Zoeken
  1. Consultatieronde nieuwe domeinnamen

Consultatieronde nieuwe domeinnamen

Het ministerie van EL&I (Economische zaken, Landbouw & Innovatie) nodigt bedrijven, organisaties en particulieren uit om voor 21 september 2012 te reageren op de voorgenomen uitbreiding van het internet met 1.930 nieuwe topleveldomeinen. Over de gevolgen van die domeinnamen voor merkhouders berichtten wij al eerder.ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd internetadressen uitgeeft, heeft besloten het aantal topleveldomeinnamen (TLD's)...
Auteur artikelJoost Becker
Gepubliceerd07 september 2012
Laatst gewijzigd07 september 2012
Leestijd 
Het ministerie van EL&I (Economische zaken, Landbouw & Innovatie) nodigt bedrijven, organisaties en particulieren uit om voor 21 september 2012 te reageren op de voorgenomen uitbreiding van het internet met 1.930 nieuwe topleveldomeinen. Over de gevolgen van die domeinnamen voor merkhouders berichtten wij al eerder.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd internetadressen uitgeeft, heeft besloten het aantal topleveldomeinnamen (TLD's) drastisch uit te breiden. Het gaat dan om domeinnamen als bijvoorbeeld .overheidnl, .sport,.love, .media, .amsterdam en .bank, maar ook om merknamen als nieuwe domeinnaamextensties zoals .philips. Doel hiervan is internetgebruikers meer keus en nieuwe mogelijkheden voor innovatie te bieden. Met de consultatie dient de Rijksoverheid naar eigen zeggen het algemeen belang:

'Bij de evaluatie van de aangevraagde TLDs spreekt de Nederlandse overheid hierover een woordje mee via haar rol in de GAC (Governmental Advisory Committee). Via dit orgaan adviseren overheden ICANN over onderwerpen van algemeen publiek belang. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vertegenwoordigt Nederland in de GAC.'

Het doel van de consultatie is dus om meer praktische input te krijgen. Het kan zijn dat de introductie van specifieke TLDs de belangen schaadt of rechten aantast van u als belanghebbende. In dat geval kan men bezwaar indienen via door ICANN aangewezen organisaties. Ook hiervoor helpt de website u op weg met informatie en verwijzigen. 

'Met de uitbreiding van nieuwe domeinnamen komt er meer keuzevrijheid en concurrentie, naast nieuwe mogelijkheden voor innovatie en betere zichtbaarheid op het internet. Zo verwacht de gemeente Amsterdam dat het .amsterdam-domein veel toegevoegde waarde zal hebben voor ondernemingen en instellingen in de stad. En voor bedrijven geldt als voordeel dat de nieuwe domeinnamen hoger uitkomen in de zoekmachines', aldus minister Verhagen.

Reacties vóór 21 september zullen worden  meegewogen bij de bepaling van het Nederlandse standpunt ter voorbereiding van de ICANN-bijeenkomst van 14-19 oktober 2012 in Toronto. Mogelijk heeft u in dit verband een zienswijze over de wenselijkheid dat de overheid  -vanwege het publieke belang- niet of juist wel zou moeten instemmen met de introductie van specifieke topleveldomeinnamen? De website van de overheid biedt daarvoor een platform om niet alleen uw mening te geven maar ook te discussiëren met andere geïnteresseerden en belanghebbenden. Ook kunt u uw mening kwijt op 26 september 2012 tijdens ons seminar 'Maak kennis met merken, handelsnamen & domeinnamen'.