1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 14

And the soap continues: weer een nieuwe datum (1 januari 2024) voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft gisteren bij de Eerste en Tweede Kamer het “nieuwe” Koninklijk Besluit in procedure gebracht dat de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 regelt. Daarmee is de vorige streefdatum van een invoering per 1 juli a.s. niet meer aan de orde. Er is dus weer meer tijd om ons voor te bereiden op de inwerkingtreding van de wet.

Begin juni duidelijkheid over de inwerkingtreding van de Omgevingswet?

De eerste Kamer is voornemens het ontwerp van het Koninklijk Besluit over de inwerkingtreding van de Omgevingswet in juni te behandelen. De Minister is verzocht om een nadere specificatie en motivering wat de laatst mogelijke datum is dat met het ontwerp-KB moet zijn ingestemd om de wet per 1 januari 2023 te kunnen laten ingaan.

Omgevingswet (nog) op koers voor inwerkingtreding per 1 juli 2022

Op 1 november jl. heeft de Minister een update gegeven over de meest recente stand van zaken van de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet. In de betreffende Kamerbrief gaat de Minister in op een viertal onderwerpen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), de uitkomsten van de Monitor Invoering Omgevingswet, het instellen van een onafhankelijke evaluatiecommissie en de wet- en regelgeving.

Industriële emissies onder de Omgevingswet

De inwerkingtreding van de Omgevingswet, vooralsnog gepland op 1 juli 2022, gaat gepaard met de inwerkingtreding van een viertal AMvB’s, waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Op 18 oktober jl. heeft de Minister te kennen gegeven het Bal te willen wijzigen in verband met de actualisatie en aanscherping van de regels inzake industriële emissies.

Route naar de Omgevingswet: het kritieke pad en de vijf minimale criteria

In een kamerbrief van 26 februari jl. wordt de Roadmap Route 2022 gepresenteerd. In dit document wordt aangegeven welke activiteiten nodig zijn om te komen tot een succesvolle implementatie van de Omgevingswet op weg naar de beoogde datum van inwerkingtreding per 1 januari 2022.

Inwerkingtreding Omgevingswet per 1 januari 2022 is haalbaar!

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer op 13 november geïnformeerd over de vorderingen omtrent de voorgenomen inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2022 van de Omgevingswet. In de voortgangsbrief worden de volgende onderwerpen behandeld: wetgeving, de externe toetsing van het DSO-LV, implementatie, de Interbestuurlijke monitor van september en de interbestuurlijke afspraken over uitstel van de inwerkingtreding. Gemeenten en waterschappen krijgen extra tijd om de implementatie af te ronden.

Het relativiteitsvereiste in het omgevingsrecht

Sinds de inwerkintreding van de Crisis- en herstelwet in 2010 wordt ook in het omgevingsrecht het relativiteitsvereiste toegepast. Sinds 2016 is ook aangenomen dat hierop een correctie mogelijk is. Door de jaren heen is in veel uitspraken het relativiteitsvereiste aan de orde gekomen. Tijd voor de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om voor de rechtspraktijk eens een duidelijk overzicht te maken van het beschermingsbereik van uiteenlopende algemene en omgevingsrechtelijke normen.

Buisleidingen en de fysieke leefomgeving

Op dit moment ligt er in Nederland al 18.000 kilometer buisleidingen voor gevaarlijke stoffen. Uit studies en marktverkenningen door het bedrijfsleven is de verwachting dat er in de komende twintig tot dertig jaar extra transportleidingen zullen worden bijgelegd. Buisleidingen maken dan ook een belangrijk onderdeel uit van de fysieke leefomgeving. Om die reden besteedt het Ministerie van  Infrastructuur en Milieu veel aandacht aan dit onderwerp.Structuurvisie BuisleidingenIn de Structuurvisie...

1 2