Tickets
Gratis
Tijd
10:00 - 11:30 uur
Donderdag 30 november 2023
Kennisevent
  1. Home
  2. Events
  3. 2023-11-30 Werken met ZZP’ers voor gemeenten
Webinar

Werken met ZZP'ers voor gemeenten: stand van zaken en tips & trucs

Gemeenten staan met de huidige krappe arbeidsmarkt voor een behoorlijke uitdaging. Veel vacatures worden niet of lastig ingevuld. Wij werken als kantoor intensief samen met gemeenten en zien dat ZZP'ers steeds vaker (en steeds langer) ingezet worden. Een begrijpelijke en soms noodzakelijke zet om de capaciteit van teams te vergroten en projecten soepel te laten verlopen.

Het werken met zelfstandigen kent toch risico’s, zeker sinds de afschaffing van de VAR een aantal jaar geleden. Er bestaat veel onduidelijkheid over het werken met zelfstandigen. Bovendien is de evidente trend dat er steeds meer regels komen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de positie van zelfstandigen te beschermen. Vorige week is hier nog een wetsvoorstel voor gepubliceerd.

Schijnzelfstandigheid komt veel voor. Het risico van het contracteren met een schijnzelfstandige is dat de gesloten overeenkomst van opdracht op enig moment wordt aangemerkt als dienstbetrekking / arbeidsovereenkomst. De gevolgen daarvan voor de gemeente zijn aanzienlijk. Het kan leiden tot aanzienlijke naheffingen van de Belastingdienst (loonbelasting en sociale premies) en ABP (voor niet-betaalde pensioenpremies). Bovendien ontstaan er met de schijnzelfstandige discussies over diverse arbeidsrechtelijke kwesties en arbeidsvoorwaarden, zoals ontslagbescherming en loondoorbetaling bij ziekte.

In dit webinar lichten Aletha Dera (advocaat arbeidsrecht) en René Sueters (belastingadviseur) de huidige en toekomstige regels over het werken met zelfstandigen toe en geven praktische tips & trucs die uw gemeente per direct kan gaan gebruiken.

Wat kunt u van ons verwachten:

  • Actuele informatie over de arbeidsrechtelijke en fiscale regelgeving die van belang is bij het werken met zelfstandigen;
  • Belangrijke aandachtspunten om compliant te blijven en tegelijk uw gemeente te beschermen tegen risico’s bij het werken met zelfstandigen;
  • Praktische do's en don'ts bij het contracteren met zelfstandigen;
  • Een blik op toekomstige ontwikkelingen. We zullen onder meer ingaan op het recent gepubliceerde 'Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden'. Dit voorstel beoogt het 'in dienst van'-criterium (gezag begrip) te verduidelijken en introduceert een extra rechtsvermoeden voor een arbeidsovereenkomst op basis van tarief/beloning.

Programma

09:50 Inloggen met ontvangen link via Google Chrome
10:00 Aanvang van het webinar
11:30 Einde van het webinar 
Tickets Voor dit event
Gratis
10:00 - 11:30 uur
Donderdag 30 november 2023

Het webinar is bedoeld voor functionarissen van gemeenten die betrokken zijn bij het werken met ZZP'ers. Zoals functionarissen van HR/P&O, Financiën en Fiscaliteit, Inkoop en Juridische afdelingen.

Sprekers

Aletha Dera-ten Bokum

Advocaat - Associate partner

Aletha is sinds 2012 advocaat arbeidsrecht en ambtenarenrecht. Ze werkt voor nationale en internationale werkgevers in het bedrijfsleven en voor overheidswerkgevers (m.n. gemeenten en gemeenschappelijke regelingen).

René Sueters

Belastingadviseur - Associate partner

Praktisch, betrokken, creatief en ervaren belastingadviseur gespecialiseerd in loonbelasting, sociale verzekeringen en grensoverschrijdende arbeid. Rene adviseert grote en middelgrote werkgevers onder meer over de werkkostenregeling, werknemersparticipaties, arbeidsverhoudingen, kostenvergoedingssystemen en begeleiding controles door overheidsinstanties.

Deel dit event

Breng dit event onder de aandacht van andere geïnteresseerden!

Komende events