welke zakelijke rechten moeten er worden gevestigd? Welke vergunningen heb je nodig? Hoe regel je de financiering optimaal? Welke contractvorm kies je voor de verkoop van de energie en welke afspraken leg je vast met partijen die het park aanleggen en onderhouden?

Samen optrekken van advocaten, notarissen en fiscalisten 

Voor elk van die vragen is een juridisch specialist nodig. Maar deze alleen is niet voldoende. Want, hoe bekwaam ook, één expert hoeft niet volledig zicht te hebben op wat er speelt in andere vakgebieden en wat voor impact dat heeft op het totaal.

De vakgroep Energie van Dirkzwager heeft dat overzicht wél. De vakgroep bestaat al meer dan tien jaar en telt circa twintig advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten. Zij zijn thuis in de energiebranche en uiterst deskundig in hun vakgebied, zoals energierecht, ondernemingsrecht, bestuursrecht, omgevingsrecht, vastgoedrecht, fiscaal recht en banking & finance. Maar misschien nog het belangrijkste is dat ze samen optrekken om duurzame energieprojecten tot stand te brengen.

Handleiding Energieprojecten

De vakgroep Energie van Dirkzwager is al vanaf het vroege begin betrokken bij de totstandkoming van zonne- en windparken. Omdat wij onze kennis hierover graag delen, is de Handleiding Energieprojecten uitgebracht. Twaalf hoofdstukken schetsen de keuzes die een initiatiefnemer van een duurzaam energieproject moet maken om een project succesvol tot stand te brengen. De Handleiding Energieprojecten is hier gratis te downloaden als e-book.

Verdere toekomst en juridische gevolgen 

Sommige ontwikkelingen in duurzame energie en de juridische gevolgen ervan spelen in de verdere toekomst. Neem bijvoorbeeld waterstof voor energieopslag, vervoer en verwarmen van gebouwen. Waarschijnlijk kan ‘straks’ het transport van waterstof verlopen via gasleidingen die hun originele functie hebben verloren. Dat roept allerlei juridische vragen op. Zo is waterstof geen gas in de zin van de Gaswet. Hoe ga je het transport van waterstof reguleren? De vakgroep Energie van Dirkzwager volgt alle ontwikkelingen op de voet.

Meer informatie over de vakgroep Energie?

U kunt contact opnemen met Maarten Kole, telefoon (026) 353 83 71 of kole@dirkzwager.nl.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 475

Wijziging Tarievencode Elektriciteit op komst: gecontracteerd transportvermogen in congestiegebieden niet langer automatisch verhoogd

Op 27 december 2023 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een ontwerp codebesluit gepresenteerd met betrekking tot gecontracteerd transportvermogen. Dit besluit is een belangrijke ontwikkeling voor de energiesector en verdient bijzondere aandacht van marktpartijen die in een congestiegebied actief zijn en de komende jaren een groei van hun elektriciteitsbehoefte verwachten. In dit blogartikel besteden wij aandacht aan de impact van de geconsulteerde codewijziging en gaan we in op de gevolgen van het voornemen van de ACM om automatische verhoging van gecontracteerd transportvermogen in congestiegebieden te laten vervallen.

De (on)mogelijkheid van energielevering aan huurders: biedt het wetsvoorstel Energiewet nieuwe kansen?

De energieleidingen in een appartementencomplex zijn doorgaans aan te merken als een net. Daardoor is rechtstreekse levering van elektriciteit door een verhuurder (bijvoorbeeld opgewekt met zonnepanelen) aan huurders van een appartementencomplex niet toegestaan zonder een ontheffing voor het beheer van een privaat net. Omdat huurders van een appartementencomplex doorgaans huishoudelijke afnemers zijn, komt een verhuurder voor die ontheffing niet in aanmerking. Ook heeft een verhuurder een vergunning nodig voor de energielevering aan kleinverbruikers. Het wetsvoorstel voor de nieuwe Energiewet lijkt een opening te bieden voor de all-in verhuurconstructie.

Het gesloten distributiesysteem – voorwaarden moeten geen hinderpaal zijn voor de energietransitie

Lokale integratie van energiesystemen komt steeds nadrukkelijker in beeld als oplossing voor netcongestie. Voorbeelden bestaan er inmiddels voldoende: zoveel mogelijk ‘achter de meter’ de duurzaam opgewekte elektriciteit met elkaar benutten, (gedeeld) gebruik van een batterij, of het delen van gecontracteerd transportvermogen via bijvoorbeeld een energiehub. Bij dergelijke initiatieven ontstaat al snel een net. Zonder ontheffing dient de eigenaar voor het beheer van dat net een netbeheerder aan te wijzen. Dat leidt tot een extra belasting voor de netbeheerder en een grotere vraag van de beschikbare transportcapaciteit. Afhankelijk van de (toepassing van) de ontheffingscriteria kan een GDS-ontheffing de energietransitie dus versnellen of juist vertragen. In dit blog bespreken wij dit thema aan de hand van drie recente besluiten van de ACM.

AI, data en cyber: Europese wetten om in de gaten te houden

Begin december heeft de Europese Unie dan eindelijk een politiek akkoord bereikt over de AI Act. Deze wet zal grote veranderingen met zich brengen voor de toekomst van AI. De AI Act is echter onderdeel van een veel groter pakket aan AI-, data- en cyberwetgeving vanuit de EU. Veel van die wetten zijn minstens net zo interessant als de AI Act. Op welke moet u als bedrijf gaan letten? En op welke regels kunt u zich alvast voorbereiden?

Kantonrechter oordeelt in lijn met Acantus-arrest bij derde-expolitant van WKO-installatie

Rechtbank Midden-Nederland heeft recentelijk in lijn met het Acantus-arrest geoordeeld dat de kapitaals- en onderhoudskosten van een WKO-installatie in een complex niet als servicekosten bij de huurder in rekening mogen worden gebracht. Dit geldt volgens de kantonrechter ook in het geval van een derde-exploitant. De kantonrechter veroordeelt de verhuurder tot het vergoeden van de kapitaals- en onderhoudskosten zoals overeengekomen tussen de huurder en de derde-exploitant.

Raming opdrachtwaarde l Accountantscontrole l Rechtmatigheid (deel 1)

Aanbestedende diensten die een verbijzonderde interne controle uitvoeren of waar een accountantscontrole wordt uitgevoerd, lopen vaak tegen de vraag aan of bepaalde uitgaven vanuit aanbestedingsrechtelijk perspectief rechtmatig zijn. In dit artikel gaan wij in op enkele veelvoorkomende vragen, zoals de vraag of de waarde van soortgelijke opdrachten bij elkaar moet worden opgeteld en of het is toegestaan om onder een raamovereenkomst zonder maximale waarde en/of hoeveelheid meer uit te geven dan de geraamde waarde.

Het toegepaste rekenmodel en de rekenafstand van 25 kilometer is aanvaardbaar

Voor elk project dat stikstof uitstoot moet berekend worden wat de gevolgen daarvan zijn voor Natura 2000 gebieden. Voor het wegenproject ViA15 was een rekenafstand van 5 km toegepast. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) vond in een tussenuitspraak dat die afstand niet toereikend gemotiveerd was. Na de tussenuitspraak heeft het kabinet besloten om voor wegverkeer en alle andere stikstofemissiebronnen een rekenafstand van 25 km aan te houden. De rekenafstand is ook geïmplementeerd in de AERIUS Calculator. De Afdeling heeft vandaag geoordeeld dat deze rekenafstand van 25 kilometer aanvaardbaar is.

Rechtbank wijst verzoek grondeigenaar tot verwijdering kabel af na beroep van telecombedrijf op verjaring

Eind vorig jaar heeft de rechtbank Rotterdam een interessante uitspraak gewezen over verwijdering van ondergrondse kabels. Een grondeigenaar vordert verwijdering van een kabel gesitueerd in zijn perceel. Het telecombedrijf aan wie de kabel toebehoort voert verweer. De rechtbank moet een oordeel vellen over de vraag of de grondeigenaar een gedoogplicht heeft op grond van de telecommunicatiewet (Tw), alsmede over de vraag of de vordering tot opheffing van de onrechtmatige toestand al dan niet is verjaard.

1 2 3 4 5 6
...
40
Terug naar alle expertises en sectoren