Zoeken
  1. 22 september 2016 Seminar Alternatieve Financieringen

22 september 2016 Seminar Alternatieve Financieringen

Bedrijven en semipublieke instellingen werden tot voor kort overwegend bancair gefinancierd. Als gevolg van de kredietcrisis en verzwaarde kapitaaleisen, is de uitleencapaciteit van banken sterk verminderd. Door de afnemende financieringsruimte bij banken is bancaire financiering niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast is de rente momenteel extreem laag. Als gevolg daarvan gaan investeerders op zoek naar alternatieven die meer rendement opleveren. Dit maakt dat er zowel aan de zijde van kredietv...
Artikel | 14 juli 2016 | Chantal van den Borne
Bedrijven en semipublieke instellingen werden tot voor kort overwegend bancair gefinancierd. Als gevolg van de kredietcrisis en verzwaarde kapitaaleisen, is de uitleencapaciteit van banken sterk verminderd. Door de afnemende financieringsruimte bij banken is bancaire financiering niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast is de rente momenteel extreem laag. Als gevolg daarvan gaan investeerders op zoek naar alternatieven die meer rendement opleveren. Dit maakt dat er zowel aan de zijde van kredietvragers, als aan de zijde van investeerders, behoefte is aan alternatieve financieringsvormen en investeringsmogelijkheden. De markt voor alternatieve financieringen heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Dit betreft niet alleen veel in de media besproken vormen als crowdfunding en kredietunies, maar ook bijvoorbeeld private debt, unitranche en mezzanine-leningen.

Inhoud seminar
Welke alternatieve financieringsmogelijkheden zijn er? En wat zijn de kansen en de risico’s daarvan? Wanneer is een financiering via crowdfunding interessant en wanneer past private debt beter? Met welke juridische regelgeving moet rekening worden gehouden als geld via een alternatieve financiering wordt verkregen en waar moet u als investeerder op letten?

Jaap Koelewijn, Marc van Dijk en Chantal van den Borne laten hun licht schijnen op de ontwikkelingen op het gebied van alternatieve financieringen vanuit de wetenschap, de praktijk en toezicht, wet- en regelgeving

Voor wie interessant?
Dit seminar is interessant voor ondernemingen en instellingen, die vanuit zowel de praktische als de juridische invalshoek geïnformeerd willen worden over de kansen en risico’s van alternatieve financieringsmogelijkheden. Het is ook bedoeld voor investeerders die inzicht willen krijgen in de (on)mogelijkheden van investeren via alternatieve financieringsvormen.

Waar gaat u mee naar huis?
U krijgt inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van alternatieve financieringen, de verschillende vormen worden op een rij gezet en u weet wat de juridische en of financiële risico’s en valkuilen zijn bij het aangaan van een alternatieve financiering of een investering daarin.

Ervaren specialisten aan het woord

Jaap Koelewijn
is hoogleraar Corporate Finance aan de Universiteit Nyenrode. Sinds 2000 is hij eigenaar van Financieel Denkwerk, zijn adviesbureau dat adviseert op het gebied van economie, beleggen en toezicht. Verder is hij toezichthouder en lid van verschillende beleggingscommissies. Jaap is bekend van RTLZ en andere media-activiteiten.

Marc van Dijk is senior consultant bij ICC-Consultants. Marc heeft ruime ervaring in de financiering van bedrijven en instellingen, onder meer opgedaan in functies als rayondirecteur bij een grote bank en als investment manager binnen venture capital. Als consultant Finance binnen ICC gebruikt Marc van Dijk deze ervaring onder meer in de begeleiding van organisaties bij zowel bancaire als alternatieve financieringsvraagstukken.

Chantal van den Borne
is associate partner bij Dirkzwager advocaten & notarissen. Chantal is advocaat Financieel Recht en geeft leiding aan het team Financieel Recht. Voordat ze advocaat werd, heeft ze bijna tien jaar als (senior) jurist bij de ING en de SNS Bank gewerkt. Zij is onder andere gespecialiseerd in (gestructureerde) financieringsconstructies.

Wanneer & waar
Donderdag 22 september 2016
Dirkzwager advocaten & notarissen
Velperweg 1
6842 BZ Arnhem

Programma
15.00 uur Ontvangst
15.30 uur Ontwikkelingen op het gebied van alternatieve financieringen door Jaap Koelewijn
16.00 uur Alternatieve financieringen in de praktijk door Marc van Dijk
16.30 uur Pauze
16.45 uur Juridische aspecten van alternatieve financieringen door Chantal van den Borne
17.30 uur Borrel

Inschrijven en informatie

Meer informatie
Mocht u vooraf meer willen weten over het seminar, neem dan contact op met Annemarie Wiersma via marketing@dirkzwager.nl.

Kosten
Deelname aan dit seminar is kosteloos

Inschrijven
U kunt zich inschrijven door een e-mail te zenden naar marketing@dirkzwager.nl o.v.v. Alternatieve financieringen.