De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

Zoeken
  1. Home
  2. Events
  3. Workshops Intellectuele Eigendom voor ondernemers
Het event heeft al plaatsgevonden op 26 november 2019

WorkshopWorkshop Intellectuele Eigendom voor ondernemers: Wat zijn IE-rechten

Dirkzwager organiseert op 26-11-2019, 17-03-2020 en 28-05-2020 drie workshops IE-recht voor ondernemers met of zonder juridische achtergrond.

Bedrijven, instellingen en andere ondernemers komen dagelijks in aanraking met IE-rechten, zoals auteursrechten, merken- en handelsnaamrechten, octrooirechten, modelrechten en aanverwante rechten zoals bedrijfsgeheimen. In de praktijk merken wij dat deze rechten vaak onbekend terrein zijn. Maar IE-rechten spelen een essentiële rol in de dagelijkse bedrijfsvoering en vormen vaak het kapitaal van een onderneming of instelling. Indien het ontwikkelen van producten of technologieën uw core business is, zal de bescherming en exploitatie van IE-rechten een belangrijkste onderdeel van uw onderneming zijn. Ook bij de vormgeving, branding en de (online) presentatie en verkoop van uw producten en diensten, spelen IE-rechten een essentiële rol. Het is van belang dat ondernemingen en instellingen hiervan op de hoogte zijn en adequate maatregelen treffen om de IE-rechten ten aanzien van hun producten en diensten te beschermen en te exploiteren.

 

In drie workshops diepen wij samen met u de volgende thema’s uit:

 

 

Aan de hand van standaard contractsbepalingen, of een casus, belichten wij de verschillende fases in de bescherming en exploitatie van IE-rechten: van de ontwikkeling van een product of dienst, naar de exploitatie daarvan, en de handhaving tegen inbreuken. De presentaties, en door ons opgestelde voorbeeldbepalingen, zijn achteraf beschikbaar via onze website.

 

De workshops zijn ook bedoeld om inzichten te delen en daarover te discussiëren. Er bestaat dus de mogelijkheid om vooraf vragen toe te zenden aan ons, waarvan wij een selectie zullen bespreken tijdens de workshops.

 

Workshop 26 november 2019 - Wat zijn IE-rechten en hoe worden deze verkregen?

 

In deze workshop worden (de kenmerken van) de verschillende IE-rechten besproken: welke IE-rechten worden onderscheiden, hoe ontstaan deze rechten en hoe verkrijg ik IE-rechten? En waarom zijn IE-rechten van belang voor de bedrijfsvoering?

 

IE-rechten geven de rechthebbende het exclusieve recht om gebruik te maken van deze rechten en derden het gebruik daarvan te verbieden of juist toe te staan. ‘Auteursrechten’ of ‘octrooirechten’ zullen veel ondernemers als begrip wel herkennen, maar het palet aan IE-rechten is veel breder dan dat. Ook merk- en handelsnaamrechten, modellenrechten en bedrijfsgeheimen bieden ondernemingen belangrijke tools om waarde voor uw onderneming te creëren en te behouden.

 

Tijdens dit seminar zullen wij de verschillende IE-rechten bespreken waarmee u met uw onderneming te maken krijgt, zowel bij de eigen ontwikkeling en indien u gebruik maakt van werknemers of samenwerkt met derden. Daarbij gaan wij ook in op het belang van IE-rechten, de wijze waarop IE-rechten worden verkregen en het belang om schriftelijke afspraken te maken over aan welke (rechts)persoon deze rechten toekomen. Verder zullen wij u tips & tricks geven voor een goed beheer en de handhaving van uw IE-rechten. Daarbij zullen wij zoveel mogelijk gebruik maken van voorbeeldovereenkomsten of modelbepalingen.

 

Deelname aan deze workshop is kosteloos.

 

 

Programma

13.30 uur ontvangst 
14.00 uur aanvang deel 1 
15.00 uur pauze 
15.35 uur aanvang deel 2 
16.30 uur afsluiting en borrel

 

Locatie

Dirkzwager legal & tax
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem

Aanmelden

Dit event heeft al plaatsgevonden. Bekijk het eventoverzicht voor alle komende events.

Bekijk alle events
Dinsdag26november
2019
Het event is geweest
Arnhem - Dirkzwager legal & tax 14:00 - 16:30 uur
Voor wie
Ondernemers met of zonder juridische achtergrond.
Opleidingspunten

Na geregistreerde deelname ontvangt u een Bewijs van Deelname dat u bij uw beroepsorganisatie kunt indienen voor opleidingspunten.

Events

Komende events

Wij delen graag onze kennis met u. Dat doen we niet alleen door te schrijven, maar ook in de vorm van events. Bekijk het overzicht voor alle komende events.Bekijk alle events