1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 33

Indexatie normbedragen kennismigranten en houders EU blauwe kaart

De minister van SZW heeft bekend gemaakt dat de normbedragen die gelden voor de tewerkstelling van (o.a.) kennismigranten en EU blauwe kaart houders worden geïndexeerd per 1 januari 2023. De herziening leidt tot een (forse) verhoging van de normbedragen waardoor werkgevers die in 2023 een aanvraag willen indienen rekening moeten houden met een hoger looncriterium.

Ben ik werknemer of zelfstandige?

Nederland telde in 2020 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dit aantal is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat het werken als zelfstandige financieel aantrekkelijk is voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. Door de snelle opkomst van platformarbeid (zoals bijvoorbeeld Deliveroo en Uber) is de kwalificatievraag de laatste jaren een hot topic in het arbeidsrecht. Een gevolg hiervan is onder meer dat de problematiek rondom (schijn)zelfstandigheid steeds groter wordt.

Wibra in het gelijk gesteld: geen verbod op het inhalen van min-uren

Met bijzondere aandacht zullen retailondernemers de recente ontwikkelingen in de zogenaamde “min-urendiscussie” in de gaten hebben gehouden. Op 5 juli jl. heeft de voorzieningenrechter (Rechtbank Gelderland) hier een eerste vonnis over gewezen na een door FNV tegen Wibra ingesteld kort geding. Voorlopige conclusie: de cao-bepaling over min-uren mag ook tijdens de coronapandemie worden toegepast en ook anderszins geldt er geen (algemeen) verbod op het inhalen van min-uren.

ZZP-beleid: van de VAR naar de zelfstandigenverklaring: is het einde in zicht?

Tijdens de behandeling van de Wet Arbeidsmarkt in Balans in zowel de Eerste als Tweede Kamer was de zzp-constructie en het ontbreken van duidelijke beleid een heet hangijzer. De term “waterbedeffect” is veelvuldig gebruikt en minister Koolmees heeft uiteindelijk de toezegging gedaan om voor de zomer de maatregelen zoals aangekondigd in het regeerakkoord 2017 – 2021 verder uit te werken. Minister Koolmees heeft zich aan zijn belofte gehouden en heeft bij brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen voor zzp’ers.

Is een eenzijdige functieverlaging na wangedrag (soms) mogelijk?

Voor demotie als eenzijdige maatregel zijn bijzondere omstandigheden vereist. Een functiewijziging kan in beginsel enkel met instemming van de werknemer worden doorgevoerd. Indien de werknemer niet instemt, is de cruciale vraag of de werknemer gehouden is deze functiewijziging te aanvaarden. Om deze vraag te beantwoorden moet een belangenafweging plaatsvinden, waarbij de concrete omstandigheden van doorslaggevend belang zijn.Recentelijk moest de kantonrechter Rotterdam in kort geding oordelen...

Gebrek aan wettelijk vereist diploma betekent niet automatisch ontslag!

Met de Wet Werk en Zekerheid kreeg het beginsel van goed werkgeverschap op het punt van scholing van werknemers een wettelijke invulling. De werkgever moet de werknemer 'in staat stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie'. Volgens een recente beslissing van de kantonrechter te Amersfoort gaat deze verplichting verder dan deze wettekst doet vermoeden (klik hier voor de tekst van de volledige uitspraak).Een werkgever die onder het bereik van de Wet op het...

1 2 3