1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Europees recht

Expertise Europees recht

Als gevolg van de Europese integratie wordt de Nederlandse rechtsorde steeds meer beïnvloed door Europese regels die (al dan niet) rechtstreeks toepasselijk zijn in Nederland. De vakgroep Aanbesteding, Mededinging en Staatssteun heeft ruime ervaring met adviseren en procederen op het gebied van deze rechtsgebieden. De Europees(publiek)rechtelijke kennis van Dirkzwager eindigt daar niet.

De vier vrijheden

De klassieke Europese ‘vier vrijheden’ uit het Verdrag betreffende de Werking van de EU (VWEU) verbieden overheden om het vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal te belemmeren. De vier vrijheden worden door legio richtlijnen en verordeningen nader geïmplementeerd. Daarbij doen zich vragen voor als:

  • Kan een specifieke richtlijn rechtstreeks worden toegepast in de nationale rechtsorde?
  • Op welke wijze moet nationale regelgeving richtlijnconform worden uitgelegd?
  • Kunnen particulieren in hun onderlinge verhouding een beroep doen op richtlijnen en/of verordeningen?
  • Tot welke partijen strekken de verplichtingen uit verordeningen zich uit?

Bij gebreke van implementatie via verordeningen of richtlijnen kan altijd worden teruggevallen op de vier vrijheden zoals zij in het VWEU zijn beschreven. Gedegen kennis van het Europese recht is noodzakelijk om optimaal te kunnen profiteren van de toepassing van Europese regels. Onze vakgroep Europees recht heeft zich daarom voor u in het Europees (publiek)recht gespecialiseerd. Wij willen u graag van dienst zijn met onze specifieke kennis. Wij adviseren en begeleiden u bij diverse juridische aangelegenheden en kunnen voor u procederen in Europees(publiek)rechtelijke kwesties.

Concrete ervaring hebben onze specialisten onder meer met:

  • het adviseren van telersverenigingen over de Gemeenschappelijke Marktordening voor de landbouw (de GMO) en de relatie met het mededingingsrecht,
  • de (interpretatie van de) Bouwproductenverordening en geschillen over CE-markering,
  • adviseren en procederen over de Dienstenrichtlijn,
  • communicatie met de Autoriteit Consument & Markt ter zake van de registratie van netwerken,
  • de uitgifte van (schaarse) rechten en vergunningen door overheden,
  • adviseren van overheden over het beginsel van Unietrouw en het effet utile.

De toezichthouder staat voor de deur....wat nu?

Eerste hulp bij een inval of aangekondigd onderzoek door een toezichthouder: noodnummers van onze advocaten en een praktische checklist wat wie kan en mag doen.

Naar de checklist

Onze kennis is uw kennis

Wij delen onze kennis graag met onze cliënten. Zo zijn wij graag bereid om op uw verzoek een inhouse-workshop te verzorgen over een op uw organisatie toegespitst onderdeel van het Europees recht. We nodigen u van harte uit om contact op te nemen met mr. Sjaak van der Heul.

Volg ons op Twitter

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 638

Royalty betaling na verval van octrooirecht

Op 1 maart 2023 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een geschil tussen een licentiegever en diens licentienemer over de betaling van royalty’s. De rechtbank fileert de relevante royaltybepalingen van de (sub-)licentieovereenkomst woord voor woord en komt tot de slotsom dat de pogingen van de (sub-)licentienemer om onder betaling uit te komen geen succes hebben. Ook het argument van de (sub-)licentienemer dat na het verval van de octrooien geen vergoedingsverplichting meer bestaat op grond van Amerikaans dwingend recht en het Europees mededingingsrecht strandt. Een royaltyvergoeding na het verval van de octrooien werd aldus geldig geacht.

Actualiteiten Mededingingsrecht januari - februari 2023

In dit blog lichten wij een aantal interessante uitspraken in het mededingingsrecht in januari en februari uit en bespreken wij een aantal nieuwsberichten uit de toezichtspraktijk van de ACM en Europese Commissie.

Doorlegging van exclusiviteit in de distributieketen kan misbruik opleveren

Uit een recent arrest van het Hof van Justitie van de EU (‘HvJ EU’) volgt dat de inrichting door een dominante onderneming van een distributienetwerk strijdig kan zijn met het misbruikverbod. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als een dominante onderneming haar distributeurs instrueert om concurrentiebeperkende afspraken te maken met afnemers verder in de distributieketen. Een instructie van een dominante onderneming aan haar distributeurs om exclusiviteitsverplichtingen door te leggen naar detaillisten levert evenwel niet altijd een concurrentiebeperking op.

Is “één werk” synoniem aan (deelopdrachten onder) een RAW-raamovereenkomst in het kader van een referentie-eis?

De gemeente Amsterdam heeft de geschiktheidseis gesteld dat er ervaring moet zijn met één werk van tenminste € 1.000.000,-. Een aannemer legt als referentie over een RAW-raamovereenkomst op grond waarvan diverse vergelijkbare deelopdrachten zijn uitgevoerd waarvan de waarde in totaliteit (wél) het bedrag van € 1.000.000,- overstijgt. De gemeente meent dat daardoor niet aan de geschiktheidseis wordt voldaan en legt de inschrijving terzijde. Aan de Amsterdamse voorzieningenrechter ligt vervolgens de vraag voor of aan de eis van ‘één werk’ kan worden voldaan met (diverse deelopdrachten onder) een RAW-raamovereenkomst.

ACM Start campagne “wie bepaalt de prijs?”

Als een leverancier en winkelier afstemmen welke wederverkoopprijs de winkelier in rekening brengt, levert dat een concurrentiebeperking op die een overtreding van het kartelverbod kan opleveren (zogenaamde ‘verticale prijsbinding’). Op 17 oktober 2022 heeft de Autoriteit Consument & Markt (‘ACM’) de campagne “wie bepaalt de prijs” gestart die handvatten aan leveranciers en afnemers moet bieden om een overtreding in ieder geval te voorkomen.

Gestegen grondstofprijzen een gegronde reden voor aanpassing van de prijzen?

Geopolitieke spanningen, inflatie en een stevige klimaatagenda zorgen voor een flinke storm op de energiemarkt. De explosief stijgende grondstof- en energieprijzen zorgen ervoor dat veel ondernemers te maken krijgen met hoge inkoopkosten. Dit kan problemen opleveren wanneer leveranciers door hoge inkoopprijzen prijsafspraken (willen) doorbreken en de hogere (inkoop)kosten (willen) doorbelasten aan hun zakelijke klant.

Europese Commissie publiceert richtsnoeren collectieve onderhandelingen zzp’ers

Op 29 september 2022 heeft de Europese Commissie (‘Commissie’) richtsnoeren gepubliceerd over het kartelverbod en collectieve onderhandeling door zzp’ers. Het kartelverbod kan de mogelijkheden beperken van zzp’ers om gezamenlijk afspraken te maken over bijvoorbeeld tarieven en arbeidsduur. In de richtsnoeren verduidelijkt de Commissie wanneer bepaalde zzp'ers collectief kunnen onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden zonder de mededingingsregels van de EU te schenden en geeft zij aan in welke gevallen niet handhavend op te zullen treden.

Zijn netbeheerders ondernemingen?

Dat hangt vooralsnog af van het net… Recent heeft de rechtbank Rotterdam het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (‘ACM’) bevestigd dat drinkwaterbedrijven geen ondernemingen zijn de zin van de Mededingingswet (‘Mw’). Het misbruikverbod (artikel 24 Mw) en het kartelverbod (artikel 6 Mw) zijn niet op hen van toepassing. De ACM beschouwt beheerders van regionale elektriciteitsnetten (in zeer voorzichtig geformuleerde bewoordingen) momenteel mogelijk als ondernemingen waarop deze verboden van toepassing zijn.

Herstel fout in inschrijving wegens onduidelijke voorwaarden

Een inschrijver maakt een fout als gevolg van een onduidelijk doorgevoerde wijziging door de aanbestedende dienst. Mag de fout worden hersteld of leidt het transparantiegebrek tot intrekking en heraanbesteden?

Succesvolle 843a Rv-procedure na aanbesteding

Verliezende inschrijvers die vermoeden dat de winnaar niet voldoet aan de eisen, kunnen dit vaak niet bewijzen wegens een gebrek aan informatie. De aanbestedende dienst ‘zit’ op de informatie en beroept zich doorgaans op de vertrouwelijkheid van die informatie. Een inschrijver kan proberen die informatie te krijgen door middel van een zogeheten 843a-procedure (een civiele procedure waarmee je inzage kan vorderen in stukken van een andere partij) en/of een verzoek om informatie op basis van de Wet open overheid (Woo), de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur.

Consultatie van gewijzigde Beleidsregel geschiktheid

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) en de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn voornemens de Beleidsregel geschiktheid 2012 (de Beleidsregel) te wijzigen. Hiertoe is een consultatie van de Beleidsregel gestart. Marktpartijen kunnen tot en met 15 september 2022 reageren op de beoogde wijzigingen.

1 2 3 4 5 6
...
54
Terug naar alle expertises en sectoren