Het werken met zelfstandigen kent toch risico’s, zeker sinds de afschaffing van de VAR een aantal jaar geleden. Er bestaat veel onduidelijkheid over het werken met zelfstandigen. Bovendien is de evidente trend dat er steeds meer regels komen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de positie van zelfstandigen te beschermen. Vorige week is hier nog een wetsvoorstel voor gepubliceerd.
Schijnzelfstandigheid komt veel voor. Het risico van het contracteren met een schijnzelfstandige is dat de gesloten overeenkomst van opdracht op enig moment wordt aangemerkt als dienstbetrekking / arbeidsovereenkomst. De gevolgen daarvan voor de gemeente zijn aanzienlijk. Het kan leiden tot aanzienlijke naheffingen van de Belastingdienst (loonbelasting en sociale premies) en ABP (voor niet-betaalde pensioenpremies). Bovendien ontstaan er met de schijnzelfstandige discussies over diverse arbeidsrechtelijke kwesties en arbeidsvoorwaarden, zoals ontslagbescherming en loondoorbetaling bij ziekte.
In dit webinar lichten Aletha Dera (advocaat arbeidsrecht) en René Sueters (belastingadviseur) de huidige en toekomstige regels over het werken met zelfstandigen toe en geven praktische tips & trucs die uw gemeente per direct kan gaan gebruiken.
Wat kunt u van ons verwachten:
- Actuele informatie over de arbeidsrechtelijke en fiscale regelgeving die van belang is bij het werken met zelfstandigen;
- Belangrijke aandachtspunten om compliant te blijven en tegelijk uw gemeente te beschermen tegen risico’s bij het werken met zelfstandigen;
- Praktische do's en don'ts bij het contracteren met zelfstandigen;
- Een blik op toekomstige ontwikkelingen. We zullen onder meer ingaan op het recent gepubliceerde 'Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden'. Dit voorstel beoogt het 'in dienst van'-criterium (gezag begrip) te verduidelijken en introduceert een extra rechtsvermoeden voor een arbeidsovereenkomst op basis van tarief/beloning.