1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Boetebeding treedt in de plaats van schadevergoeding

Boetebeding treedt in de plaats van schadevergoeding

Een wettelijke rente over een achterstand alsmede een contractuele boete vorderen is niet mogelijk. Toch gaat dit in de praktijk nog wel eens mis.
Leestijd 
Auteur artikel Robert Rijpstra MRICS
Gepubliceerd 06 juni 2012
Laatst gewijzigd 21 maart 2022

De zaak
Vanwege een geschil over het al dan niet mogen en kunnen onderverhuren van een bedrijfsruimte heeft huurder gedurende 7 maanden geen huur meer betaald. Omdat in de procedure uiteindelijk niet voldoende duidelijk wordt dat verhuurder het de huurder onmogelijk heeft gemaakt om te onderverhuren, wordt de vordering van verhuurder tot betaling van de achterstallige huur toegewezen.

Wettelijke rente en contractuele boete
Uit de wet volgt dat de huurder een schadevergoeding verschuldigd is wegens de te late betaling van de huur. Deze schadevergoeding bestaat uit de wettelijke rente, hetgeen een vorm van wettelijke schadevergoeding betreft. Daarnaast heeft verhuurder ook een contractuele boete gevorderd. Het hof ’s-Hertogenbosch heeft op 29 mei 2012 alleen de contractuele boete toegewezen, omdat een contractuele boete in de plaats treedt van de wettelijke schadevergoeding. Dit volgt uit artikel 6:92 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 6:92 van het Burgerlijk Wetboek ziet op de gevolgen van het inroepen van een boetebeding. Op grond van deze bepaling treedt de boete in de plaats van de aanvullende en vervangende schadevergoeding die op grond van de wet verschuldigd is. Partijen kunnen hiervan in de overeenkomst afwijken. Dat gebeurt in de praktijk veelvuldig, bijvoorbeeld door te bedingen dat:

    • de schuldeiser de keuze heeft tussen boete en wettelijke schadevergoeding, of

 

    • de boete naast schadevergoeding op grond van de wet gevorderd kan worden, of

 

    • de boete alleen in de plaats van de vergoeding van vertragingsschade treedt, maar dat wel tegelijk boete en vervangende schadevergoeding kan worden gevorderd.

Advies
Indien u als verhuurder aanspraak maakt op een contractuele boete en wettelijke rente, of indien u als huurder met een dergelijk vordering van de verhuurder wordt geconfronteerd, dan is het aan te raden om goed na te gaan wat u hierover in het huurcontract bent overeengekomen. Als er niets is overeengekomen, dan kan er bij een huurachterstand niet tegelijk een contractuele boete en wettelijke rente worden gevorderd.