1. Home
  2. Sectoren
  3. Zorg
  4. Vastgoed

Expertise Vastgoed

Ontwikkelingen zoals zorg op afstand, scheiden van wonen en zorg vragen om scherpe keuzes over uw vastgoed.

Dirkzwager heeft ruime ervaring met het begeleiden van zorginstellingen, ziekenhuizen, woningcorporaties en beleggers bij aan- en verkoop van zorgvastgoed, waaronder sale-and-leaseback constructies (inclusief de financiering). Wij weten hoe het College Sanering en de Autoriteit Wonen toetst.

Voor (her)ontwikkelaars van bestaand zorgvastgoed (sloop- en nieuwbouw) hebben wij een digitale tool (gratis) ontwikkeld waarmee het projectresultaat op een snelle en eenvoudige wijze getoetst kan worden en bovendien kunnen we u laten weten u dit resultaat geoptimaliseerd kan worden (én met welk bedrag).

Met onze ervaring op dit gebied helpen we een realistische strategie te ontwikkelen voor uw vastgoed, gericht op de continuïteit van uw zorginstelling. 

Voor welke zaken kunt u bij ons terecht?

Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen bij ons terecht voor begeleiding van de aan- en verkoop en/of (ver)huur van zorgvastgoed. Wij adviseren bij het ontwikkelen van nieuw zorgvastgoed: het opstellen van intentieovereenkomsten, anterieur overeenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, realisatieovereenkomsten en huurovereenkomsten (inclusief Scheiden Wonen Zorg). Onze bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar duurzaamheid in relatie tot financierbaarheid. Zo heeft Dirkzwager de contracten opgesteld voor de nieuwbouw van een ziekenhuis die haar energie en warmte uit waterstof haalt.

Daarnaast kunnen zorginstellingen bij ons terecht voor bouw- en aanbestedingsgeschillen en voor de beoordeling van financieringsvoorwaarden in de zorg.

Multidisciplinaire benadering

In vastgoedzaken is een goede samenwerking tussen advocaten, notarissen en fiscalisten van groot belang. Daarom is het team multidisciplinair samengesteld met experts van diverse disciplines van Dirkzwager: aanbestedingsrecht, bouwrecht, omgevingsrecht (bestemmingsplannen, vergunningen en subsidies), huurrecht, gezondheidszorg, energierecht, mededingingsrecht en ondernemingsrecht/governance.

Bovendien is Dirkzwager een full service kantoor met juridische en fiscale kennis in huis. Dankzij de unieke combinatie van advocatuur, notariaat en de fiscale praktijk zijn we zijn wij in staat om de aan- en verkoop van zorgvastgoed van A tot Z te begeleiden.

Waarvoor kunt u bij ons terecht/ wat kunnen wij betekenen?

  • Het opstellen van procesbrieven, selectieleidraden en (model) bouwcontracten;
  • Het adviseren omtrent Scheiden Wonen Zorg en koppelbedingen;
  • Het juridisch ondersteunen bij meerwerkclaims van aannemers vanwege vermeende vertragingsschade of vanwege onvoorziene stijging van (bouw)kosten als gevolg van de crisis in Oekraïne (ondanks een afgesproken vaste prijs);
  • Het opstellen van standaard Algemene Administratieve Bepalingen voor de uitvoering van werken in een ziekenhuisomgeving;
  • Het begeleiden van sale en leaseback transacties, al dan niet met een renovatie/herontwikkelingsopgave voor de koper;
  • Het begeleiden van een zorginstelling of een ziekenhuis bij de onderhandelingen met de gemeente over een anterieure overeenkomst;
  • Het opstellen van een Horeca overeenkomst voor de exploitatie van horeca en retail binnen een ziekenhuis, inclusief een procedure bij de kantonrechter om goedkeuring te verkrijgen om af te mogen wijken van dwingendrechtelijke huurbepalingen;
  • Juridische ondersteuning bij afgewezen subsidieaanvragen.

Voor wie werken wij?

Wij werken voor een breed scala aan zorginstellingen, zoals (universitaire) ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, ggz-instellingen, gehandicaptenzorginstellingen, verpleeg- en thuiszorginstellingen.

Recente zaken in de zorg die wij hebben begeleid

  • Dirkzwager heeft Deventer Ziekenhuis begeleid bij het opstellen van een bouwteamovereenkomst en een realisatieovereenkomst voor een uitbreiding van een Oogpoli en nieuwbouw van een apotheek.
  • Dirkzwager heeft zorginstelling De Waalboog begeleid bij het opstellen van de bouwovereenkomsten op basis van UAV-GC 2005 met aannemersbedrijf Giesbers voor de nieuwbouw van de locatie Joachim en Anna te Nijmegen.
  • Het opstellen van en Design & Build overeenkomst voor het ontwerp en de realisatie van een nieuwe parkeergarage voor het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.
  • Het opstellen van een voorbereidings- en uitvoeringsovereenkomst voor de nieuwbouw van een duurzaam ziekenhuis voor Rijnstate. Het ziekenhuis haalt haar energie en warmte uit waterstof.
  • Het adviseren van zorginstelling Triade-Vitree naar aanleiding van een verzoek van een aannemer die bijbetaling verlangt met een beroep op onvoorziene stijging van (bouw)kosten als gevolg van de crisis in Oekraïne.
  • Het opstellen van een model twee fasen contract voor de Sint Maartenskliniek waarbij de opdrachtnemer eerst een DO dient uit te werken naar een UO (fase 1) alvorens een prijsaanbieding wordt gedaan voor de realisatie van het werk (fase 2). De ontwerpverantwoordelijkheid is bij de opdrachtnemer neergelegd.
  • Juridische begeleiding van zorginstelling Abrona bij de verkoop van een bestaande zorglocatie te Maarssen en de (gefaseerde) terughuur van een nieuwbouwopgave op deze zorglocatie.

Contact

Wilt u meer informatie over vastgoed in de zorg of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Robert Rijpstra

Events


16 mei 2024

2024-05-16 Actualiteiten Huurrecht

Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u bij over de actualiteiten die zich in eind 2023 en begin 2024 hebben voorgedaan.


21 mei 2024

ZR Actualiteiten Zorginkoop 2024

Stap binnen in de wereld van zorginkoop met Koen Mous, Stefan Donkelaar en Ellen Beekman en neem deel aan dit webinar waarin actualiteiten tot leven komen met praktijkvoorbeelden, rechtspraak en de nieuwste wet- en regelgeving.

Bekijk alle events over Zorg

Gerelateerde artikelen

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9178

Het werkgeversauteursrecht binnen het wetenschappelijk onderwijs

Recent hebben Nederlandse universiteiten via de werkgroep Werkgeversauteursrechten van UNL (Universiteiten van Nederland) hun beleid met betrekking tot het werkgeversauteursrecht onder de loep genomen. Beoordeeld is of Nederlandse universiteiten tot een uniform beleid kunnen komen met betrekking tot de auteursrechten op door hun medewerkers vervaardigd werken. Uit het onderzoeksrapport volgt dat het niet haalbaar is om het beleid van universiteiten ten aanzien van werkgeversauteursrecht op korte termijn volledig gelijk te trekken voor alle wetenschappelijke werken. Dat betekent dat universiteiten vooralsnog verschillende standpunten innemen over de vraag of auteursrechten op bepaalde wetenschappelijke werken aan de universiteit toekomen, of aan de wetenschappelijk medewerker. Wel zullen de universiteiten hun beleid voor alle typen wetenschappelijk werk nader gaan verduidelijken.

Bodemvervuiling en vastgoedcontracten: de doelomschrijving van het vastgoed

In geval van verkoop of verhuur van onroerend goed nemen partijen vaak een doelomschrijving op. Zo wordt in de meest gangbare modelovereenkomsten bij woonhuizen opgenomen dat het verkochte geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Bij commercieel onroerend goed lopen de omschrijvingen uiteen van bijvoorbeeld industrie tot woningbouw of van agrarisch tot kantoor. Wat misschien kan overkomen als een plichtmatige invuloefening, heeft in de praktijk wel degelijk waarde. Dit geldt helemaal wanneer er sprake is van bodemverontreiniging en de vraag speelt of het verkochte wel geschikt is voor dat omschreven doel. In dat geval is het ook aan te bevelen om zo specifiek mogelijk te zijn. Het belang van deze juiste omschrijving wordt geïllustreerd in een recente zaak van de Rechtbank Den Haag waarin een procedure werd gevoerd over de afgegeven garanties door de verkoper ten aanzien van het gebruik van het verkochte perceel. De rechtbank gaat in op de vraag wat over en weer verwacht mag worden ten aanzien van het normale gebruik van het perceel.

Tellen inkomsten uit zwart werk mee bij begroten verlies aan verdienvermogen?

De Hoge Raad heeft in het arrest van 12 april 2024 geoordeeld over de vraag of bij de begroting van schade wegens verlies aan verdienvermogen rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk die de benadeelde verrichtte voor de aansprakelijkheidvestigende gebeurtenis. Het antwoord luidt: "ja"', onder een aantal voorwaarden, die ik hierna uiteenzet.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in maart 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand maart 2024 is gepubliceerd.

CRvB wijzigt haar vaste lijn in de jurisprudentie: de vergoeding van bezwaarkosten levert niet langer een procesbelang op

Tot voor kort was het ontvangen van een vergoeding voor bezwaarkosten een geldige reden om door te procederen, zelfs als er inhoudelijk niets meer kon worden bereikt met een procedure. In een recente uitspraak wijzigt de Centrale Raad van Beroep (‘de Raad’) haar koers. De Raad oordeelt dat het toekennen van bezwaarkosten géén zelfstandig procesbelang meer oplevert.

Intellectuele eigendom op games?

Games kunnen zijn beschermd door auteurs- en merkrechten. Het gaat dan om de onderliggende software en de naamgeving, waarop intellectueel eigendom rust.

Jaarverantwoording Zorg: verhoging grensbedragen!

De grensbedragen die bepalen in welke categorie een zorgorganisatie valt zijn verhoogd. Dit leidt o.a. tot wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. De nieuwe grensbedragen kunnen voor kleine zorgaanbieders een lastenverlichting opleveren. In dit blog informeren wij u nader.

IGJ Gunstbetoon Medische Hulpmiddelen Rapport

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft inspecties uitgevoerd bij 9 leveranciers van medische hulpmiddelen en gecontroleerd op mogelijke overtredingen van het verbod op gunstbetoon. In dit blog gaan wij in op de belangrijkste bevindingen van het rapport en gaan wij in op de vraag of en zo ja zorgaanbieders in actie moeten komen.

1 2 3 4 5 6
...
765
Terug naar alle expertises en sectoren