1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 164

Verblijfsstatus als kennismigrant speelt een rol bij beoordeling of een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld

Een kennismigrant neemt in het arbeidsrecht een bijzondere positie in. Het recht om in Nederland te mogen werken gaat namelijk gepaard met diverse verplichtingen. Een kennismigrant mag bijvoorbeeld uitsluitend werkzaam zijn bij een erkend referent. Daarnaast dient het salaris te voldoen aan het salariscriterium en moet dit salaris marktconform zijn. Indien een kennismigrant ontslagen wordt, zal hij binnen drie maanden een baan/werkplek moeten vinden. Ook bij die nieuwe baan/werkplek dient aan voornoemde voorwaarden te worden voldaan. Lukt dat niet, dan zal de IND de verblijfsvergunning van de kennismigrant intrekken en mag niet langer in Nederland worden verbleven. Voor een kennismigrant zijn de gevolgen van een beëindiging van een dienstbetrekking dus veelal groter dan voor een ‘gewone’ werknemer. Uit een recente uitspraak van het hof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat een werkgever er goed aan doet om hier rekening mee te houden bij het maken van de beslissing om al dan niet afscheid te nemen van een kennismigrant.

WNT en gefixeerde schadevergoeding bij niet inachtneming opzegtermijn

Het hof ’s-Hertogenbosch oordeelde op 14 augustus 2023 dat een topfunctionaris bovenop een contractuele beëindigingsvergoeding van € 75.000 aanspraak heeft op de wettelijke transitievergoeding en een gefixeerde schadevergoeding van circa € 101.000. Verder stelt het hof vast dat in dit geval geen sprake is geweest van een afspraak/opzetje tussen partijen om te komen tot een hogere beëindigingsvergoeding dan de WNT toestaat.

Jurisprudentieoverzicht Integriteit - juli 2023

De vakgroep Integriteit plaatst elke maand een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van integriteit op de werkvloer, in de breedste zin van het woord. Deze bijdrage bevat de jurisprudentie die in de maand juli 2023 op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd in het rechtsgebied ‘Arbeidsrecht’.

Jurisprudentieoverzicht Integriteit - juni 2023

De vakgroep Integriteit plaatst elke maand een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van integriteit op de werkvloer, in de breedste zin van het woord. Deze bijdrage bevat de jurisprudentie die in de maand juni 2023 op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd in het rechtsgebied ‘Arbeidsrecht’.

Ontslagvergoeding topbestuurder in publieke sector moet omhoog

De WNT-ontslagvergoeding, die al meer dan tien jaar ongewijzigd is gebleven, verdient volgens advocaten Buby Den Heeten en Boy Stenden kritische aandacht. In hun recente opiniestuk, gepubliceerd in het FD op 21-06-23, uiten ze hun onvrede over deze situatie met betrekking tot zorg- en onderwijsdirecteuren. Lees hier hun argumenten en standpunt.

Integriteit en (ongewenste) belangenverstrengeling

Organisaties hebben in toenemende te maken met ‘belangenverstrengeling’ bij het nemen van besluiten en de voorbereiding/uitvoering daarvan. Niet alleen vanuit geldende wet- en regelgeving (inclusief branche- en beroepscodes), maar ook omdat we met z’n allen, als maatschappij, hoge verwachtingen hebben van integer handelen van organisaties en personen. Belangenverstrengeling kan een bedreiging zijn voor de integriteit van organisaties en hun leidinggevenden, zowel in het bedrijfsleven als in de (semi)publieke sector. Het is een lastig onderwerp waarbij het vertrouwen in de organisatie en degenen die daar werken op het spel staat. Voortdurend botsen verschillende belangen, wanneer is sprake van ongewenste belangenverstrengeling of de schijn hiervan? In deze blog schets ik de (arbeidsrechtelijke) kaders van belangenverstrengeling.

Arbeidsmarkt op de schop: wat gaat er veranderen?

Op 3 april 2023 heeft Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin worden de ambities rondom de hervorming van de arbeidsmarkt op hoofdlijnen uitgewerkt en maatregelen gepresenteerd over hoe dit bewerkstelligd kan worden.

Vlinders op de werkvloer: oppassen geblazen?!

Waar mensen samenkomen, worden relaties aangegaan. De werkvloer is daar geen uitzondering op. Een stiekeme crush uitmondend in flirterig gedrag, een publiek geheime affaire met de stagiaire of een open relatie met de baas. Prachtig natuurlijk, wanneer de liefde wordt gezocht en gevonden, maar niet altijd even wenselijk voor werkgevers. Wellicht komt de werkverhouding er door onder druk te staan, zijn collega’s wel even klaar met dat geflikflooi in de kantoortuin, leidt een en ander tot contraproductiviteit, of worden er ‘verblind door liefde’ beslissingen genomen die de belangen van de organisatie ernstig kunnen schaden. Alle reden voor organisaties om hier op toe te willen zien en intern beleid te voeren over het aangaan en melden van affectieve relaties op de werkvloer.

Wet bescherming klokkenluiders (gedeeltelijk) in werking getreden

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders (hierna: Wbk) gedeeltelijk in werking getreden en treedt daarmee in de plaats van de Wet Huis voor Klokkenluiders. De bepalingen met betrekking tot het anoniem melden én de handhaving van en het toezicht op deze wet door het Huis van de Klokkenluider zullen op een later moment van kracht worden.

Ontslag statutair bestuurder: cumulatiegrond en billijke vergoeding

Ontslag van de statutair bestuurder door de vennootschap/werkgever is ingewikkeld. Welke ontslaggronden zijn mogelijk op grond van het arbeidsrecht? De h-, g- en de d-grond worden vaak aangevoerd. Sinds de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans, in werking 1 januari 2020) is de cumulatiegrond (de i-grond) als redelijke ontslaggrond toegevoegd aan artikel 7:699 lid 3 BW. Hoe verhouden deze redelijke ontslaggronden zich tot elkaar? In deze blog bespreek ik de Asscher-escape en de herplaatsingsplicht bij het ontslag van een statutair bestuurder. Daarnaast ga ik in op de hoogte van de billijke vergoeding naast de transitievergoeding en de cumulatievergoeding. Ik doe dit aan de hand van een recente uitspraak van de rechtbank Limburg.

Kabinetsreactie op SEO-evaluatierapport Fiscale Beleggingsinstelling (FBI), Vrijgestelde Beleggingsinstelling (VBI) en Fonds voor Gemene Rekening (FGR)

Het kabinet heeft op 9 december 2022 schriftelijk gereageerd op het SEO-evaluatierapport met betrekking tot het fiscale regime voor de FBI, VBI en FGR. Hieronder volgt een samenvatting van de reacties van het kabinet. Hierin is onder andere het voornemen opgenomen tot een ingrijpende wijziging van het VBI-regime met ingang van 1 januari 2024.

1 2 3 4 5 6
...
14