1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Onderwijs

Sector Onderwijs

ArtEZ, University Wageningen, Radboud Universiteit, HAN; in een omgeving zo rijk aan onderwijsinstellingen hebben juristen van Dirkzwager zich kunnen ontwikkelen tot vergaande specialisten in deze sector. Al jarenlang treden wij op voor diverse cliënten in het primair en voortgezet onderwijs, MBO- HBO, universitaire opleidingen en het speciaal onderwijs.

Op meerdere rechtsgebieden zijn juristen actief voor deze cliënten. Echte specialisten met de benodigde affiniteit met het onderwijs en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche. Dirkzwager heeft al die kennis en ervaring nu gebundeld. Dat leidt tot een integrale aanpak met een sterk synergetische werking. Samen kunnen wij elke juridische uitdaging in het onderwijsveld aan en bieden wij een adequate oplossing voor uw specifieke problematiek.

De volgende secties werken nauw samen voor een effectieve, branchegerichte aanpak.

Arbeidsrecht

Vragen over CAO’s in het onderwijs of over de specifieke materie van het ambtenarenrecht? Dit soort onderwerpen zijn het dagelijkse werk van de juristen van de sectie arbeidsrecht. Daarnaast adviseren wij over de beloning van bestuurders. En ook voor zaken als individuele ontslagkwesties, wachtgeld en pensioenen kunt u natuurlijk bij ons terecht.

Ondernemingsrecht

De juristen van de sectie ondernemingsrecht kunnen u onder meer adviseren en bijstaan in beslissingen over good governance, compliance vraagstukken en aspecten van mededinging. Wij geven adviezen over uw subsidieaanvragen en formuleren uw inkoopvoorwaarden. Daarnaast beschikt Dirkzwager als één van de weinige kantoren in Nederland over een aparte afdeling Aanbestedingsrecht.

IE- en IT-recht

De juristen van de sectie Intellectueel Eigendom en IT-recht zijn unieke specialisten in dit steeds belangrijkere rechtsgebied. Wij helpen u met het opstellen en toetsen van leverings- en implementatiecontracten van hardware en software. Of begeleiden uw IT-geschillen over bijvoorbeeld een mislukt automatiseringsproject. Daarnaast hebben wij ons toegelegd op het privacyrecht, waarmee ook het onderwijs veelvuldig te maken krijgt. Ontwikkelt u als school uw eigen onderwijsmateriaal? Vergeet dan niet om bij ons aan te kloppen om uw intellectueel eigendom te beschermen.

Notariaat

Samenwerkingsverbanden, bestuursoverdrachten, besturen(fusies); dergelijke zaken vragen om deskundige notariële begeleiding vanwege de specifieke eisen die de onderwijswetgeving daaraan stelt. Onze notarissen zijn hierin bedreven en zullen u daarbij graag adviseren. Dankzij onze expertise in de zorgsector hebben wij ons kunnen verdiepen in de structuren voor het speciaal onderwijs, waarbij de combinatie zorg- en onderwijs speelt. Specialistische kennis die we graag met u delen.

Ook op gebied van vastgoedrecht kunnen wij u van dienst zijn. Al uw zaken rondom huur- en bouwrecht, overdracht en financiering van vastgoed regelen wij in nauw overleg met de advocaten van onze sectie vastgoed.

Kennis delen

Door de intensieve samenwerking en kennisuitwisseling tussen de diverse secties onderling, beschikken wij over zeer specialistische kennis van de onderwijssector. Kennis die wij graag met onze cliënten delen, zodat u uw juridische zaken op voorhand goed kunt regelen en geschillen kunt voorkomen. Daarvoor is het van belang in een vroeg stadium een jurist in te schakelen. Al onze advocaten beschikken over ruime proceservaring. Mocht het toch tot een geschil komen, dan kunnen wij u op alle genoemde rechtsgebieden bijstaan.

Kennis bundelen

Vragen over een ander rechtsgebied dan dat van uw huidige contactpersoon bij Dirkzwager? Leg uw vraag voor en hij of zij zal contact zoeken met een collega van de betreffende sectie. Waar nodig stellen wij een team van diverse disciplines samen. Zo bundelen wij de benodigde juridische kennis die aansluit bij uw opdracht. In alle gevallen blijft uw contactpersoon uw vertrouwde aanspreekpunt.

Events


30 maart 2023

Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht Q1 2023

Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De eerste Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2023 vindt plaats op 30 maart.


25 mei 2023

Vijf jaar AVG

Op donderdag 25 mei 2023 is de Algemene verordening gegevensbescherming , AVG of GDPR, 5 jaar van kracht. Ter gelegenheid daarvan organiseert het Dirkzwager Privacyteam opnieuw een multidisciplinair Privacyseminar.

Bekijk alle events over Onderwijs

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 3140

Geen merkregistratie vanwege strijd met goede zeden

Het teken 'just fucking good wine' kan niet als eu-merk worden ingeschreven aangezien het teken, meer in het bijzonder het woord 'fucking' onder de gegeven omstandigheden in strijd is met de geaccepteerde morele principes die de maatschappij verwacht en daarmee in strijd met de goede zeden.

Jaarverantwoording Zorg: (3) Openbaarmaking, termijnen en handhaving (NZa)

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 3: de openbaarmaking, termijnen en handhaving door de NZa.

Checklist voor IT-contracten onder DORA

Onlangs berichtten we al over de komst van DORA. DORA stelt allerlei eisen aan financiële entiteiten op het gebied digitale operationele weerbaarheid, cyberrisico’s en uitbestedingsrisico’s. Ook IT-contracten moeten straks dankzij DORA aan strenge eisen voldoen. Zowel op financiële entiteiten als IT-bedrijven die daar diensten aan verlenen komt veel af. In deze blog staan we hier alvast bij stil.

TikTok wint merkengeschil van TIC TAC K.O.

In een recent merkengeschil is het merkhouder TikTok gelukt de inschrijving van TIC TAC K.O. tegen te houden, met een beroep op verwarringsgevaar...

Jaarverantwoording Zorg: (2) inhoud Jaarverantwoording

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording Zorg publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 2: inhoud van de Jaarverantwoording Zorg.

Illegaal gebruik van softwarelicenties: niet zonder prijskaartje

Professionele softwareproducten, denk aan tekenprogramma’s als AutoCAD of SolidWorks of ERP-systemen als Exact, kunnen erg prijzig zijn. D verleiding om dergelijke software op illegale wijze kosteloos te downloaden is groot. Ook het op ‘creatieve’ wijze gebruiken van licentiesleutels, bijvoorbeeld door met deze sleutel de software op meerdere apparaten te registreren, komt geregeld voor. Het behoeft geen uitleg dat dit in de regel onrechtmatig is. Maar welk prijskaartje hangt daaraan?

Bewijslast voor een werkgever bij grensoverschrijdend gedrag in een ontslagprocedure

Samen met mijn sectiegenoot Anuschka van Zanten schreef ik deze blog over de bewijslast van een werkgever in een ontslagprocedure bij grensoverschrijdend gedrag. Is het ter ore komen van grensoverschrijdend gedrag - vergezeld van schriftelijke verklaringen hierover - voldoende voor het beëindigen van een dienstverband?

(Geen) merkbescherming voor promotionele slogan

De slogan 'other companies do software we do support' kan niet als merk worden ingeschreven omdat de uitdrukking elk onderscheidend vermogen mist, zo luidt het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie.

Royalty betaling na verval van octrooirecht

Op 1 maart 2023 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een geschil tussen een licentiegever en diens licentienemer over de betaling van royalty’s. De rechtbank fileert de relevante royaltybepalingen van de (sub-)licentieovereenkomst woord voor woord en komt tot de slotsom dat de pogingen van de (sub-)licentienemer om onder betaling uit te komen geen succes hebben. Ook het argument van de (sub-)licentienemer dat na het verval van de octrooien geen vergoedingsverplichting meer bestaat op grond van Amerikaans dwingend recht en het Europees mededingingsrecht strandt. Een royaltyvergoeding na het verval van de octrooien werd aldus geldig geacht.

Meer ruimte bij quasi-inbesteding (toepassing activiteitencriterium)

Twentse gemeenten mochten met een beroep op quasi-inbesteding zonder voorafgaande aanbestedingsprocedure een overeenkomst tot het bewerken en verwerken van huishoudelijk restafval aan Twence Bioconversie B.V. en AVI Twente B.V. gunnen. Interessant is dat bij berekening van het zogenaamde “activiteitencriterium” ook de omzet van een derde mocht worden meegenomen omdat met die derde (de Stadt Münster) een zogenaamde ‘publiek-publieke samenwerking’ was aangegaan. Verder overweegt de rechter dat voor de berekening omzet niet als hoofdegel geldt, maar dat vrijelijk gekozen kan worden voor een andere geschikte berekening, zoals in dit geval de afgenomen tonnages afval.

Jaarverantwoording Zorg: (1) Doel en reikwijdte

De meeste zorgaanbieders moeten een openbare Jaarverantwoording publiceren. In deze blogreeks gaan wij in op het doel van de Jaarverantwoording, de reikwijdte, de inhoud, de openbaarmaking en de termijnen. Dit is deel 1: doel en reikwijdte.

1 2 3 4 5 6
...
262
Terug naar alle expertises en sectoren