1. Home
  2. Specialisten
  3. Robert Rijpstra

Robert Rijpstra MRICS Advocaat - Partner Overheid & Vastgoed

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 026 353 83 54 Mobiel 06 1090 18 13 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Robert Rijpstra MRICS

Biografie

Robert is als partner werkzaam op de afdeling Overheid & Vastgoed op de vestiging Arnhem. Hij is gespecialiseerd in het aan- en verkopen van (zorg)vastgoed, projectontwikkelingen, bouw- en huurrecht alsmede de specifieke regelgeving voor woningcorporaties. Tot zijn cliënten behoren ziekenhuizen, zorginstellingen, projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en makelaars. 

De interesse van Robert in het vastgoed gaat veel verder dan het wetboek. Zo heeft hij niet alleen verstand van bouwrecht, maar ook van bouwkunde en weet hij wat er speelt in de markt. Hij is een van de weinige advocaten in Nederland die ook lid is van de RICS. Robert kan waar nodig een straatvechter zijn en deinst er niet voor terug om met zijn laarzen in de klei te staan. In zijn vrije tijd rijdt Robert graag met zijn cabrio over de Posbank of leidt hij als voorzitter van de Bouwsociëteit Arnhem haar leden naar projectbezoeken in de stad Arnhem. 

Functie(s)

2005 Advocaat - Partner, Dirkzwager
Energie, Food & Agri, Handel & Transport, Internationaal, Ondernemingen, Onderwijs, Overheden, Vastgoed, Verzekeraars, Zorg Bouwrecht, Huurrecht & Pacht, Projectontwikkeling, Netwerkregistraties Zorgvastgoed, Projectontwikkelingen, Commercieel vastgoed Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem

Opleiding(en)

2013 2014 VHA (Vereniging van Huurrecht Advocaten)
1997 1999 Radboud Universiteit Nijmegen - Nederlands recht
1993 1997 HEAO - MER - richting onroerend goed en makelaardij

Talen

Nederlands, Engels

Events


13 maart 2025

Cursus UAV 2012

In deze cursus worden alle belangrijkste onderwerpen rondom de UAV 2012 besproken. Deze cursus is het eerste onderdeel in een tweedelige reeks over UAV. De volgende cursusdag is op 27 maart, hier wordt de UAV-GC 2005 behandeld.


27 maart 2025

Cursus UAV-GC 2005

In deze cursus worden alle belangrijkste onderwerpen rondom de UAV-GC besproken. Deze cursus is het tweede onderdeel in een tweedelige reeks over UAV-GC. De andere cursusdag op 13 maart gaat over UAV 2012.

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Robert Rijpstra MRICS

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 135

Geldt voor gespikkeld wonen de 35% WWS puntentoeslag voor zorgwoningen?

Gespikkeld wonen is voor veel zorginstellingen het nieuwe concept van samenwonen onder één dak. Op deze manier wonen mensen met en zonder een fysieke beperking samen in een gemeenschap. Alle appartementen in het complex zijn geschikt voor mensen met een fysieke beperking. Mag de puntentoeslag van 35% voor een ‘zorgwoning’ dan ook worden toegepast bij de appartementen die verhuurd worden aan mensen zonder een fysieke beperking? De Huurcommissie denkt van niet.

Artikel Robert Rijpstra en Lotte Blum in VANDERSTELT Magazine omtrent nieuwe huurwetgeving

Huurders, verhuurders, investeerders en ontwikkelaars krijgen naar alle waarschijnlijkheid te maken met ingrijpende veranderingen in de huurwetgeving. Zij krijgen niet alleen te maken met het Wetsvoorstel betaalbare huur en het Wetsvoorstel vaste huurcontracten, maar ook op de wijziging van het box 3-regime. Welke (potentiële) gevolgen hebben voorgaande drie wetsvoorstellen op de (economische) positie van belanghebbenden? In een recente publicatie in VANDERSTELT Magazine gaan Robert Rijpstra en Lotte Blum hier op in.

Aanpassing Beleidsboek servicekosten in aantocht

Uit de rechtspraak blijkt dat bij de verhuur van woonruimte vaak ten onrechte servicekosten in rekening worden gebracht of daarvoor een te hoog bedrag wordt berekend. Bij brief van 4 juli 2023 heeft Minister de Jonge daarom aangekondigd het Besluit servicekosten te willen gaan aanpassen.

Tijdelijke huurovereenkomsten afgeschaft

Op 16 mei 2023 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Wet vaste huurcontracten’ aangenomen. Met deze wet wordt de mogelijkheid die in 2016 in de wet is gekomen om woonruimte tijdelijk te verhuren (zonder huurbescherming) afgeschaft. We bespreken de belangrijkste punten

Wet opkoopbescherming introduceert vergunningplicht bij verhuur van nieuw aangekochte woningen

Op 1 januari 2022 is de Wet opkoopbescherming in werking getreden. Deze wet geeft gemeenten (tijdelijk) de bevoegdheid om in hun huisvestingsverordening gebieden aan te wijzen waarin het verhuren van goedkope en middeldure koopwoningen. Doel is om koopstarters en de middeninkomens meer kans te geven op een betaalbare koopwoning of om extra druk op de leefbaarheid als gevolg van de opkoop van woningen voor verhuur te beperken (buy-to-let). Gemeenten mogen deze bevoegdheid dan ook alleen aanwenden indien zij dat noodzakelijk en geschikt achten voor het bestrijden van schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen of voor het behoud van de leefbaarheid van de woonomgeving. In dit artikel staan we stil bij de gevolgen van deze nieuwe wet voor verhuurders.

Vuistregel drie maanden huurachterstand voor ontruiming huurwoning gaat niet altijd op en behoeft nuancering

De vuistregel dat een rechter een ontbinding van de huurovereenkomst en de ontruiming van de huurwoning zal toewijzen bij een huurachterstand van drie maanden, behoeft nuancering. Uit recente rechtspraak blijkt dat rechters ook als voorwaarde kunnen stellen dat de verhuurder het niet kunnen incasseren van de huurachterstand eerst dient te hebben gemeld bij de gemeente. Het wél melden kan vervolgens een afkoelingsperiode tot gevolg hebben waardoor verhuurders het risico lopen dat zij 6 maanden lang geen betaling van de huurachterstand bij de rechter kunnen vorderen. Dit geldt zowel voor woningcorporaties als voor particuliere verhuurders.

De gevolgen van het Acantus-arrest voor ESCO-constructies en corporaties

Op 21 januari 2022 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de Acantus-zaak. In dit arrest heeft de Hoge Raad overwogen dat een warmte- en koudeopslag- (WKO-)installatie kwalificeert als een onroerende aanhorigheid, waardoor de verhuurder de kapitaals- en onderhoudskosten van de WKO-installatie niet via de servicekosten in rekening mag brengen.

1 2 3 4 5 6
...
12