1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 8

Is het berekenen van de fiscale component bij de berekening van personenschade verleden tijd?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen dient bovengenoemde vraag bevestigend te worden beantwoord. Dit heeft te maken met het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021; dat enkele maanden geleden voor spaarders als een mooi ‘kerstcadeau’ kwam, maar al snel bleek in de personenschadepraktijk dat met dit arrest de wettelijke basis voor de berekening van de fiscale component is komen te ontvallen.

Hoe zit het ook alweer met de meldingsplicht van artikel 7:954 BW?

Kan een benadeelde overeenkomstig artikel 7:954 lid 1 BW, de directie actie, rechtstreeks een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de aansprakelijke partij? Deze vraag stond centraal in een recent (ongepubliceerd) arrest van het gerechtshof Amsterdam van 1 juni 2021. Het antwoord op de vraag dient in beginsel ontkennend te worden beantwoord.

OM niet-ontvankelijk in proefprocessen nieuwe aanpak verzekeringsfraude

In een eerder artikel heb ik aandacht besteed aan de proefprocessen verzekeringsfraude waarvan de rechtbank Rotterdam in augustus 2019 de inhoudelijke behandeling heeft aangehouden. Op 29 oktober 2019 heeft de rechtbank Rotterdam het Openbaar Ministerie (hierna: OM) niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging van de verdachten. Bijzonder aan deze zaken is dat het in beide gevallen gaat om verzekeringsfraude waarbij het opsporingsonderzoek en de opbouw van het strafdossier is uitgevoerd door de verzekeraar overeenkomstig het convenant aanpak verzekeringsfraude

Nieuwe aanpak verzekeringsfraude

Op 14 augustus 2019 heeft de rechtbank Rotterdam twee zaken omtrent verzekeringsfraude behandeld. Bij één van deze zaken bestaat het vermoeden dat de aanrijding in scène is gezet zodat door X ten onrechte bij de verzekeraar voor duizenden euro’s aan schadevergoeding wordt geclaimd. Een dergelijke kwestie komt in de praktijk helaas wel vaker voor. Wat deze twee zaken echter uniek maakt is dat het openbaar ministerie (OM) bij de behandeling van deze zaken gebruik maakt van een dossier dat is opgesteld door de verzekeraar zelf.

Onduidelijke polisvoorwaarden voor rekening en risico van zorgverzekeraar

Op 28 september jongstleden heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een procedure tussen een patiënt en IZA Zorgverzekeraar N.V. (hierna: IZA). Partijen verschillen van mening over de vraag of de aangevraagde zorg (i.e. het plaatsen van gebitsimplantaten) onder de dekking van de zorgverzekeringsovereenkomst valt. Volgens IZA heeft de verzekerde geen recht op deze zorg overeenkomstig de polisvoorwaarden. De rechtbank overweegt dat IZA haar polisvoorwaarden scherper had moeten formuleren indien zij dekking voor gevallen zoals onderhavige had willen uitsluiten.

Wanneer ontstaat schade in het geval van een medische kunstfout?

Het moment waarop de schade zich heeft gemanifesteerd is beslissend voor de vraag onder welke polis, die van de oude of de nieuwe beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar, de aansprakelijkheid van het ziekenhuis gedekt is. Dat heeft het hof Arnhem-Leeuwarden op 18 september 2018 bepaald in een procedure tussen twee verzekeraars.