Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 gaat er veel veranderen, ook op het vlak van onteigening. Tegelijkertijd blijven de Koninklijke Besluiten, vonnissen en arresten die op grond van de Onteigeningswet tot stand zijn gekomen relevant. Het is niet altijd even eenvoudig alle ontwikkelingen bij te houden. De specialisten Overheid & Vastgoed van Dirkzwager organiseren ook dit jaar hét seminar Actualiteiten Onteigening. Op dinsdag 19 september 2023 in Arnhem óf op dinsdag 28 november in Roermond praten zij u bij over alle relevante ontwikkelingen.
Administratieve procedure
De administratieve onteigeningsprocedure is niet zonder valkuilen. De Kroon hanteert strenge toetsingsmaatstaven, en het komt helaas toch met regelmaat voor dat een verzoek om onteigening, vanwege omissies of procedurefouten wordt afgewezen. Hoe zal de bestuursrechter hiermee onder de Omgevingswet omgaan? Waar moeten overheden op letten als zij vanaf 1 januari 2024 zelf onteigeningsbesluiten kunnen nemen?
Onze onteigeningsspecialisten bespreken aan de hand van de nieuwe Omgevingswet, de gepubliceerde handreiking en de Koninklijke Besluiten en de notities van Rijkswaterstaat de do’s en don’ts zodat uw dossier onteigeningsproof is en zodat u weet waarop u als adviseur van de onteigende moet letten.
De gerechtelijke procedure / schadeloosstelling
Het is uiteindelijk de rechter die de onteigening uitspreekt en de hoogte van de schadeloosstelling bepaalt. De rechter wordt geadviseerd door deskundigen. Daarbij zijn specialistische vraagstukken aan de orde. Onze onteigeningsspecialisten vertalen deze juridisch complexe onderwerpen aan de hand van een bespreking van de meest recente onteigeningsuitspraken naar uw dagelijkse onteigeningspraktijk.