De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Boete Facebook voor misleidende informatie bij overname WhatsApp

Boete Facebook voor misleidende informatie bij overname WhatsApp

De Europese Commissie heeft Facebook een boete opgelegd van 110 miljoen euro voor het verstrekken van onjuiste of misleidende informatie rond de overname van WhatsApp. Deze fikse boete illustreert het belang van het verstrekken van juiste en volledige informatie in het kader van de melding van een overname of fusie bij de Commissie.Bij de melding van de overname van WhatsApp gaf Facebook aan de gebruikersgegevens van beide diensten niet automatisch aan elkaar te koppelen waardoor de uitwissel...
Leestijd 
Auteur artikel Natascha Linssen (uit dienst)
Gepubliceerd29 mei 2017
Laatst gewijzigd16 april 2018
 
De Europese Commissie heeft Facebook een boete opgelegd van 110 miljoen euro voor het verstrekken van onjuiste of misleidende informatie rond de overname van WhatsApp. Deze fikse boete illustreert het belang van het verstrekken van juiste en volledige informatie in het kader van de melding van een overname of fusie bij de Commissie.

Bij de melding van de overname van WhatsApp gaf Facebook aan de gebruikersgegevens van beide diensten niet automatisch aan elkaar te koppelen waardoor de uitwisseling van gegevens niet mogelijk was. Dit bleek niet juist te zijn toen WhatsApp twee jaar later kenbaar maakte dat telefoonnummers van WhatsApp-gebruikers gekoppeld konden worden aan facebookprofielen.

Volgens de Commissie heeft Facebook twee overtredingen begaan. Zowel bij de melding van de overname van WhatsApp in 2014 als in antwoord op het informatieverzoek heeft Facebook onjuiste en misleidende informatie verstrekt. Dit zijn ernstige overtredingen omdat de Commissie hierdoor niet over alle relevante informatie beschikt om de toelaatbaarheid van de overname te beoordelen. Daarbij komt nog dat Facebook van de mogelijkheid tot het koppelen van de verschillende account-gegevens op de hoogte was. Ook zou Facebook hebben geweten dat deze informatie relevant was voor de beoordeling van de overname. Op basis van deze factoren heeft de Commissie de hoogte van de boete op 110 miljoen euro bepaald. De Commissie heeft wel rekening gehouden met de bereidheid van Facebook om aan het onderzoek mee te werken. Daardoor heeft de Commissie niet de maximale boete van 1% van de totale omzet van het bedrijf opgelegd.

De boete heeft geen impact op de beslissing van de Commissie van oktober 2014 om de overname van WhatsApp goed te keuren. De overname zou ook zijn goedgekeurd indien Facebook kenbaar had gemaakt dat zij gebruikersgegevens wel kon koppelen met die van WhatsApp.

Voor advies of hulp bij het doen van een melding van een overname of fusie bij de Commissie of ACM, kunt u contact opnemen met Natascha Linssen, Selma van Ramele of Sjaak van der Heul.