1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Compliance en integriteit gaan hand in hand. De LCOZ helpt hierbij.

Compliance en integriteit gaan hand in hand. De LCOZ helpt hierbij.

Steeds meer zorgaanbieders gaan over tot het inrichten van een compliance functie of een integriteitsfunctie. Regelgeving in de zorg wordt alsmaar ingewikkelder en toezicht daarop steeds strenger. Overtredingen hebben ook grotere consequenties. Toezichthouders zoals de IGZ, de NZA, de ACM, het CBP of de Inspectie SZW hebben de bevoegdheid om aanwijzingen te geven, dwangsommen op te leggen of bestuursdwang toe te passen. Ook kunnen toezichthouders in sommige gevallen een bestuurlijke boete opl...
Leestijd 
Auteur artikel Melanie Breedveld (uit dienst)
Gepubliceerd 31 maart 2015
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Steeds meer zorgaanbieders gaan over tot het inrichten van een compliance functie of een integriteitsfunctie. Regelgeving in de zorg wordt alsmaar ingewikkelder en toezicht daarop steeds strenger. Overtredingen hebben ook grotere consequenties. Toezichthouders zoals de IGZ, de NZA, de ACM, het CBP of de Inspectie SZW hebben de bevoegdheid om aanwijzingen te geven, dwangsommen op te leggen of bestuursdwang toe te passen. Ook kunnen toezichthouders in sommige gevallen een bestuurlijke boete opleggen.

Daarnaast leiden overtredingen vaker tot serieuze reputatieschade, omdat toezichthouders niet langer schromen om zorgaanbieders die in de fout zijn gegaan publiekelijk aan de schandpaal te nagelen (‘naming and shaming’).

Het inrichten van een compliance functie of een integriteitsfunctie komt daarom steeds hoger op de agenda. Dat is niet alleen logisch, maar ook nodig. Waarom? Omdat er dan beter op toe kan worden gezien of de instelling en haar medewerkers voldoen aan de (vele) externe en interne regels. Maar hoe moet dat dan? De functie kan op verschillende manieren intern worden belegd, bijvoorbeeld bij de secretaris van de raad van bestuur, de controller, de kwaliteitsmedewerker of een aparte compliance officer. De compliance functie is vooral belangrijk bij onderwerpen op het gebied van kwaliteitswetgeving, arbeidsrecht en privacy, en (elektronische) uitwisselingen van patiëntinformatie, maar ook op het gebied van mededinging en aanbestedingen.

De Leergang Compliance Officer in de Zorg (LCOZ), die Melanie Breedveld, Eric Janssen en Luuk Arends samen met het Nederlands Compliance Instituut organiseren, leidt medewerkers op om deze compliance functie bij zorginstellingen in te richten op een wijze die past bij de eigen organisatie. Dit doen wij door de ins en outs van compliance te combineren met inhoudelijk juridische kennis op een aantal onderwerpen.

De LCOZ is een modulair opgebouwde opleiding en bestaat uit 5 modules. Op 12 mei 2015 gaat de volgende Leergang weer van start en wordt van harte aanbevolen. Voor meer of andere vragen op het gebied van compliance, kunt u altijd even contact opnemen.