1. Home
  2. Specialisten
  3. Joske Hagelaars

Joske Hagelaars Advocaat - Associate partner Overheid & Vastgoed

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 026 368 48 86 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Joske Hagelaars

Biografie

Sinds 2013 maak ik deel uit van de sectie Overheid en Vastgoed bij Dirkzwager. Ik houd me bezig met algemeen bestuursrecht en in het bijzonder het grensvlak tussen privaat- en bestuursrecht. Ik procedeer veel voor en tegen overheden over handhaving, overheidsaansprakelijkheid en in het bijzonder onteigeningsrecht en nadeelcompensatie. Alle juridische aspecten van grondverwerving komen daarbij aan de orde. Met ons team begeleiden we vastgoedontwikkelingen van begin tot eind.

Regelmatig zitten we daarbij ook aan de andere kant van de tafel. We hebben ruime ervaring in het bijstaan van particulieren, agrariërs en andere ondernemers die geconfronteerd worden met ruimtelijke ontwikkelingsprojecten in hun woon- en werkomgeving.

Functie(s)

2021 Advocaat - Associate partner, Dirkzwager
Banking & Finance, Overheden, Vastgoed Bestuursrecht, Omgevingsrecht, Onteigening & Wvg Algemeen bestuursrecht, onteigening, overheidsaansprakelijkheid. Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem
2013 Advocaat - Senior, Dirkzwager

Opleiding(en)

2020 2021 Grotius specialisatieopleiding Algemeen bestuursrecht
2016 2017 Leergang Onteigeningsrecht, cum laude
Functionaliteit van het recht (researchmaster) (cum laude) Rijksuniversiteit Groningen

Nevenactiviteit(en)

- Bestuurslid Juridisch Genootschap Nijmegen;

- Bestuurslid Monumentenwacht Gelderland

Talen

Nederlands, Engels

Events

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Joske Hagelaars

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 66

Didam-arrest: gevolgen voor het bestemmingsplan?

In een uitspraak van 20 april 2022 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State inzichtelijk gemaakt wat de eventuele gevolgen zijn van het Didam-arrest in het kader van de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan.

Uitspraak Afdeling over voorwaardelijke verplichtingen

De Afdeling bestuursrechtspraak legt uit dat het in het kader van een goede ruimtelijke ordening nodig kan zijn om bestaand gebruik aan banden te leggen met voorwaardelijke verplichtingen.

Dienstenrichtlijn van toepassing op privaatrechtelijke toestemming bij gronduitgifte

Het beleid van de Staat dat privaatrechtelijke toestemming nodig is voor het gebruik van zijn verzorgingsplaatsen naast snelwegen, kwalificeert als een vergunningenstelsel in de zin van de Dienstenrichtlijn. Daarbij kan het weigeren van toestemming na vergunningverlening misbruik van bevoegdheid opleveren. Deze twee conclusies – met mogelijk verregaande gevolgen - volgen uit een recent vonnis van de rechtbank Den Haag.

Planschade Amsterdam; normaal maatschappelijk risico bij samenhangende planschade

Indien twee opvolgende planologische maatregelen samenhangen en leiden tot planschade moet de planschade als gevolg van beide maatregelen worden opgeteld, en wordt daarop één keer het normaal maatschappelijk risico toegepast. Zo ook hier, eerst het hotel (Conservatoriumhotel), en vervolgens het terras bij het hotel.

Verwachtingswaarde & juridische bijstand in onteigeningsvonnis

De rechtbank Rotterdam wijkt af van het deskundigenadvies over de verwachtingswaarde in een onteigeningsvonnis van 3 maart 2021. Ook opvallend: de rechtbank wijst maar een gedeelte van de gevorderde vergoeding voor juridische bijstand toe.

Clauscentrale: van belang voor België, of Nederland?

Al jarenlang speelt een discussie tussen RWE en de minister van Economische Zaken en Klimaat over de Clauscentrale. RWE wil de gasgestookte elektriciteitscentrale te Maasbracht met een ondergrondse hoogspanningskabel verbinden aan het Belgische netwerk. Maar het koninklijk besluit van 20 januari 2021 waarin de erkenning van het openbaar belang van de kabel wordt ingetrokken gooit roet in het eten.

Planschade Sittard-Geleen: compensatie in natura onvoldoende zeker

Planschade hoeft niet te worden vergoed als de schade voldoende is verzekerd. Daarvan is geen sprake als de gemeente weliswaar een planherziening in procedure brengt, maar geen harde datum noemt waarop uitbetaling van het schadebedrag in geld zal plaatsvinden.

Het (on)zelfstandige oordeel van de onteigeningsrechter over de noodzaak tot onteigening

Na een onteigeningsbesluit van de Kroon op 16 september 2019, vordert ProRail bij de onteigeningsrechter de vervroegde onteigening van een aantal perceelgedeelten. In de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 10 juni 2020 maakt de rechter duidelijk binnen welk kader hij moet oordelen over het besluit van de Kroon, en geeft antwoord op de vraag of de Kroon in redelijkheid tot het onteigeningsbesluit kon komen.

1 2 3 4 5 6