1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 26

Ontslag statutair bestuurder: cumulatiegrond en billijke vergoeding

Ontslag van de statutair bestuurder door de vennootschap/werkgever is ingewikkeld. Welke ontslaggronden zijn mogelijk op grond van het arbeidsrecht? De h-, g- en de d-grond worden vaak aangevoerd. Sinds de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans, in werking 1 januari 2020) is de cumulatiegrond (de i-grond) als redelijke ontslaggrond toegevoegd aan artikel 7:699 lid 3 BW. Hoe verhouden deze redelijke ontslaggronden zich tot elkaar? In deze blog bespreek ik de Asscher-escape en de herplaatsingsplicht bij het ontslag van een statutair bestuurder. Daarnaast ga ik in op de hoogte van de billijke vergoeding naast de transitievergoeding en de cumulatievergoeding. Ik doe dit aan de hand van een recente uitspraak van de rechtbank Limburg.

Omarm het geschil, om het te kunnen oplossen

De Romeinen hadden een vanzelfsprekend uitgangspunt dat in onze tijd nog steeds van toepassing is: ‘Da mihi facta, dabo tibi ius’. Oftwel: ‘Geef mij de feiten, dan zal de rechter u zeggen wat het recht hierover zegt’. Deze zinsnede toont een duidelijke rolverdeling: de partijen bij het geschil verzamelen de juiste feiten en de rechter past hierop het recht toe.

Hybride werken: medezeggenschap

Over thuiswerken is inmiddels veel geschreven. Voor hybride werken begint nu de nodige aandacht op gang te komen. Zo heeft de Tweede Kamer recent het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt aangenomen. Arbeidsrechtelijk zijn er wat haken en ogen aan hybride werken. Kan je als werkgever verplicht worden te reageren op een dergelijk verzoek? Hoe implementeer je dit in de organisatie? Wat zijn de (fiscale) gevolgen? Ook als het gaat om internationaal (grensoverschrijdend) hybride werken is sprake van complexe regelgeving. In deze blogreeks zullen wij hier verder op ingaan.

Pensioen en korting WW

Met enige regelmaat wordt er geprocedeerd tussen het UWV en een WW-gerechtigde over de korting die het UWV heeft toegepast op een WW-uitkering vanwege een ontvangen (pre)pensioenuitkering. Begin deze maand heeft de rechtbank Noord-Holland hierover een opvallende uitspraak gewezen. In dit artikel vindt u een analyse en nuancering van de uitspraak.

De WAB Dicht Door!

- Dichter bij de WAB: WAB dichterbij? -

Roadmap reorganisatie (11): Het beëindigingstraject

De voorbije weken zijn er in deze ‘’Roadmap reorganisatie’’ verschillende onderdelen van een reorganisatietraject aan bod gekomen. In dit elfde artikel wordt ingegaan op het beëindigingstraject.

Roadmap reorganisatie (6): Het vaststellen van de bedrijfsvestiging

Hierbij ons zesde artikel van de "roadmap reorganisatie” waarbij we u mee willen nemen langs de verschillende aspecten van een reorganisatie. In dit zesde deel behandelen wij het vaststellen van de bedrijfsvestiging.Afspiegelen per bedrijfsvestigingMijn collega Eric Boerma heeft in een eerdere bijdrage uitgelegd dat de te hanteren ontslagvolgorde bij een reorganisatie wordt bepaald op basis van het zogenaamde afspiegelingsbeginsel. Ten aanzien van het afspiegelingsbeginsel luidt de hoofdregel...

Verhoging fiscale pensioenleeftijd per 1 januari 2018: de werkgever aan zet!

Verhoging fiscale pensioenleeftijd per 1 januari 2018: de werkgever aan zet!Bent u al gestart met het nieuwe pensioenwijzigingstraject? Zo nee, dan begint de tijd te dringen! Een op het eerste oog eenvoudige wijziging – verhoging van de fiscale pensioenleeftijd per 1 januari 2018 – blijkt in de praktijk weerbarstiger. Veel pensioenregelingen zullen moeten worden gewijzigd en dat heeft zowel gevolgen aan de pensioenpremiekant als aan de pensioenuitkeringenkant. Daar zult u de ondernemingsraad...

Wetsvoorstel Huis voor klokkenluiders aangenomen door Eerste Kamer

Gisteren (1 maart 2016) heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Huis voor klokkenluiders aangenomen. De wet zal per 1 juli 2016 – 10 jaar nadat de eerste plannen voor het wetsvoorstel werden gevormd – in werking treden.Doel en uitgangspunt Wet Huis voor klokkenluidersDe Wet Huis voor klokkenluiders is erop gericht om het melden van maatschappelijke misstanden door werknemers binnen organisaties te in goede banen te leiden. De wet creëert een basis voor intern en extern onderzoek naar misstande...

Weten we zeker dat … werkgevers door een cao soms geen transitievergoeding verschuldigd zijn?

Een behoorlijk aantal cao’s, waaronder in de zorg, voorzien in een wachtgeld- c.q. bovenwettelijke uitkeringsregeling. In dat geval moet de werkgever onder omstandigheden (zoals bij een reorganisatie) gedurende een bepaalde periode een aanvulling op een ww-uitkering aan de ontslagen werknemer verstrekken. Juist deze aanspraak kan ertoe leiden dat werknemers in geval van een ontslagscenario geen transitievergoeding kunnen claimen.In het zogenoemde Besluit overgangsrecht transitievergoeding zij...

1 2 3