1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. AFM 2: Vastgoedfondsen onder verscherpt toezicht

AFM 2: Vastgoedfondsen onder verscherpt toezicht

In een recente publicatie waarschuwt de AFM beleggers in niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen. Veel van deze fondsen verkeren in zwaar weer en de AFM heeft geconstateerd dat beleggers vaak niet worden geïnformeerd over het verhoogde risico dat beleggers op hun beleggingen lopen. De AFM zal het toezicht op deze fondsen verscherpen en heeft voor dat doel onder andere een ‘vastgoedradar’ ontwikkeld. Het verhoogde risico vloeit voort uit niet-correct waarderen van het beleggingsvastgoe...
Leestijd 
Auteur artikel Frans Knüppe
Gepubliceerd 08 november 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In een recente publicatie waarschuwt de AFM beleggers in niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen. Veel van deze fondsen verkeren in zwaar weer en de AFM heeft geconstateerd dat beleggers vaak niet worden geïnformeerd over het verhoogde risico dat beleggers op hun beleggingen lopen. De AFM zal het toezicht op deze fondsen verscherpen en heeft voor dat doel onder andere een ‘vastgoedradar’ ontwikkeld.

Het verhoogde risico vloeit voort uit niet-correct waarderen van het beleggingsvastgoed, een aantal faillissementen en de gevolgen van de vastgoedfraude. Daarnaast meldt Het Financieele Dagblad dat de sector kampt met leegstand, opengebroken huurcontracten en herfinancieringsproblemen. De vooruitzichten ten aanzien van dat laatste punt lijken door de ‘Wall of Debt’ en de aanstaande herfinanciering daarvan vooralsnog niet beter te worden. Op zichzelf is met het verhoogd risico nog niet veel mis in toezichtrechtelijk opzicht, wel als de beleggers hierover niet worden geïnformeerd, aldus de AFM.

In het kader van het aangekondigde verscherpte toezicht zal de AFM met behulp van de vastgoedradar elke vastgoedpartij, of die nu wel of niet onder AFM-toezicht staat, screenen met behulp van risico-indicatoren. Er zijn al 85 partijen op deze manier in beeld gebracht, waarvan 25 als zeer risicovol werden aangemerkt. De AFM werkt bij dit onderzoek samen met de Belastingdienst, Fiod en De Nederlandsche Bank. Mochten beleggers zich misleid of bedrogen voelen, dan worden zij door de AFM opgeroepen deze misstanden te melden via het Meldpunt Financiële Markten.