1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Chatbook niet auteursrechtelijk beschermd

Chatbook niet auteursrechtelijk beschermd

Op 31 maart 2010 heeft de rechter in Amsterdam een uitspraak gewezen inzake chat-websites voor homoseksuelen. Gaychat.nl stelt dat bullchat.nl inbreuk maakt op haar auteursrechten met betrekking tot de vormgeving van haar website. Gay Group, de exploiteerder van de website gaychat.nl, legt hieraan ten grondslag dat er sprake is van een ongeoorloofde openbaarmaking en verveelvoudiging, nu zij geen toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van een chatbook dat nagenoeg identiek is aan haar ei...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 29 april 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 31 maart 2010 heeft de rechter in Amsterdam een uitspraak gewezen inzake chat-websites voor homoseksuelen. Gaychat.nl stelt dat bullchat.nl inbreuk maakt op haar auteursrechten met betrekking tot de vormgeving van haar website. Gay Group, de exploiteerder van de website gaychat.nl, legt hieraan ten grondslag dat er sprake is van een ongeoorloofde openbaarmaking en verveelvoudiging, nu zij geen toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van een chatbook dat nagenoeg identiek is aan haar eigen chatbook.Partijen twisten over de vraag of er auteursrecht rust op de vormgeving van de website gaychat.nl. Gay Group stelt van wel, terwijl de exploitant van bullchat.nl stelt van niet nu de vormgeving van gaychat.nl volgens haar ontleend is aan andere chat-websites die allemaal volgens dezelfde stijl zijn vormgegeven.

 De rechtbank stelt voorop dat: 'uit literatuur en jurisprudentie volgt dat een origineel ontworpen grafische vormgeving van een website met een eigen karakter voldoet aan de vereisten om als werk in de zin van de Auteurswet te worden aangemerkt.' Volgens de rechter voldoet de website gaychat.nl hier niet aan. Wanneer de website van Gay Group wordt vergeleken met andere chat-websites die de exploitant van bullchat.nl in het geding heeft gebracht blijkt dat de vormgeving van deze chat-websites in grote mate overeenstemt met de vormgeving van gaychat.nl. Een grote gelijkenis met gaychat.nl vormen de 'roze/paars/blauwe kleurstelling, de plaats van het logo op de website en de inrichting van de webpagina, (de plaats van) de teksten en de verschillende keuzeknoppen, de lijst met aanwezige chatters (ingedeeld naar althans met vermelding van het geografisch herkomstgebied), de onderverdeling in kaders, de plaats van de banners, de eenvoudige inlogpagina en de strakke, functionele uitstraling van de chat-websites vertonen een grote mate van gelijkenis met gaychat.' Daar komt nog bij dat Gay Group niet kon aantonen dat zij als eerste van deze vormgeving gebruik maakte. Het chatbook komt daarom niet in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming en bullchat.nl maakt dan ook geen inbreuk op gaychat.nl.

Gelet op de grote mate van overeenstemming tussen gaychat.nl en andere chatbooks is niet gebleken dat gaychat.nl voldoende onderscheidend vermogen heeft en een eigen plaats in de markt inneemt. Ook een beroep op slaafse nabootsing faalt daarmee.