1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. BREAKING NEWS: Smaak toch niet auteursrechtelijk beschermd

BREAKING NEWS: Smaak toch niet auteursrechtelijk beschermd

Smaak is niet auteursrechtelijk beschermd, zo vindt de rechtbank Den Haag. Het gaat in dit geval om een roomkaasproduct onder de naam Heksenkaas. Levola's claim wegens auteursrecht op de smaak ervan wordt afgewezen.Al eerder berichtten wij over de mogelijkheid van smaakbescherming. Recepten van producten kunnen beschermd zijn door geheimhoudingsovereenkomsten of octrooien, maar in dit geval claimt Levola auteursrecht op de smaak van een product jegens gedaagde EFC die Magic Cheese op de markt...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 03 mei 2017
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Smaak is niet auteursrechtelijk beschermd, zo vindt de rechtbank Den Haag. Het gaat in dit geval om een roomkaasproduct onder de naam Heksenkaas. Levola's claim wegens auteursrecht op de smaak ervan wordt afgewezen.

Al eerder berichtten wij over de mogelijkheid van smaakbescherming. Recepten van producten kunnen beschermd zijn door geheimhoudingsovereenkomsten of octrooien, maar in dit geval claimt Levola auteursrecht op de smaak van een product jegens gedaagde EFC die Magic Cheese op de markt brengt.

Smaakbescherming?


Levola omschrijft smaak als een combinatie van de inwerking op het smaakzintuig van de combinatie van gekozen basissmaken in een bepaalde verhouding en het mondgevoel. EFC betwist dat de smaak van Heksenkaas voldoet aan de auteursrechtelijke werktoets. Zij voert daartoe aan dat Heksenkaas niet oorspronkelijk is, omdat er al sinds jaar en dag allerlei soorten roomkazen op de markt zijn die op smaak zijn gebracht met verse kruiden, de ingrediënten op zich niet beschermd zijn en de combinatie daarvan ook niet.

De rechtbank gaat daar in mee:
Niet in geschil is dat Heksenkaas onder meer is samengesteld uit roomkaas, mayonaise, azijn, suiker, verse prei, verse peterselie en knoflook. EFC heeft onweersproken aangevoerd dat in ieder geval de roomkazen van de merken Paturain, Boursin en Philadelphia met knoflook en kruiden als bieslook en peterselie al vele jaren op de markt zijn, in ieder geval ruimschoots vóór het ontstaan van Heksenkaas en zodoende tot het vormgevingserfgoed behoren. De overige door EFC als vormgevingserfgoed aangeduide producten en recepten, laat de rechtbank buiten beschouwing. Levola heeft er terecht op gewezen dat van die producten niet is gebleken dat die dateren van vóór liet ontstaan van (de smaak van) Heksenkaas

En voorts:





Dat de smaak van Heksenkaas, die door de rechtbank wordt omschreven als romig, eerder vettig dan kazig, zoet, met een prominente look smaak, anders is dan op basis van de ingrediënten verwacht zou mogen worden, waaruit wellicht creativiteit van de keuzes van Voerman zou kunnen voortvloeien, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. Van enige verrassende smaak is geen sprake


Volgens de rechtbank is het een volstrekt voor de hand liggende keuze om aan roomkaas knoflook en kruiden toe te voegen. Ook wordt niet worden aangenomen dat de keuze voor de afzonderlijke ingrediënten van Heksenkaas, ook in combinatie, is terug te voeren op creatieve keuzes. De rechtbank heeft beide kazen geproefd, maar komt dus tot het oordeel: "Van enige verrassende smaak is geen sprake". Dit leidt tot de conclusie dat de ingrediënten in dit geval niet meer vormen dan de som der delen.



Kortom, volgens de rechtbank is smaak toch niet auteursrechtelijke beschermd, althans niet de smaak van Heksenkaas. Aan een beoordeling van de door Levola gestelde inbreuk door Magic Cheese, komt de rechtbank zodoende niet toe.