1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 52

Partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum mag worden uitgedrukt in een percentage van de pensioengrondslag

Op 5 september 2023 verscheen een V&A op de website van de Belastingdienst die de vraag behandelt of de hoogte van het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum mag worden uitgedrukt in een percentage van de pensioengrondslag. In dat geval wordt voor de hoogte van de dekking alsnog rekening gehouden met een franchise. De vraag moet bevestigend worden beantwoord, aldus de Belastingdienst. Een in het licht van de fiscale wetssystematiek weinig verrassend standpunt. Toch zouden wij pleiten voor een terughoudende opstelling om deze berekeningswijze daadwerkelijk te hanteren. Hieronder gaan wij in op de reden(en) hiervan.

Werkgevers let op: de aanvraagperiode voor loonkostensubsidie voor de maanden maart t/m mei loopt tot en met 31 mei 2020!

Op 8 mei 2020 heeft Minister Koolmees bevestigd dat de NOW-regeling zal worden verlengd, maar maakte hij ook kenbaar dat de verlengde regeling op enkele punten zal afwijken van de huidige NOW-regeling. In deze bijdrage gaan we in op de aangekondigde wijzigingen. Ook wijzen we werkgevers die nog loonkostensubsidie willen aanvragen voor de maanden maart t/m mei 2020 erop dat zij - nu nog onduidelijk is hoe de nieuwe of gewijzigde regeling komt te luiden - op basis van de tekst in de huidige regeling er verstandig aan doen om de subsidieaanvraag voor het einde van deze maand in te dienen. Tot slot brengen we de Dirkzwager NOW-rekentool onder de aandacht.

De tweede wijziging van de NOW-regeling

In een eerdere bijdrage gingen we in op de toezegging van de Minister om de concernbepaling in de NOW-regeling te verruimen. Op 1 mei 2020 heeft de Minister de gewijzigde tekst van de NOW-regeling gepubliceerd. De Minister heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om ook enkele andere wijzigingen door te voeren. Wij bespreken de belangrijkste wijzigingen.

Hoe zit het met de pensioenopbouw tijdens werktijdverkorting?

Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) heeft gisteren (16 maart 2020) een Vraag & Antwoord (V&A 20-004) gepubliceerd waarin wordt ingegaan op de vraag of de pensioenopbouw kan worden gecontinueerd gedurende de periode van de werktijdverkorting.

AOW-leeftijd wordt minder snel verhoogd: goed nieuws, of valt dat te betwijfelen?

In een eerdere bijdrage op ons kennisportal bent u geïnformeerd over de inhoud van het pensioenakkoord. Ook een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd maakt onderdeel uit van het pensioenakkoord. U zou kunnen denken: dat is positief, nu hoeft er minder lang te worden doorgewerkt. Ongetwijfeld zal deze gedachte ook gespeeld hebben bij de leden van de CNV, FNV en VCP die onlangs overwegend positief hebben gestemd over het pensioenakkoord. Toch is een kritische kanttekening op zijn plaats.

Vijf pensioentips voor werkgevers

Wat moet een werkgever vooral niet doen als hij een werknemer afstand wil laten doen van zijn pensioen?

Internetconsultatie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), deel 5: pensioen

In mijn bijdrage van 25 april jl. heb ik onze reactie in de internetconsultatie op het voorstel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) met betrekking tot pensioen gedeeld. Inmiddels zijn in de internconsultatie meerdere reacties ten aanzien van pensioen ingestuurd, waaronder een reactie van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). De reactie van StiPP is aanleiding geweest voor een aanvullende (tegen)reactie van mijn kant, die u hieronder kunt lezen.

Wijze lessen uit de pensioenrechtspraak

Waar moet een bestuurder alert op zijn bij een melding betalingsonmacht? Hoe voorkomt een pensioenuitvoerder een huilende weduwe aan de poort? Wat moet een werkgever vooral niet doen als hij de werknemer afstand wil laten doen van zijn pensioen? Zo maar wat vragen, die aan de hand van rechtspraak beter beantwoord kunnen worden en waar alle pensioenspelers lering uit kunnen trekken.

Baanbrekend arrest over verplichte deelneming bedrijfstakpensioenfonds: hiaat in verplichtstellingsbesluit voor rekening fonds

Op 7 november jl. heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch een voor de praktijk interessant arrest gewezen in een kwestie tussen een werkgever en het bedrijfstakpensioenfonds voor het beroepsvervoer over de weg. De overwegingen in het arrest zijn relevant voor diverse lopende en nog te verwachten discussies tussen werkgevers en bedrijfstakpensioenfondsen, waarbij bedrijfstakpensioenfondsen zich op het standpunt stellen dat werkgevers premieplichtig zijn (veelal met terugwerkende kracht) jegens...

Geen partnerpensioen door ontbreken aanmelding: mag de verzekeraar dekking weigeren?

Op 6 september 2017 heeft de rechtbank Gelderland uitspraak gedaan in een kwestie waar de vraag voorlag of de partner aanspraak kan maken op een partnerpensioen, ondanks dat de werkgever eerder verzuimd heeft om de burgerlijke staat van de werknemer/deelnemer door te geven aan de verzekeraar.SituatieschetsWelke situatie deed zich voor? De werknemer/deelnemer heeft in 2011 een notariële samenlevingsovereenkomst gesloten met de partner. De werkgever had een collectieve pensioenregeling bij verz...

Verlofstuwmeren, seniorenregeling en RVU: de Belastingdienst laat zich hierover uit in Vraag & Antwoord

Op 27 oktober jl. heeft de Belastingdienst een nieuw Vraag & Antwoord (V&A 12-003) uitgebracht over de fiscale kwalificatie van de opname van verlofstuwmeren door oudere werknemers.Niet voor het eerst, want ook op 9 mei 2012 is een V&A uitgebracht. Deze nieuwe V&A behelst niet zozeer een afwijking ten opzichte van de eerdere V&A, maar wel een verduidelijking voor de situatie waarin sprake is van een samenloop van de opname van een verlofstuwmeer met een seniorenregeling.He...

Rechter buigt zich over geldigheid afstandsverklaring pensioen

De rechtbank Limburg heeft zich op 28 juni 2017 uitgelaten over de vraag of het ondertekenen van een afstandsverklaring daadwerkelijk betekent dat er geen pensioenovereenkomst gesloten is.De (ontslagen) werknemer was van mening dat zij onder druk was gezet door haar werkgever bij het tekenen van de afstandsverklaring waarover zij onvoldoende was geïnformeerd en dat er daarom toch een pensioenovereenkomst zou moeten gelden. Zij wil met terugwerkende kracht deelnemen in de pensioenregeling bij...

1 2 3 4 5