1. Home
  2. Sectoren
  3. Zorg
  4. Medezeggenschap

Medezeggenschap Medezeggenschap

Medezeggenschap is onlosmakelijk verbonden met de dagelijkse praktijk in zorginstellingen.

Cliënten en werknemers hebben op verschillende manieren invloed op de gang van zaken binnen een zorginstelling: informeel, via overlegvergaderingen of informatieverzoeken, en door uitoefening van advies- en instemmingsrechten. Medezeggenschap is een dynamisch en soms complex proces waarin zorgvuldig moet worden gemanoeuvreerd.

Voor welke vraagstukken kunt u bij ons terecht?

Dirkzwager heeft veel ervaring met het begeleiden van zowel zorginstellingen als medezeggenschapsorganen. Wij kunnen u adviseren over wet- en regelgeving – Wet op de Ondernemingsraden (Wor), en Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018), Governance Code Zorg – en alle toepassingsvarianten daarvan, maar ook over rolvermengingsperikelen, samenwerkingsproblemen en andere zaken waar u in de dagelijkse medezeggenschapspraktijk tegenaan loopt.

Een kleine greep:

  • ondersteuning bij het formuleren van advies- of instemmingsaanvragen;
  • advies over de vraag of (en zo ja, wanneer) bepaalde onderwerpen advies- of instemmingsplichtig zijn;
  • ondersteuning bij samenwerkingen die dreigen vast te lopen of al zijn vastgelopen;
  • advies over de rolzuiverheid van betrokken actoren (besturen, medezeggenschapsorganen, toezichthouders etc.);
  • advies over de formele (her)inrichting van de medezeggenschap (waar, hoe en waarom moet formele medezeggenschap worden ingericht? Hoe zit het bij kleinschalige en/of ambulante zorg?);
  • advies en ondersteuning bij het voeren van juridische procedures (bij kantonrechter, Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) of bij de Ondernemingskamer van het hof Amsterdam).

Multidisciplinaire benadering

Vaak moeten medezeggenschapsvraagstukken vanuit verschillende perspectieven worden bekeken. Daarom kan ons team multidisciplinair worden samengesteld met experts van diverse disciplines van Dirkzwager: governance & ondernemingsrecht, arbeidsrecht of gezondheidsrecht, om slechts enkele te noemen.

Contact

Wilt u meer informatie over medezeggenschap in de zorg of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Tom van Malssen, Louis Houwen of Buby den Heeten.

Events


16 mei 2024

2024-05-16 Actualiteiten Huurrecht

Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u bij over de actualiteiten die zich in eind 2023 en begin 2024 hebben voorgedaan.


21 mei 2024

ZR Actualiteiten Zorginkoop 2024

Stap binnen in de wereld van zorginkoop met Koen Mous, Stefan Donkelaar en Ellen Beekman en neem deel aan dit webinar waarin actualiteiten tot leven komen met praktijkvoorbeelden, rechtspraak en de nieuwste wet- en regelgeving.

Bekijk alle events over Zorg

Gerelateerde artikelen

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9174

Tellen inkomsten uit zwart werk mee bij begroten verlies aan verdienvermogen?

De Hoge Raad heeft in het arrest van 12 april 2024 geoordeeld over de vraag of bij de begroting van schade wegens verlies aan verdienvermogen rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk die de benadeelde verrichtte voor de aansprakelijkheidvestigende gebeurtenis. Het antwoord luidt: "ja"', onder een aantal voorwaarden, die ik hierna uiteenzet.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in maart 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand maart 2024 is gepubliceerd.

CRvB wijzigt haar vaste lijn in de jurisprudentie: de vergoeding van bezwaarkosten levert niet langer een procesbelang op

Tot voor kort was het ontvangen van een vergoeding voor bezwaarkosten een geldige reden om door te procederen, zelfs als er inhoudelijk niets meer kon worden bereikt met een procedure. In een recente uitspraak wijzigt de Centrale Raad van Beroep (‘de Raad’) haar koers. De Raad oordeelt dat het toekennen van bezwaarkosten géén zelfstandig procesbelang meer oplevert.

Intellectuele eigendom op games?

Games kunnen zijn beschermd door auteurs- en merkrechten. Het gaat dan om de onderliggende software en de naamgeving, waarop intellectueel eigendom rust.

Jaarverantwoording Zorg: verhoging grensbedragen!

De grensbedragen die bepalen in welke categorie een zorgorganisatie valt zijn verhoogd. Dit leidt o.a. tot wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. De nieuwe grensbedragen kunnen voor kleine zorgaanbieders een lastenverlichting opleveren. In dit blog informeren wij u nader.

IGJ Gunstbetoon Medische Hulpmiddelen Rapport

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft inspecties uitgevoerd bij 9 leveranciers van medische hulpmiddelen en gecontroleerd op mogelijke overtredingen van het verbod op gunstbetoon. In dit blog gaan wij in op de belangrijkste bevindingen van het rapport en gaan wij in op de vraag of en zo ja zorgaanbieders in actie moeten komen.

Ontwerpbesluit betaalbare huur: grote gevolgen voor kamergewijze verhuur

Op 6 februari 2024 is het Ontwerpbesluit besluit tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (Besluit betaalbare huur) aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit Ontwerpbesluit is onderdeel van het Wetsvoorstel betaalbare huur. Het Ontwerpbesluit besluit wijzigt onder meer de definitie van “zelfstandige woonruimte” waardoor feitelijk kamergewijze verhuur van één zelfstandige woonruimte (zoals momenteel dikwijls gebruikt), niet langer aantrekkelijk zal zijn voor verhuurders. Het voorgaande met uitzondering van die gevallen waarin de huurders een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren.

Planschade Vogelasiel Someren: het vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband genuanceerd; geen ‘alles of niets’-benadering?

In haar uitspraak van 21 maart 2024 nuanceert de rechtbank Oost-Brabant het voor planschade/nadeelcompensatie geldende vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband tussen het rechtmatig overheidsoptreden en de gestelde schade. Volgens de rechtbank lenen de bijzondere omstandigheden van dit specifieke geval zich niet voor de in de rechtspraak ontwikkelde ‘alles of niets-benadering’ voor de toerekening van schade aan rechtmatig overheidshandelen.

Jaarverantwoording Zorg – Goed nieuws voor micro zorgaanbieders!

Op 26 maart 2024 heeft de Tweede Kamer een amendement (van lid Bushoff) aangenomen op grond waarvan de minister afzonderlijke regels kan stellen voor micro zorgaanbieders en de omvang van de jaarverantwoordingsplicht voor deze doelgroep kan beperken. In dit blog gaan wij in op de gevolgen.

Wtza-vergunning ook voor kleine zorgaanbieders!

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. De Wtza introduceert onder meer een vergunningplicht. Kleine aanbieders van Wlz-zorg en/of Zvw-zorg zijn op dit moment uitgezonderd van de vergunningplicht. Het op 26 maart 2024 aangenomen amendement Bushoff brengt hierin verandering

1 2 3 4 5 6
...
765
Terug naar alle expertises en sectoren