1. Home
  2. Sectoren
  3. Zorg
  4. E-Health & IT-technologie

Expertise E-Health & IT-technologie

IT is onmisbaar voor goede zorg en tegelijk vaak een complex samenspel tussen de verschillende stakeholders.

IT is onmisbaar voor goede zorg en tegelijk vaak een complex samenspel tussen de verschillende stakeholders. De IT moet geschikt zijn voor het normale gebruik (gebruikersperspectief), ingepast worden in het bestaande applicatielandschap met allerlei koppelingen (technisch perspectief), voldoen aan allerlei eisen die andere partijen als verzekeraars of de overheid stellen (juridische eisen) en bovendien voortdurend bij de tijd blijven. 

Zonder goed werkende IT infrastructuur is het onmogelijk goede zorg te leveren. Zorginstellingen worden in toenemende mate afhankelijk van verschillende IT-systemen zoals een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en logistiek of warehouse (ERP) systemen. Met afhankelijkheden komen verantwoordelijkheden en anders ontstaan er risico’s.

Goede contracten en goed contractmanagement waarbij rekening is gehouden met de belangrijkste risico’s is daarbij een echte must. Daarnaast verplaatst de zorg zich steeds meer naar de regio of huis waarbij sensoren en eHealth app’s ingezet worden.

Voor welke E-Health en IT vraagstukken kunt u bij ons terecht?

Ons team van IT-recht specialisten kan u helpen bij het inkopen van IT (variërend van EPD systemen tot beeldvormende techniek (o.b.v. MES of anderszins) en operatierobots), het begeleiden van onderhandelingen en juridische begeleiding bij implementatietrajecten. Daarnaast houden zij zich bezig met het begeleiden en oplossen van IT-geschillen, bijvoorbeeld bij een mislukt automatiseringsprojecten of het software die niet functioneert.

Multidisciplinaire benadering

Het is belangrijk om [IT vraagstukken] vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Daarom is het team multidisciplinair samengesteld met experts van diverse disciplines van Dirkzwager: IT-recht, mededingingsrecht, inkoop en aanbestedingsrecht, privacyrecht, arbeidsrecht.

Bovendien is Dirkzwager een full service kantoor met juridische en fiscale kennis in huis. Dankzij de unieke combinatie van advocatuur, notariaat en de fiscale praktijk zijn we zijn wij in staat om IT vraagstukken in de zorgsector van A tot Z te begeleiden.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

  •  het begeleiden van de inkoop van IT in de zorg, al dan niet in samenspraak met (externe) inkoopadviseurs en/of projectmanagers
  • het opstellen en/of uitonderhandelen van contracten
  • het geven van een second opinion over een behaald onderhandelingsresultaat
  • bijstand bij geschillen over licentie-incompliance
  • het oplossen van geschillen (liefst zo snel mogelijk praktisch oplossen, waar nodig er over procederen)
  • het adviseren over (dreigende) IT-geschillen
  • het procederen over IT-geschillen

Voor wie werken wij?

Wij werken voor een breed scala aan zorginstellingen, zoals (universitaire) ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, ggz-instellingen, gehandicaptenzorginstellingen, verpleeg- en thuiszorginstellingen.

Recente zaken in de zorg die wij hebben begeleid

  • Een team van Dirkzwager heeft diverse zorginstellingen bijgestaan bij het contracteren van allerhande zorgsystemen (van de EPD’s van Chipsoft en Epic tot data uitwisselplatformen van o.a. Intersystems).
  • Het oplossen van problemen bij (dreigende) uitval van IT-systemen (van verstoringen in datacenters tot licentieproblematiek).
  • Het borgen van de continuïteit van dienstverlening (o.a. het met succes afdwingen van verlengd onderhoud bij de grootste EPD-leverancier van Nederland).
  • Het succesvol bijstaan van meerdere ziekenhuizen in het geschil met EPD-leverancier Alert uit Portal (waaronder het ETZ tot aan de Hoge Raad).
  • Het sluiten van diverse meerjarige MES-contracten voor de inkoop en onderhoud van complexe medische apparatuur.

Contact

Wilt u meer informatie over E-Health en IT Technologie in de zorg of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Ernst-Jan van de Pas en Mark Jansen.

Events


16 mei 2024

2024-05-16 Actualiteiten Huurrecht

Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u bij over de actualiteiten die zich in eind 2023 en begin 2024 hebben voorgedaan.


21 mei 2024

ZR Actualiteiten Zorginkoop 2024

Stap binnen in de wereld van zorginkoop met Koen Mous, Stefan Donkelaar en Ellen Beekman en neem deel aan dit webinar waarin actualiteiten tot leven komen met praktijkvoorbeelden, rechtspraak en de nieuwste wet- en regelgeving.

Bekijk alle events over Zorg

Gerelateerde artikelen

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9176

Bodemvervuiling en vastgoedcontracten: de doelomschrijving van het vastgoed

In geval van verkoop of verhuur van onroerend goed nemen partijen vaak een doelomschrijving op. Zo wordt in de meest gangbare modelovereenkomsten bij woonhuizen opgenomen dat het verkochte geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Bij commercieel onroerend goed lopen de omschrijvingen uiteen van bijvoorbeeld industrie tot woningbouw of van agrarisch tot kantoor. Wat misschien kan overkomen als een plichtmatige invuloefening, heeft in de praktijk wel degelijk waarde. Dit geldt helemaal wanneer er sprake is van bodemverontreiniging en de vraag speelt of het verkochte wel geschikt is voor dat omschreven doel. In dat geval is het ook aan te bevelen om zo specifiek mogelijk te zijn. Het belang van deze juiste omschrijving wordt geïllustreerd in een recente zaak van de Rechtbank Den Haag waarin een procedure werd gevoerd over de afgegeven garanties door de verkoper ten aanzien van het gebruik van het verkochte perceel. De rechtbank gaat in op de vraag wat over en weer verwacht mag worden ten aanzien van het normale gebruik van het perceel.

Tellen inkomsten uit zwart werk mee bij begroten verlies aan verdienvermogen?

De Hoge Raad heeft in het arrest van 12 april 2024 geoordeeld over de vraag of bij de begroting van schade wegens verlies aan verdienvermogen rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk die de benadeelde verrichtte voor de aansprakelijkheidvestigende gebeurtenis. Het antwoord luidt: "ja"', onder een aantal voorwaarden, die ik hierna uiteenzet.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in maart 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand maart 2024 is gepubliceerd.

CRvB wijzigt haar vaste lijn in de jurisprudentie: de vergoeding van bezwaarkosten levert niet langer een procesbelang op

Tot voor kort was het ontvangen van een vergoeding voor bezwaarkosten een geldige reden om door te procederen, zelfs als er inhoudelijk niets meer kon worden bereikt met een procedure. In een recente uitspraak wijzigt de Centrale Raad van Beroep (‘de Raad’) haar koers. De Raad oordeelt dat het toekennen van bezwaarkosten géén zelfstandig procesbelang meer oplevert.

Intellectuele eigendom op games?

Games kunnen zijn beschermd door auteurs- en merkrechten. Het gaat dan om de onderliggende software en de naamgeving, waarop intellectueel eigendom rust.

Jaarverantwoording Zorg: verhoging grensbedragen!

De grensbedragen die bepalen in welke categorie een zorgorganisatie valt zijn verhoogd. Dit leidt o.a. tot wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. De nieuwe grensbedragen kunnen voor kleine zorgaanbieders een lastenverlichting opleveren. In dit blog informeren wij u nader.

IGJ Gunstbetoon Medische Hulpmiddelen Rapport

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft inspecties uitgevoerd bij 9 leveranciers van medische hulpmiddelen en gecontroleerd op mogelijke overtredingen van het verbod op gunstbetoon. In dit blog gaan wij in op de belangrijkste bevindingen van het rapport en gaan wij in op de vraag of en zo ja zorgaanbieders in actie moeten komen.

Ontwerpbesluit betaalbare huur: grote gevolgen voor kamergewijze verhuur

Op 6 februari 2024 is het Ontwerpbesluit besluit tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (Besluit betaalbare huur) aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit Ontwerpbesluit is onderdeel van het Wetsvoorstel betaalbare huur. Het Ontwerpbesluit besluit wijzigt onder meer de definitie van “zelfstandige woonruimte” waardoor feitelijk kamergewijze verhuur van één zelfstandige woonruimte (zoals momenteel dikwijls gebruikt), niet langer aantrekkelijk zal zijn voor verhuurders. Het voorgaande met uitzondering van die gevallen waarin de huurders een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren.

Planschade Vogelasiel Someren: het vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband genuanceerd; geen ‘alles of niets’-benadering?

In haar uitspraak van 21 maart 2024 nuanceert de rechtbank Oost-Brabant het voor planschade/nadeelcompensatie geldende vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband tussen het rechtmatig overheidsoptreden en de gestelde schade. Volgens de rechtbank lenen de bijzondere omstandigheden van dit specifieke geval zich niet voor de in de rechtspraak ontwikkelde ‘alles of niets-benadering’ voor de toerekening van schade aan rechtmatig overheidshandelen.

1 2 3 4 5 6
...
765
Terug naar alle expertises en sectoren