1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Overheden

Sector Overheden

Gemeenten, waterschappen, aanbieders van gas, water en elektriciteit; binnen Dirkzwager heeft de (semi-)overheid onze bijzondere aandacht. Wij treden al tientallen jaren op voor overheden en daaraan gelieerde instellingen. Daardoor beschikken wij niet alleen over een ruime expertise in deze sector, maar ook over de benodigde affiniteit met de politiek-bestuurlijke omgeving.

Op meerdere rechtsgebieden is een grote groep juristen frequent actief voor cliënten uit de (semi-)overheidsector. Stuk voor stuk specialisten op dit gebied. Door al die ervaring en kennis te bundelen kunt u bij ons terecht voor een totaalpakket van juridische diensten.

Gebiedsontwikkeling

Gemeenten begeleiden wij regelmatig bij gebiedsontwikkeling. Denk aan aanwijzingen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) of problemen met projectontwikkelaars (o.a. bouwclaims, ontwijken van planrealisatie en exploitatiebijdrage). Wij toetsen grote bestemmingsplannen, beantwoorden zienswijzen en begeleiden het proces intensief tot en met de Raad van State. Daarnaast adviseren wij bij projectontwikkeling en PPS-constructies, bijvoorbeeld om gemeentebelangen zeker te stellen of om aan een aanbestedingsplicht te voldoen. Die advisering betreft ook de contractvorming, zowel voor het opstellen van de benodigde contracten als de toetsing daarvan.

Aanbesteding

Wij beschikken als één van de weinige advocatenkantoren in Nederland over een aparte vakteam aanbestedingsrecht. Onze specialisten beschikken over ruime proces- en advieservaring en wij zijn bekend met de rechten en plichten van beide partijen, aanbesteders en inschrijvers.

Delfstoffenwinning

Wij zijn van oudsher actief op het gebied van delfstoffenwinning: ontgrondingen voor de winning van klei, zand, grind en mergel. Wij kunnen u bijstaan bij het verkrijgen van vergunningen, onderhandelingen met overheden en omwonenden en het opstellen van overeenkomsten.

Milieu- en natuurbescherming

Wij zijn thuis in het Nederlandse en Europese milieu- en natuurbeschermingsrecht. Wij zijn de aangewezen specialisten als het om de juridische kanten van omgevingsvergunningen, luchtkwaliteit, geluid, beschermde diersoorten of bodemverontreiniging gaat. Onze milieu-advocaten zijn lid van de Vereniging van Milieuadvocaten (VMA).

Woningcorporaties

Complexe projectontwikkelingen van koop- en huurwoningen, woonzorgcomplexen en omvangrijke herstructureringen vereisen kennis van het vastgoedrecht, maar ook van de specifieke regelgeving voor corporaties. Wij zijn deskundig op dit terrein en treden op als vaste adviseur voor diverse woningcorporaties in de regio.

Overige rechtsgebieden / algemeen bestuursrecht

Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in diverse andere rechtsgebieden, zoals openbaarheid van bestuur, staatssteun, openbare orde, subsidies, agrarisch recht, overheidsaspecten van duurzame energie, onderwijs en onderwijshuisvesting, architectenrecht en bouwrecht.

Bundeling van kennis

Voor sommige vragen is een goede samenwerking tussen advocaten, notarissen en fiscalisten van groot belang. Wij hebben deze disciplines in huis. Zo bundelen wij de benodigde (juridische) kennis die aansluit bij uw opdracht. In alle gevallen blijft uw contactpersoon natuurlijk uw vaste, vertrouwde aanspreekpunt.

Events


16 mei 2024

2024-05-16 Actualiteiten Huurrecht

Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u bij over de actualiteiten die zich in eind 2023 en begin 2024 hebben voorgedaan.


28 mei 2024

IE rechten in de bouw (KMM)

Tijdens ons seminar in 2023 hebben wij uitgebreid gesproken over intellectuele eigendomsrechten in de bouw. Vanwege het grote succes van deze sessie geven wij een vervolg aan dit onderwerp op 28 mei 2024, waarbij we met u de verdieping opzoeken. Het seminar vindt plaats op een passende locatie: het Kröller Müller Museum.

Bekijk alle events over Overheden

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 5065

Bodemvervuiling en vastgoedcontracten: de doelomschrijving van het vastgoed

In geval van verkoop of verhuur van onroerend goed nemen partijen vaak een doelomschrijving op. Zo wordt in de meest gangbare modelovereenkomsten bij woonhuizen opgenomen dat het verkochte geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Bij commercieel onroerend goed lopen de omschrijvingen uiteen van bijvoorbeeld industrie tot woningbouw of van agrarisch tot kantoor. Wat misschien kan overkomen als een plichtmatige invuloefening, heeft in de praktijk wel degelijk waarde. Dit geldt helemaal wanneer er sprake is van bodemverontreiniging en de vraag speelt of het verkochte wel geschikt is voor dat omschreven doel. In dat geval is het ook aan te bevelen om zo specifiek mogelijk te zijn. Het belang van deze juiste omschrijving wordt geïllustreerd in een recente zaak van de Rechtbank Den Haag waarin een procedure werd gevoerd over de afgegeven garanties door de verkoper ten aanzien van het gebruik van het verkochte perceel. De rechtbank gaat in op de vraag wat over en weer verwacht mag worden ten aanzien van het normale gebruik van het perceel.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in maart 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand maart 2024 is gepubliceerd.

Intellectuele eigendom op games?

Games kunnen zijn beschermd door auteurs- en merkrechten. Het gaat dan om de onderliggende software en de naamgeving, waarop intellectueel eigendom rust.

Jaarverantwoording Zorg: verhoging grensbedragen!

De grensbedragen die bepalen in welke categorie een zorgorganisatie valt zijn verhoogd. Dit leidt o.a. tot wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. De nieuwe grensbedragen kunnen voor kleine zorgaanbieders een lastenverlichting opleveren. In dit blog informeren wij u nader.

IGJ Gunstbetoon Medische Hulpmiddelen Rapport

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft inspecties uitgevoerd bij 9 leveranciers van medische hulpmiddelen en gecontroleerd op mogelijke overtredingen van het verbod op gunstbetoon. In dit blog gaan wij in op de belangrijkste bevindingen van het rapport en gaan wij in op de vraag of en zo ja zorgaanbieders in actie moeten komen.

Planschade Vogelasiel Someren: het vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband genuanceerd; geen ‘alles of niets’-benadering?

In haar uitspraak van 21 maart 2024 nuanceert de rechtbank Oost-Brabant het voor planschade/nadeelcompensatie geldende vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband tussen het rechtmatig overheidsoptreden en de gestelde schade. Volgens de rechtbank lenen de bijzondere omstandigheden van dit specifieke geval zich niet voor de in de rechtspraak ontwikkelde ‘alles of niets-benadering’ voor de toerekening van schade aan rechtmatig overheidshandelen.

Jaarverantwoording Zorg – Goed nieuws voor micro zorgaanbieders!

Op 26 maart 2024 heeft de Tweede Kamer een amendement (van lid Bushoff) aangenomen op grond waarvan de minister afzonderlijke regels kan stellen voor micro zorgaanbieders en de omvang van de jaarverantwoordingsplicht voor deze doelgroep kan beperken. In dit blog gaan wij in op de gevolgen.

Nieuwe regels voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars ter bevordering contracteerproces

Onlangs heeft de NZa de nieuwe ‘Regeling transparantie zorginkoopproces’ vastgesteld. Deze regeling stelt nieuwe eisen aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars om de transparantie van het zorginkoopproces te vergroten. Dit moet leiden tot een soepeler en sneller contracteerproces, zodat verzekerden bij de start van het overstapseizoen beter geïnformeerd zijn over het (gecontracteerde) zorgaanbod van de zorgverzekeraar. Vanaf 1 april 2024 treedt de aangepaste regeling inwerking. In dit blog lichten wij een aantal belangrijke voorschriften toe.

1 2 3 4 5 6
...
423
Terug naar alle expertises en sectoren