1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Aanbestedingspaspoort gepubliceerd

Aanbestedingspaspoort gepubliceerd

In de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen is bepaald dat gebruik moet worden gemaakt van het zogenaamde Europese aanbestedingspaspoort. De tekst daarvan was echter nog niet bekend bij de inwerkingtreding van de richtlijnen. Op 6 januari 2016 heeft de Europese Commissie de inhoud van het aanbestedingspaspoort, genaamd: Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA), gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. De belangrijkste doelstelling van het UEA is dat daarmee op uniforme wijze in de hele unie...
Leestijd 
Auteur artikel Joris Bax (uit dienst)
Gepubliceerd 07 januari 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen is bepaald dat gebruik moet worden gemaakt van het zogenaamde Europese aanbestedingspaspoort. De tekst daarvan was echter nog niet bekend bij de inwerkingtreding van de richtlijnen. Op 6 januari 2016 heeft de Europese Commissie de inhoud van het aanbestedingspaspoort, genaamd: Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA), gepubliceerd in het Europees Publicatieblad.

De belangrijkste doelstelling van het UEA is dat daarmee op uniforme wijze in de hele unie informatie wordt verschaft door en over inschrijvers. Dit dient te gebeuren, volgens de Commissie, op een vereenvoudigde wijze met één standaardformulier.

Inhoudelijk komt het UEA (goeddeels) overeen met de in Nederland voorgeschreven Uniforme Eigen Verklaring. Inschrijvers gebruiken het UEA om informatie te geven over:

-          de onderneming;

-          of er uitsluitingsgronden van toepassing zijn;

-          of er wordt voldaan aan de selectiecriteria.

De informatie die wordt verstrekt, is echter uitgebreider. Overigens heeft de commissie Economische zaken van de Tweede Kamer haar twijfels geuit bij de te behalen lastenverlichtingen die moeten resulteren uit het gebruik van het UEA.

Uit de gepubliceerde verordening blijkt dat het UEA in gebruik moet worden genomen op vanaf het moment dat de richtlijnen zijn geïmplementeerd in Nederlandse regelgeving, maar uiterlijk vanaf 18 april 2016. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de richtlijnen uiterlijk op 18 april 2016 zijn geïmplementeerd in de Aanbestedingswet. Het wetsvoorstel moet immers nog worden behandeld in zowel de Tweede, als de Eerste Kamer.

mr.  Joris Bax
aanbestedings- en bouwrechtadvocaat, Dirkzwager