1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Commissie geeft uitleg over digitaal melden staatssteun (1)

Commissie geeft uitleg over digitaal melden staatssteun

Omdat het niet altijd duidelijk was welke procedure moet worden gevolgd voor het melden van staatssteun, heeft de Europese Commissie bij brief van 16 november 2011 de lidstaten uitleg gegeven over de drie meldingsprocedures. Maatregelen die zijn aan te merken als staatssteun in de zin van artikel 107 lid 1 VWEU moeten bij de Europese Commissie worden gemeld, tenzij een beroep kan worden gedaan op een groepsvrijstelling. Teneinde steunmaatregelen bij de Europese Commissie te melden moet sinds...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 01 december 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Omdat het niet altijd duidelijk was welke procedure moet worden gevolgd voor het melden van staatssteun, heeft de Europese Commissie bij brief van 16 november 2011 de lidstaten uitleg gegeven over de drie meldingsprocedures.

Maatregelen die zijn aan te merken als staatssteun in de zin van artikel 107 lid 1 VWEU moeten bij de Europese Commissie worden gemeld, tenzij een beroep kan worden gedaan op een groepsvrijstelling. Teneinde steunmaatregelen bij de Europese Commissie te melden moet sinds 1 juli 2008 gebruik worden gemaakt van het online meldsysteem State Aid Notification Interactive (SANI).

In Nederland kunnen decentrale overheden als provincies, gemeenten en waterschappen niet zelf staatssteun melden. De melding wordt namens de decentrale overheid verzorgd door het Coördinatiecentrum Staatssteun van het ministerie van EL&I. Teneinde de staatssteun via SANI te kunnen melden moeten decentrale overheden dus contact opnemen met het Coördinatiecentrum Staatssteun voor het verkrijgen van een toegangscode. Na het verkrijgen van deze code moeten decentrale overheden zelf aan de slag. Zij zullen het meldingsformulier zelf moeten invullen. Eventueel kunnen zij een externe deskundige, zoals een advocaat,  inschakelen die kan worden gemachtigd om het meldingsformulier in te vullen.

SANI kent drie soorten meldingen
(i)      De vereenvoudigde meldingsprocedure die is ingevoerd bij Vo 794/2004
Deze procedure geldt voor de navolgende wijzigingen van bestaande steunregelingen:

  • verhogingen van de voor een goedgekeurde steunregeling voorziene middelen met meer dan 20 procent;

  • de verlenging van een bestaande goedgekeurde steunregeling voor een periode tot zes jaar, al dan niet met een verhoging van de voorziene middelen;

  • de aanscherping van de criteria voor de toepassing van een goedgekeurde steunregeling, een verlaging van de steunintensiteit of van de in aanmerking komende uitgaven.


Als niet aan deze voorwaarden worden voldaan, dient de gewone procedure te worden gevolgd. Zie bijvoorbeeld het arrest van het Hof van Justitie 21 juli 2011 (Alcoa – Commissie) in zaak C-194/09).
Om in SANI deze vereenvoudigde meldingsprocedure te starten moet in de melding het zaaknummer van de bestaande steunregeling worden ingevuld. Vervolgens verschijnt het juiste document.

(ii)    De vereenvoudigde meldingsprocedure ingevoerd bij de Mededeling van de Commissie betreffende een vereenvoudigde procedure voor de behandeling van bepaalde soorten staatssteun
Van deze procedure kan gebruik worden gemaakt als er sprake is van steunmaatregelen

  • die onder de “veilige haven” hoofdstukken van de kaderregelingen en richtsnoeren vallen, of

  • die met de vaste beschikkingenpraktijk van de Commissie overeenkomen.


Om in SANI deze procedure te starten moet bij de nieuwe melding een prenotificatiegesprek worden aangevraagd. Enkel als de Commissie ervan overtuigd is dat voldaan wordt aan de voorwaarden van de hiervoor bedoelde mededeling, wordt de melding vereenvoudigd behandeld.

(iii)   De gewone procedure
Deze procedure moet worden gevolgd indien de eerste twee procedures niet kunnen worden toegepast.