1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 72

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden opnieuw kritisch over handelwijze Zilveren Kruis

Inmiddels zijn er veel uitspraken over de ruimte die (een medisch adviseur van) een zorgverzekeraar heeft bij de beoordeling van de indicatie die een arts heeft gesteld. Deze uitspraken laten steevast zien dat de zorgverzekeraar niet op de stoel van de arts mag gaan zitten. De praktijk laat zien dat dit toch nog steeds gebeurt. Dit was aanleiding voor het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om nog eens zorgvuldig uiteen te zetten welke ruimte de zorgverzekeraar (niet) heeft bij het beoordelen van indicaties.

NZa vraagt zorgaanbieders om patiënten niet te betrekken bij zorginkoop

De onderhandelingen tussen (met name) ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de contracten voor volgend jaar verlopen zeer moeizaam. Een aantal ziekenhuizen verwacht pas in 2022 een contract te sluiten en sommigen verwachten zelfs helemaal geen overeenkomst te sluiten. Om zo min mogelijk ongecontracteerd te werken, roepen sommige zorgaanbieders hun patiënten op om over te stappen naar een zorgverzekeraar met wie de zorgaanbieders wél een contract hebben. Tot ergernis van de zorgverzekeraars en de NZa.

Medisch adviseur zorgverzekeraar krijgt waarschuwing opgelegd van tuchtrechter

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Zwolle heeft een medisch adviseur van een grote zorgverzekeraar een waarschuwing opgelegd omdat hij bij de beoordeling van een aanvraag voor Medisch Specialistische Revalidatiezorg (MSR) de grenzen van zijn beroepsuitoefening heeft overgeschreden, door onder andere medische gegevens op te vragen zonder de noodzaak daarvan te onderbouwen en kritische vragen van de behandelaar niet te beantwoorden.

Hof Arnhem-Leeuwarden geeft duidelijkheid over vergoeding zorg aan restitutieverzekerden

Recentelijk heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden een belangrijk arrest gewezen over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg aan restitutieverzekerden. Zij hebben recht op volledige vergoeding van de door hen gemaakte marktconforme kosten, maar krijgen in de praktijk soms niet de volledige factuur vergoed. In deze uitspraak licht het hof toe hoe het marktconforme tarief moet worden vastgesteld.

Vanaf 2022 nieuwe regels voor het registreren van medisch-specialistische zorg

De NZa heeft onlangs aangekondigd dat de regels voor het registreren van medisch-specialistische zorg (MSZ) per 1 januari 2022 zullen worden aangepast in die zin, dat de uitvoerende zorgverlener (de beroepsbeoefenaar die de zorg feitelijk levert) de zorgactiviteit op zijn eigen unieke AGB-code moet vastleggen. Dit geldt voor alle zorgprofessionals die onder een beroepsgroep vallen waarvoor een eigen unieke AGB-code aangevraagd kan worden. Dat zijn bijvoorbeeld medisch specialisten, maar ook physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Tuchtrecht Wet BIG: wie is klachtgerechtigd?

Een recente uitspraak van het Centraal Tuchtcollege maakt duidelijk dat het in de praktijk niet altijd even eenduidig is wie 'rechtstreeks belanghebbende' is en in dat kader namens de patiënt een tuchtklacht kan indienen.

Voorzieningenrechter: ziekenhuis hoeft niet mee te werken aan specifieke bevallingswensen zwangere

Op 23 maart 2018 deed de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak in het kort geding dat een zwangere vrouw en haar verloskundige (samen met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en De Geboortebeweging) waren gestart tegen het Bravis ziekenhuis. De zwangere vrouw wilde volgens haar eigen wensen en met haar eigen verloskundige bevallen in het ziekenhuis, maar het ziekenhuis wilde daar niet aan meewerken.

Afbreken overleg en negatieve uitlatingen voldoende voor toelatingsontzegging ziekenhuis?

We hebben op deze kennispagina’s al eerder geschreven over het ziekenhuizen ten dienste staande middel van de onmiddellijke toegangsontzegging aan een medisch specialist. Is het afbreken van een (belangrijk) overleg met en het doen van negatieve uitlatingen over de raad van bestuur hiervoor voldoende? De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam vindt van niet.Het ging om een groep kaakchirurgen die een conflict hadden over (onder andere) de wijze waarop een van hen behandelingen regist...

Onterechte ophef over uitspraken die de macht van zorgverzekeraars beperken

De Volkskrant besteedde in een artikel met de titel 'Machtspositie zorgverzekeraars verkleind: kostenstijging zorg dreigt' over een tweetal uitspraken die recent zijn gedaan door rechters. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat de uitspraken dramatische gevolgen hebben voor de kosten vand e zorg. Niets is minder waar.Uitspraak rechtbank Noord-NederlandDe eerste uitspraak betreft een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland d.d. 30 januari 2018. Deze uitspraak laat zien dat een generie...

IGJ treedt handhavend op na onderzoek Transparantieregister Zorg

Eerder schreef ik dat juist medische hulpmiddelenbedrijven, farmaceutische ondernemingen en zorgverleners die vrijwillig melding doen aan het Transparantieregister Zorg van onderlinge financiële relaties, juist het risico lopen om onderworpen te worden aan handhavingsbevoegdheden van de IGJ. Dat deze angst niet onterecht is blijkt uit een onlangs gepubliceerde steekproef uit het Transparantieregister Zorg van de IGJ. In de toekomst gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meer én uitg...

Wetsvoorstel verruiming inzagerecht Inspectie in medische dossiers ingediend

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 31 januari 2018 een wetsvoorstel ingediend waardoor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: IGJ) vanuit haar toezichthoudende taak vaker inzage krijgt in medische dossiers en recepten zonder toestemming van de patiënt. (hierna: het Wetsvoorstel). Wanneer inzage wordt geweigerd kan de IGJ bovendien een last onder dwangsom opleggen.Inzagerecht Geneesmiddelenwet en Wet donorgegevens kunstmatige bevruchtingDe IGJ heeft momenteel vo...

Verzet tegen materiële controle keert zich tegen de zorgaanbieder

De wet biedt zorgverzekeraars de mogelijkheid tot het verrichten van materiële controles (waaronder detailcontroles) en fraudeonderzoeken. Deze controles en onderzoeken zijn specifiek bedoeld om de (on)rechtmatigheid van de besteding van zorggelden te onderzoeken. Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht hieraan mee te werken. De controles zijn in de praktijk soms vergaand en de privacy van verzekerden is dan veelal in het geding. Zorgverzekeraars kunnen deze instrumenten daarom alleen onder s...

1 2 3 4 5 6