Zoeken
  1. Autoriteit Consument en Markt ziet levenslicht

Autoriteit Consument en Markt ziet levenslicht

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Consumentenautoriteit zijn niet meer. Per 1 april 2013 zijn deze drie toezichthouders, weliswaar met enige vertraging, gefuseerd tot de Autoriteit Consument en Markt (ACM).Aanvankelijk was beoogd dat de ACM op 1 januari 2013 het levenslicht zou zien. Omdat de Minister van Economische Zaken voor een nadere toelichting over (met name de onafhankelijkheid van) de ACM naar de Eerste Kam...
Artikel | 03 april 2013 | Sjaak van der Heul
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Consumentenautoriteit zijn niet meer. Per 1 april 2013 zijn deze drie toezichthouders, weliswaar met enige vertraging, gefuseerd tot de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Aanvankelijk was beoogd dat de ACM op 1 januari 2013 het levenslicht zou zien. Omdat de Minister van Economische Zaken voor een nadere toelichting over (met name de onafhankelijkheid van) de ACM naar de Eerste Kamer is geroepen, is die streefdatum niet gehaald. Hoewel de Minister de zorgen van de Eerste Kamer tijdens de mondelinge behandeling heeft kunnen wegnemen, is de kritiek op de positie van de ACM nog niet verstomd. De ACM zou niet voldoende onafhankelijk  zijn van de politiek en bovendien vooral als middel worden gebruikt om te bezuinigen  (waardoor het toezicht zou verschralen). Kortom, de ACM komt tot stand in voor haar verre van ideale omstandigheden en zal de komende tijd het nodige te bewijzen hebben.