1. Home
  2. Specialisten
  3. Maarten Kole

Maarten Kole Advocaat - Partner Ondernemingsrecht

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 026 353 83 71 Mobiel 06 4626 06 72 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Maarten Kole

Biografie

Mr. K.M. (Maarten) Kole is gespecialiseerd in het energierecht. Maarten is vanaf 1999 als advocaat verbonden aan Dirkzwager. Per 2011 is hij partner bij Dirkzwager. Maarten geeft leiding aan de vakgroep energie.

Maarten adviseert over (internationale) energiewet- en regelgeving op het gebied van elektriciteit, gas en warmte. Maarten heeft veel ervaring met de juridische begeleiding en advisering bij de realisatie, aankoop en verkoop van duurzame energieprojecten. Ook adviseert Maarten over de contractuele en regulatoire aspecten met betrekking tot gesloten distributie systemen, cable pooling, energy storage, power purchase agreements en netaansluitingen. 

In 2010 – 2011 heeft hij de leergang Energierecht aan de Universiteit Amsterdam succesvol afgerond. Maarten is lid van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht en zit in het bestuur van de stichting Generation-E.

Functie(s)

1999 Advocaat - Partner, Dirkzwager
Ondernemingen Commercieel contractenrecht, Energierecht, Ondernemingsrecht & Vennootschapsrecht Energie,Vennootschapsrecht,Geschillenbeslechting,Internationale arbitrage,Ondernemingsrecht algemeen Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem

Opleiding(en)

2010 2011 Leergang Energierecht VU
2007 2007 Qualified Lawyers Transfer Test, The Law Society of England and Wales
2004 2005 Grotius specialisatieopleiding Corporate Litigation
1995 1999 Nederlands Recht Universiteit Utrecht

Nevenactiviteit(en)

Maarten is lid van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht. Maarten is daarnaast secretaris in het bestuur van de stichting Generation-E, een stichting dat zich inzet voor veelbelovende scale-ups in de duurzame energiesector. 

Talen

Nederlands, Engels

Video('s)

Events


23 mei 2024

Energie-event 2024

Stap binnen in de wereld van morgen en kom alles te weten over juridische aspecten en kansen rondom netcongestie, energiehubs, financiering, warmte en de Omgevingswet. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe regelgeving de weg vrijmaakt voor duurzame energie-initiatieven. Dit evenement voor professionals in de energietransitie vindt plaats op 23 mei 2024 bij Connectr, dé hub voor de energietransitie. We zorgen ervoor dat het een waardevolle middag is en kijken er naar uit u te verwelkomen op 23 mei. Zijn collega’s geïnteresseerd? Ook zij kunnen zich via de aanmeld-button inschrijven.

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Maarten Kole

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 100

Wijziging Tarievencode Elektriciteit op komst: gecontracteerd transportvermogen in congestiegebieden niet langer automatisch verhoogd

Op 27 december 2023 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een ontwerp codebesluit gepresenteerd met betrekking tot gecontracteerd transportvermogen. Dit besluit is een belangrijke ontwikkeling voor de energiesector en verdient bijzondere aandacht van marktpartijen die in een congestiegebied actief zijn en de komende jaren een groei van hun elektriciteitsbehoefte verwachten. In dit blogartikel besteden wij aandacht aan de impact van de geconsulteerde codewijziging en gaan we in op de gevolgen van het voornemen van de ACM om automatische verhoging van gecontracteerd transportvermogen in congestiegebieden te laten vervallen.

Het gesloten distributiesysteem – voorwaarden moeten geen hinderpaal zijn voor de energietransitie

Lokale integratie van energiesystemen komt steeds nadrukkelijker in beeld als oplossing voor netcongestie. Voorbeelden bestaan er inmiddels voldoende: zoveel mogelijk ‘achter de meter’ de duurzaam opgewekte elektriciteit met elkaar benutten, (gedeeld) gebruik van een batterij, of het delen van gecontracteerd transportvermogen via bijvoorbeeld een energiehub. Bij dergelijke initiatieven ontstaat al snel een net. Zonder ontheffing dient de eigenaar voor het beheer van dat net een netbeheerder aan te wijzen. Dat leidt tot een extra belasting voor de netbeheerder en een grotere vraag van de beschikbare transportcapaciteit. Afhankelijk van de (toepassing van) de ontheffingscriteria kan een GDS-ontheffing de energietransitie dus versnellen of juist vertragen. In dit blog bespreken wij dit thema aan de hand van drie recente besluiten van de ACM.

Kantonrechter oordeelt in lijn met Acantus-arrest bij derde-expolitant van WKO-installatie

Rechtbank Midden-Nederland heeft recentelijk in lijn met het Acantus-arrest geoordeeld dat de kapitaals- en onderhoudskosten van een WKO-installatie in een complex niet als servicekosten bij de huurder in rekening mogen worden gebracht. Dit geldt volgens de kantonrechter ook in het geval van een derde-exploitant. De kantonrechter veroordeelt de verhuurder tot het vergoeden van de kapitaals- en onderhoudskosten zoals overeengekomen tussen de huurder en de derde-exploitant.

Netbeheerder mag kosten in rekening brengen voor een tracéstudie.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt dat een netbeheerder bij de realisatie van een maatwerkaansluiting kosten voor een tracéstudie in rekening mag brengen. Deze kosten maken geen onderdeel uit van de kosten voor het opstellen van de offerte.

Connectr wil energietransitie versnellen

Provincie Gelderland, gemeente Arnhem, HAN University of Applied Sciences en IPKW sloegen de handen ineen om het ondergesneeuwde energieprofiel van de stad nieuw leven in te blazen. In het project Connectr wordt gebruik gemaakt van de initiatieven die er al zijn. “Alles fysiek bij elkaar brengen leidt tot innoveren en versnellen.”

Cable pooling zon en wind

Als het hard waait dan schijnt de zon meestal niet, en omgekeerd. Exploitanten van zonneparken en windparken die dicht bij elkaar staan kunnen vanaf nu gebruik maken van dezelfde aansluiting. Dat bespaart de exploitant geld. Daarnaast zorgt het voor een betere benutting van het elektriciteitsnet.

SDE+ aanvraag zonprojecten: najaarsronde 2019

Duurzame energieprojecten zijn zonder subsidie nog niet rendabel. Jaarlijks is daarom veel geld beschikbaar aan subsidie. Voor de grotere projecten kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een SDE+ subsidie aanvragen. SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energie. De SDE+ subsidie vergoedt gedurende een aantal jaren het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame (groene) energie. Hoelang een project subsidie krijgt, is afhankelijk van de toegepaste technologie. Voor zon is het 15 jaar.

Wijziging Warmtewet per 1 juli 2019

Lees de belangrijkste wijzigingen van de Warmtewet per 1 juli 2019 en de herzieningen die per 1 januari 2020 van kracht worden.

De wet VET, relevante wijzigingen voor de vastgoedpraktijk

Maarten Kole bespreekt in dit artikel twee wijzigingen die relevant zijn voor de vastgoedpraktijk: de afschaffing van de gasaansluitplicht en de mogelijkheid om te kiezen voor een collectieve aansluiting voor studentencomplexen.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) 2019

Duurzame energieprojecten zijn zonder subsidie nog niet rendabel. Jaarlijks is daarom veel geld beschikbaar aan subsidie. Voor de grotere projecten kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een SDE+ subsidie aanvragen. SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energie. De SDE+ subsidie vergoedt gedurende een aantal jaren het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame (groene) energie. Hoelang een project subsidie krijgt, is afhankelijk van de toegepaste technologie. Voor zon en wind is het 15 jaar.

1 2 3 4 5 6
...
9