1. Home
  2. Specialisten
  3. Chantal van den Borne

Chantal van den Borne Advocaat - Partner Banking & Finance

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 026 353 83 10 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Chantal van den Borne

Biografie

Chantal is partner en geeft leiding aan het Banking & Finance team. Chantal procedeert en adviseert op het gebied van financieel recht. Daarnaast begeleidt ze financieringstransacties (o.a. LMA documentatie) aan de zijde van de kredietnemer. Chantal spreekt heldere taal en praktische oplossingen hebben de voorkeur, maar als dat nodig is wordt er (met succes) geprocedeerd. Als mede-oprichtster van het Kenniscentrum Rentederivaten is Chantal nauw betrokken geweest bij het opstellen van het Uniform Herstelkader.

Specialisaties: zorgplicht, effectenrecht, consumptief krediet, zakelijke zekerheden, renteswaps en derivaten in het algemeen, LMA (light).

Recente transacties: meerdere financieringstransacties (deels LMA Light) voor energieprojecten, syndicaatstransactie (LMA Light) voor zorginstelling en clubdeal voor zorginstelling.

Recente uitspraken:
-ECLI:NL:RBAMS:2018:3674
-ECLI:NL:RBAMS:2017:9157
-ECLI:NL:GHAMS:2017:3043

Functie(s)

2015 Advocaat - Partner, Dirkzwager
Banking & Finance Commercieel contractenrecht, Financieel toezicht, Financiele procesvoering, Financiering & Zekerheden, Litigation, Marktregulering, Massaschade & Verzekering Financiële Instellingen, (semi) Overheid, Automotive, Commercieel Vastgoed, Gezondheidszorg, Handel en Transport, MKB, Onderwijs, Particulieren, Financieel Recht, Renteswaps, Effectenrecht, Rentederivaten, LMA documentatie, Zakelijke zekerheden, Consumptief krediet, Richtlijn Oneerlijke Bedingen Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem

Opleiding(en)

1995 1996 Grotius Academy Financiering en Zekerheden en vervolgopleidingen
1987 1990 Nederlands Recht, Radboud Universiteit Nijmegen
LMA Documentatie Syndicaatsleningen en ISDA Agreements, Promotieonderzoek consumentenkrediet

Nevenactiviteit(en)

Chantal is gastdocent aan de Radboud Universiteit en heeft in samenwerking met het CPO en de ORS (in house company) opleidingen gegeven. Momenteel werkt ze als (buiten)promovenda aan een promotieonderzoek met als onderwerp “Consumentenkredietwetgeving”. Chantal is lid van het Instituut voor Financieel Recht, Vereniging voor Effectenrecht en de Juridische Commissie van de VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen).

Talen

Nederlands, Engels

Events

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Chantal van den Borne

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 51

Drie richtingen over variabele rente bij consumentenkrediet

Variabele rente bij consumentenkrediet is sinds 2012 ‘trending topic’ en heeft tot meerdere compensatieregelingen geleid. Naar aanleiding van uitspraken van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) zijn er – op dringende aanmoediging van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - door diverse kredietverstrekkers zelfs vergaande compensatieregelingen opgesteld voor mensen die een consumentenkrediet hadden met een variabele rente. De rechtspraak kiest weer een heel andere insteek over dit onderwerp, waarbij het hof Arnhem Leeuwarden een andere lijn volgt dan het hof Amsterdam en het hof Amsterdam recentelijk van koers gewijzigd is.

Gerechtshof Den Haag wijst arrest over opslagwijzigingsbeding bij hypotheken

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 11 oktober 2022 arrest gewezen over het opslagwijzigingsbeding bij hypotheken met een variabele rente, de zogenaamde Euribor-hypotheken (ECLI:NL:GHDHA:2022:1983) . Dit arrest is de [voorlopig] laatste schakel in een reeks jurisprudentie over een opslagwijzigingsbeding bij variabelrentende hypotheken, die consumenten hadden afgesloten bij ABN AMRO en Fortis. De rentebetalingen bestonden bij deze hypothecaire leningen uit het variabele Euribor rentetarief vermeerderd met een opslag. De leningsdocumentatie bevatte bedingen op grond waarvan de bank de opslag eenzijdig mocht wijzigen (de “Wijzigingsbedingen”). In de collectieve 'Stop de Banken' procedures is de geldigheid van deze Wijzigingsbedingen getoetst aan de Richtlijn Oneerlijke Bedingen. Na het arrest van de Hoge Raad waarin een helder kader geschetst heeft, is het geding verwezen naar het hof Den Haag.

Ambtshalve toetsing bij consumentenkrediet

Ambtshalve toetsing heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Als gevolg van jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie (‘HvJEU’) moet er ambtshalve op consumentenrichtlijnen getoetst worden in alle (gerechtelijke) procedures waar consumentenrechten aan de orde zijn. Ambtshalve toetsing houdt in dat de rechter toetst aan consumentenrechten, ook al hebben partijen zelf daar geen beroep op gedaan. Dit komt specifiek tot uiting bij consumentenkrediet, waarbij rechters zowel de kredietovereenkomsten als de precontractuele informatieverstrekking en kredietwaardigheidstoets ambtshalve toetsen. De gevolgen van deze toetsing kunnen ver gaan. Indien geoordeeld wordt dat de consumentenrechten geschonden zijn, kan de rechter de kredietovereenkomst nietig verklaren of vernietigen.

Variabele rente bij doorlopend krediet

In de JOR 2021/124 is een annotatie verschenen van Chantal van den Borne bij een spraakmakende en verstrekkende uitspraak van de Commissie van Beroep KiFiD over variabele rente bij doorlopend krediet in een ABN AMRO zaak (2021-0015).

Variabele rente bij credit card krediet

In de JOR 2021/15 is een annotatie verschenen van Chantal van den Borne over een uitspraak van de Geschillencommissie KiFiD over variabele rente bij credit card krediet. Er werd geklaagd over overkreditering. Daarnaast heeft de Geschillencommissie ambtshalve getoetst of het variabele rente beding in de kredietovereenkomst een oneerlijk (onredelijk bezwarend) beding is. Naar het oordeel van de Geschillencommissie is er geen sprake van overkreditering en is het variabele rente beding geen oneerlijk beding.

Margin calls en de bijzondere zorgplicht bij beleggingen in bijzondere tijden

Als gevolg van COVID-19 zijn de beurzen wereldwijd ingestort. Bij handel in aandelen en opties betekent dit dat de bank een margin-call kan - en zelfs moet - uitoefenen als er onvoldoende margin is en er zelfs een sluitplicht is als de tekorten niet binnen vijf dagen worden aangezuiverd. De bank is hierbij gebonden aan (bijzondere) zorgplichten. In deze blog worden de achtergronden van een margin call en de bijzondere zorgplichten die van toepassing zijn op een rij gezet.

Coronavirus: BKR geeft handvaten voor betalingsregelingen en kredietregistratie

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) registreert in het Centraal Krediet Informatiesysteem kredieten van consumenten en vermeldt bijzonderheden die daarmee samenhangen, zoals achterstanden en betalingsregelingen. Vanwege het coronavirus (COVID-19) heeft het BKR op 20 maart 2020 een bericht gepubliceerd binnen hun zakelijke omgeving. In dit bericht geeft BKR houvast voor deelnemers (financiële instellingen) die consumenten willen helpen als gevolg van de toegenomen betalingsrisico’s bij (hypothecair) kredieten.

Variabele rente bij consumentenkrediet, een update

In dit artikel van Chantal van den Borne dat recent verschenen is in het Tijdschrift voor Financieel Recht worden de wet- en regeling en (Europese) jurisprudentie over variabele rente en de wijziging daarvan bij consumentenkrediet op een rij gezet.

Arrest in Stop de Banken zaak over rentewijzigingsbedingen bij hypothecaire leningen

De Hoge Raad heeft arrest gewezen in de 'Stop de Banken zaak'. Belangenorganisaties ‘Stop de banken’ en ‘Euribar’ zijn in die zaak in een collectieve procedure opgekomen tegen de inhoud en toepassing van wijzigingsbedingen op grond waarvan de bank de opslagen op de rente bij hypothecaire leningen kon wijzigen. Zowel de rechtbank als het hof gaven de belangenorganisaties gelijk en vernietigden de bedingen. De ABN AMRO heeft cassatie ingesteld en deels gelijk gekregen. Lees hier meer over de achtergronden en uitspraak van de Hoge Raad.

HOGE RAAD WIJST GUNSTIGE ARRESTEN OVER DWALING RENTESWAPS

Nadat de Hoge Raad eerder dit jaar genuanceerd geantwoord heeft op prejudiciële vragen die de rechtbank Amsterdam heeft gesteld over het beroep op dwaling bij rentederivaten, heeft zij nu in twee cassatiezaken arrest gewezen over hetzelfde onderwerp. Deze arresten zien op specifieke onderdelen die in veel rentederivatenzaken aan de orde zijn: marginverplichtingen en de adviesrelatie.

1 2 3 4 5