1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Boete van 550.000 euro voor versturen sms spam blijft overeind staan

Boete van 550.000 euro voor versturen sms spam blijft overeind staan

De OPTA maakt vandaag bekend dat een eerder opgelegde boete van in totaal 550.000 euro voor het versturen van misleidende sms spam overeind blijft staan omdat de bezwaren daartegen niet-ontvankelijk zijn. Wat is er aan de hand? Het Bredase bedrijf SD&P Interactive B.V. biedt sms diensten aan. Over deze diensten zijn bij de OPTA veel klachten binnengekomen, onder andere omdat de sms'jes ongevraagd verstuurd zouden zijn, het bij de consument niet duidelijk is dat sprake is van een abonnemen...
Leestijd 
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 12 januari 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De OPTA maakt vandaag bekend dat een eerder opgelegde boete van in totaal 550.000 euro voor het versturen van misleidende sms spam overeind blijft staan omdat de bezwaren daartegen niet-ontvankelijk zijn.

Wat is er aan de hand? Het Bredase bedrijf SD&P Interactive B.V. biedt sms diensten aan. Over deze diensten zijn bij de OPTA veel klachten binnengekomen, onder andere omdat de sms'jes ongevraagd verstuurd zouden zijn, het bij de consument niet duidelijk is dat sprake is van een abonnement en het kennelijk niet (eenvoudig) mogelijk is zich af te melden voor deze diensten.

Al eerdere last onder dwangsom opgelegd

Naar aanleiding van deze klachten heeft de OPTA in mei 2009 al een last onder dwangsom opgelegd vanwege het versturen van sms-berichten zonder geldige afmeldmogelijkheid. Op grond van deze last onder dwangsom kostte het SD&P 30.000 euro per dag, met een maximum van 900.000 euro, zolang zij verzuimde een geldige afmeldmogelijkheid mee te sturen met haar sms-diensten. Over deze last onder dwangsom loopt op dit moment een juridische procedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Naast die dwangsom in april 2010 drie boetes opgelegd

Vervolgens is nader onderzoek gestart, dat in april 2010 heeft geresulteerd in een boetebesluit waarin in totaal voor 550.000 euro aan boetes is opgelegd. Het gaat om de volgende drie boetes:

De laatstgenoemde boete van € 200.000 voor het ontbreken van een geldige afmeldmogelijkheid is opvallend, aangezien hiervoor ook al een dwangsom was opgelegd en daarover loopt - zoals hiervoor beschreven - nu een procedure. De OPTA heeft besloten hangende die procedure die dwangsom op te schorten. Kennelijk vindt de OPTA de overtredingen van SD&P desalniettemin zo ernstig dat zij die procedure niet wil afwachten en nu ook, naast de mogelijk nog verschuldigde dwangsom, ook direct al een boete oplegt.

Door verstrijken bezwaartermijn worden deze boetes nu openbaar

De reden dat dit besluit uit april 2010 nu openbaar wordt is de volgende. Na het opleggen van een boetebesluit bestaat de mogelijk om daartegen bij OPTA in bezwaar (en later bij de rechter in beroep) te gaan. SD&P heeft in dat kader maar liefst vier brieven aan de OPTA gestuurd die volgens SD&P hebben te gelden als bezwaarschrift.

De OPTA toetst deze brieven en komt in de 23 pagina's tellende beslissing op bezwaar (kortgezegd) tot de conclusie dat de brieven die zijn ingediend niet zijn te kwalificeren als een bezwaarschrift in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. De OPTA overweegt in dat kader nog uitdrukkelijk dat SD&P is bijgestaan door een advocaat en dus beter had kunnen weten over de eisen die worden gesteld aan (inhoud en tijdige indiening van) een bezwaarschrift.

Conclusie van de OPTA is dat het bezwaar niet tijdig is ingediend, waardoor SD&P niet ontvankelijk is bij de OPTA. Over de motivering van het boetebesluit gaat de procedure verder niet. Deze procedure strandt op een formeel punt: het niet tijdig indienen van een bezwaarschrift.

Nu de bezwaartermijn is verstreken, maakt de OPTA conform haar publiciatiebeleid haar eerdere beslissing tot het opleggen van de boetes openbaar.

Belang van een goed en tijdig ingediend bezwaarschrift

Uit deze procedure volgt dat het van groot belang is zorg te besteden aan de inhoud en tijdige indiening van een bezwaarschrift waarin verweer wordt gevoerd tegen bijvoorbeeld een opgelegde boete door een instantie als de OPTA. Een slecht geschreven of te laat ingediend bezwaarschrift kan leiden tot een niet-ontvankelijk bezwaar.

Wanneer daarvan in beroep wordt gegaan bij de rechter, zal de rechter in beginsel slechts toetsen of die beslissing - over de niet-ontvankelijkheid - juist is. Als de rechter het eens is met de OPTA, dan houdt de procedure daarmee in feite al op. Een inhoudelijke rechterlijke toets van het betreffende boetebesluit komt er dan in principe niet meer.