1. Home
  2. Specialisten
  3. Louis Houwen

Louis Houwen Advocaat - Partner Gezondheidszorg

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 026 368 48 49 Mobiel 06 2257 15 87 E-mailadres Stuur mij een e-mail

Over Louis Houwen

Biografie

Louis Houwen studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit (cum laude) en promoveerde eveneens in Nijmegen op een rechtsvergelijkende studie naar de positie van crediteuren van concernafhankelijke vennootschappen. Sinds 1993 is hij werkzaam als advocaat ondernemings- en gezondheidsrecht en als partner verbonden aan Dirkzwager advocaten en notarissen in Nijmegen en Arnhem. Houwen adviseert voornamelijk zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties en hun brancheorganisaties op het gebied van ondernemingsstructuren, governance- en aansprakelijkheidsvraagstukken en het ontwikkelen van private initiatieven.

Functie(s)

1993 Advocaat - Partner, Dirkzwager
Ondernemingen, Onderwijs, Zorg Bestuurdersaansprakelijkheid, Compliance & Governance, Joint Ventures, Ondernemingsrecht & Vennootschapsrecht, Gezondheidsrecht Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem

Opleiding(en)

1986 Nederlands Recht Radboud Universiteit Nijmegen
1993 Promotie Van der Heijden Instituut, Radboud Universiteit Nijmegen

Nevenactiviteit(en)

De Universiteit van Tilburg heeft Louis Houwen met ingang van 1 januari 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar Privaat-publiek ondernemingsrecht bij TiasNimbas Business School. Louis Houwen gaat onderzoek doen naar de juridische aspecten van maatschappelijk ondernemerschap. Particuliere organisaties in de semipublieke sector, zoals zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties en onderwijsinstellingen, profileren zich steeds meer als ondernemingen met een maatschappelijke doelstelling. Ze hanteren marktmechanismen om hun publieke dienstverlening beter te organiseren. Louis Houwen zal onderzoek gaan doen naar de grondslagen van maatschappelijk ondernemerschap en naar de inrichting van de rechtsvorm en governance van ondernemingen met een publieke taak. Het doel is een bijdrage te leveren aan de juridische theorievorming en het operationaliseren van nieuwe governancemodellen voor goed bestuur, professioneel toezicht, de betrokkenheid van belanghebbenden en maatschappelijke verantwoording. Het onderzoek vindt plaats binnen de multidisciplinaire setting van het Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CBMO) van TiasNimbas Business School.

Talen

Nederlands, Engels

Video('s)

Events


21 mei 2024

ZR Actualiteiten Zorginkoop 2024

Stap binnen in de wereld van zorginkoop met Koen Mous, Stefan Donkelaar en Ellen Beekman en neem deel aan dit webinar waarin actualiteiten tot leven komen met praktijkvoorbeelden, rechtspraak en de nieuwste wet- en regelgeving.


4 juni 2024

ZR Actualiteiten langdurige zorg

De langdurige zorg is in beweging. Dat is niet gek. De langdurige kamt namelijk met grote personeelstekorten en de beschikbare budgetten worden daarnaast steeds minder.

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Louis Houwen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 21

Publicatie: Handboek Semipubliek Ondernemingsrecht

Recent verscheen het Handboek Semipubliek Ondernemingsrecht als deel 183 in de Serie vanwege het Van der Heijden Instituut. Onze specialisten Louis Houwen, Charlotte Perquin-Deelen en Robert Andes (secr.) vormen de redactie van dit Handboek

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in februari 2023

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz, Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, medische aansprakelijkheid, sociaal domein, bekostiging, patiëntenrechten, ondernemingsrecht) die in de maand februari 2023 is gepubliceerd.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in januari 2023

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (zorginkoop, medische aansprakelijkheid, tuchtrecht, privacyrecht, sociaal domein, bekostiging, patiëntenrechten) die in de maand januari 2023 is gepubliceerd.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in december 2022

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (zorginkoop, medische aansprakelijkheid, tuchtrecht, privacyrecht, sociaal domein, bekostiging, patiëntenrechten, bestuurdersaansprakelijkheid, medezeggenschap) die in de maand december 2022 is gepubliceerd.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in november 2022

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (zorginkoop, medische aansprakelijkheid, tuchtrecht, privacyrecht, sociaal domein, bekostiging, governance, medezeggenschap, bestuurdersaansprakelijkheid, samenwerking, patiëntenrechten) die in de maand november 2022 is gepubliceerd.

Jurisprudentie Gezondheidszorg overzicht oktober 2022

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de ge-zondheidszorg (zorginkoop, medische aansprakelijkheid, tuchtrecht, privacyrecht, sociaal domein, bekostiging, governance, medezeggenschap, bestuurdersaansprakelijkheid, samenwerking, patiëntenrechten) die in de maand oktober 2022 is gepubliceerd.

Jurisprudentie Gezondheidszorg overzicht september 2022

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (zorginkoop, medische aansprakelijkheid, tuchtrecht, privacy-recht, bekostiging, governance, medezeggenschap, patiëntenrechten) die in de maand september 2022 is gepubliceerd.

Regie in de Regio - Dé gids voor Regionale Samenwerking is uit!

oktober 2021 - Samenwerken is voor (lokale) overheden aan de orde van de dag. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben zich verbonden in vele, soms tientallen samenwerkingen. Ze hebben te maken met meerdere gemeenschappelijke regelingen en netwerkorganisaties met eigen regels en bijbehorende samenwerkingspartners.

Ondernemingskamer: wanbeleid zorginstelling DeSeizoenen

Op 30 april 2018 kwam de Ondernemingskamer (OK) in de enquêteprocedure bij zorginstelling DeSeizoenen tot het oordeel dat er gegronde redenen waren voor twijfel aan een juist beleid en een juiste gang van zaken. Dit oordeel had specifiek betrekking op de besluitvorming omtrent de verwerving en exploitatie van vastgoed in 2016. In haar uitspraak van 24 januari 2020 heeft de OK vastgesteld dat er bij die besluitvorming onzorgvuldig is omgegaan met het op dat moment bestaande belangenconflict. Derhalve is in die periode volgens de OK sprake geweest van wanbeleid.

De organisatie van het ziekenhuis: integratieproces of Echternach-processie?

Dit artikel is mede gebaseerd op het onderzoek dat TIAS voor het ministerie van VWS heeft uitgevoerd naar de effecten van de vorming van Medisch Specialistische Bedrijven op de bestuurbaarheid van ziekenhuizen. Naast de drieledige governanceproblematiek van de huidige, sterk fiscaal geïnitieerde structuur, wordt vooral aandacht besteed aan verschillende participatiemodellen en de perspectieven voor de inrichting van toekomstige ziekenhuisorganisaties.

Implementatie Governancecode Zorg 2017

Bent u al bezig met de implementatie van de Governancecode Zorg 2017? Veel bestuurders en raden van toezicht in de zorg zijn positief over de nieuwe governancecode. De nieuwe opzet met zeven principes spreekt aan, net als de verschuiving van organisatieregels naar aandacht voor waarden, gedrag en cultuur. Maar nu de implementatie. Hoe doe je dat, deze governancecode op een zinvolle manieren hanteren in de boardroom?Governancecode Zorg 2017 nodigt uit tot dialoogDe Governancecode Zorg 2017 nod...

1 2