1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 50

Wat kun je doen tegen een (onterechte) faillietverklaring? Over verzet, hoger beroep, cassatie en herroeping.

Een schuldenaar kan op verzoek van zijn schuldeiser failliet worden verklaard als ‘summierlijk blijkt’ van het vorderingsrecht van de aanvrager en van minimaal twee schulden bij verschillende schuldeisers (waarvan in ieder geval één opeisbaar). Wordt het faillissement uitgesproken, dan staan in beginsel de rechtsmiddelen van verzet, hoger beroep en cassatie open. Maar kan het vonnis ook worden herroepen?

Hoe vraag ik gestanddoening aan de curator?

Een faillissement heeft in beginsel geen gevolgen voor lopende overeenkomsten. Als wederpartij van een failliete vennootschap kan er echter niet blind op worden vertrouwd dat aan vóór faillissement gesloten overeenkomsten ook na faillissement door een curator uitvoering zal worden gegeven. In deze bijdrage leggen wij uit hoe duidelijkheid kan worden verkregen.

Uitstel voor belastingschulden onvoldoende? De WHOA biedt uitkomst!

Veel ondernemers hebben vandaag de dag nog te maken met in coronatijd ontstane en nog niet betaalde belastingschulden, die vanaf oktober 2022 moeten worden afgelost. Voor ondernemers die desondanks niet in staat zijn hun belastingschulden af te lossen, kan een WHOA-traject uitkomst bieden. Hieronder wordt de positie en het beleid van de Belastingdienst besproken bij een WHOA-traject. In welke gevallen werkt de fiscus mee met een WHOA-traject en wat dient dan te worden aangeboden?

Verrekening in concernverband? Let goed op bij het boeken in rekening-courant!

Uitgangspunt is dat binnen een concern vorderingen en schulden over en weer verrekend mogen worden. Vaak gebeurt dit door transacties in rekening-courant te boeken. Indien één van de groepsvennootschappen in de financiële problemen raakt, kan dat echter goed fout gaan. In deze bijdrage enkele tips om schade te voorkomen of te beperken.

De gevolgen van een faillissement – de faillissementsaanvraag

Een faillissement van een natuurlijk persoon of onderneming brengt voor verschillende betrokkenen onzekerheid met zich mee. Een onbetaald gelaten schuldeiser weet niet of zijn openstaande factuur zal worden voldaan, de gefailleerde verliest de beschikking en het beheer over zijn tot het faillissement behorend vermogen en een werknemer van een gefailleerde onderneming weet niet of hij zijn baan behoudt. In een reeks van artikelen bespreek ik hoe een faillissement kan worden aangevraagd, welke rechten en verplichtingen voor de betrokken partijen gelden en welke personen en instituten betrokken zijn bij een faillissement. In dit artikel staat de faillissementsaanvraag centraal.

De faillissementsprocedure anno 2019: transparanter en efficiënter?

De Wet modernisering faillissementsprocedure is sinds januari 2019 van kracht. Met deze wet zijn wijzigingen in de Faillissementswet doorgevoerd, waarmee de faillissementsprocedure transparanter en efficiënter zou moeten worden. Bovendien zou het voor de curator eenvoudiger moeten worden zijn taken als beheerder en vereffenaar van de failliete boedel uit te oefenen.

Faillissement als gevolg van slecht werkklimaat?

“Als het leger een bedrijf zou zijn, was het allang failliet geweest.”, aldus mevrouw Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP op de website van Nieuwsuur. Zij reageert daarmee op de tussenrapportage van de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie volgend op de onderzoeken naar de misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In die tussenrapportage wordt geconcludeerd dat er op de kazerne sprake was van seksueel geweld, pesterijen en intimidatie.Maar leidt een der...

Faillissement Tuunte: geen overgang van onderneming, geen pre-pack in de zin van FNV/Smallsteps

De positie van de werknemer in het faillissement blijft de gemoederen bezig houden, met name in het geval er na het faillissement een doorstart plaatsvindt. Niet uitzonderlijk is de situatie dat de doorstarter sommige werknemers wel een nieuw dienstverband aanbiedt, terwijl andere werknemers het nakijken hebben.In de afgelopen tijd zijn er diverse procedures aangespannen door gedupeerde werknemers tegen doorstarters, omdat zij het gevoel hebben dat het faillissement enkel wordt gebruikt als m...

Kijkshop failliet

Op 21 januari 2018 werd bekend dat Kijkshop B.V. haar faillissement heeft aangevraagd. Vooruitlopend op het faillissement zijn de 70 winkels vanaf 22 januari 2018 gesloten gebleven, en als gevolg van het faillissement zullen de 400 werknemers ontslagen worden.Als u zaken met Kijkshop doet of hebt gedaan, dan is het van belang om snel na te gaan of u nog gelden van Kijkshop tegoed hebt, en wat op dit moment de status van uw overeenkomst met Kijkshop is. U doet er goed aan om te onderzoeken wel...

Verschuldigde omzetbelasting bij parate executie in retail-faillissementen geen boedelschuld

Aan de Belastingdienst verschuldigde omzetbelasting bij parate executie door een pandhouder in faillissement is geen boedelschuld. Dit antwoordde de Hoge Raad op 15 december 2017 op aan hem in de faillissementen van winkelketen Geddes & Gilmore gestelde prejudiciële vragen.Wat was het geval?Geddes & Gilmore exploiteerde zeven kledingwinkels. De onderneming werd gefinancierd door Rabobank die in ruil daarvoor onder meer pandrechten verkreeg op de aan Geddes & Gilmore toebehorende k...

1 2 3 4 5