1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. De regie over uw nalatenschap door middel van een bewind!

De regie over uw nalatenschap door middel van een bewind!

U wilt graag grip houden over de gang van zaken na uw overlijden en sturing geven aan het verloop van uw nalatenschap? Twee instrumenten om dat te bereiken zijn het benoemen van een executeur en het instellen van een bewind. In een eerdere publicatie heb ik aandacht besteed aan de executeur. In dit deel komt het bewind aan de orde. Wat is bewind?Een bewind is een beschermingsmaatregel waarbij u het geërfde vermogen of de persoon die uw vermogen krijgt kunt beschermen. De taak van de executeur...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 18 april 2012
Laatst gewijzigd 22 januari 2020

U wilt graag grip houden over de gang van zaken na uw overlijden en sturing geven aan het verloop van uw nalatenschap? Twee instrumenten om dat te bereiken zijn het benoemen van een executeur en het instellen van een bewind. In een eerdere publicatie heb ik aandacht besteed aan de executeur. In dit deel komt het bewind aan de orde.

Wat is bewind?

Een bewind is een beschermingsmaatregel waarbij u het geërfde vermogen of de persoon die uw vermogen krijgt kunt beschermen. De taak van de executeur stopt op het moment dat de nalatenschap verdeeld wordt, de taak van een bewindvoerder begint dan eigenlijk pas. Als u een bewind instelt dan beheert iemand anders, de bewindvoerder, het vermogen voor bijvoorbeeld uw kind.

Waarom een bewind?

U kunt verschillende redenen hebben om een bewind in te stellen, omdat u bijvoorbeeld de rechthebbende wilt beschermen, want hij/zij is nog erg jong, is makkelijk te beïnvloeden, heeft een verstandelijke beperking, kan slecht met geld omgaan of er is sprake van een complex vermogen (zoals een aandelenportefeuille of onroerend goed portefeuille).

Een andere reden kan zijn dat er een gemeenschappelijk belang is, bijvoorbeeld als de erfgenamen een vakantiewoning erven. U kunt in dat geval een bewindvoerder benoemen die beslist over bijvoorbeeld onderhoud en een verblijfschema. De erfgenamen hoeven dan niet telkens met elkaar in overleg te treden als de tuin een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Wat doet een bewindvoerder?

De bewindvoerder heeft als belangrijkste taak om het vermogen waar het bewind op ziet te beheren. Dit is een exclusieve taak van de bewindvoerder. Wat dat betreft lijkt de taak van een bewindvoerder erg op de taak van een executeur De executeur mag namelijk ook, met uitsluiting van de erfgenamen, de goederen van de nalatenschap beheren. Dit is ook zo bij een bewind: alleen de bewindvoerder mag beslissingen nemen op dit gebied.

De bewindvoerder zorgt ervoor dat het geld wordt besteed overeenkomstig de bestemming. Het is hierom erg belangrijk dat u een bewindvoerder benoemt die dit goed kan aanvoelen: wat is een verstandige uitgave en wat niet?

Wanneer eindigt bewind?

U bepaalt wanneer het bewind eindigt. Zo kunt u bepalen dat het bewind eindigt na bijvoorbeeld 10 jaar na uw overlijden. Ook kunt u het bewind koppelen aan een bepaalde leeftijd van uw kind, bijvoorbeeld 23 jaar. Dit is een veel gekozen leeftijd omdat de beïnvloedbare periode dan vaak wel voorbij is.

Overigens kan het bewind door de rechthebbende worden aangevochten. Deze kan naar de rechter stappen en de rechter vragen om het bewind te beëindigen. De rechthebbende zal dan moeten aantonen dat de reden waarom het bewind is ingesteld niet meer van toepassing is. Bijvoorbeeld in het geval van een drugsverslaafd kind, dat op een gegeven moment is afgekickt en aannemelijk kan maken nu zelf in staat te zijn om het vermogen te beheren. De rechthebbende kan pas naar de rechter stappen 5 jaar na het overlijden.

Hoe benoemt u een bewindvoerder?

Een bewindvoerder benoemt u bij testament. U kunt wederom kiezen voor een bewindvoerder of meerdere bewindvoerders. Ook is het verstandig om een opvolgend bewindvoerder te benoemen.

Bij het instellen van het bewind kunt u nadere regels omschrijven die gelden voor het bewind, zoals de beloning van de bewindvoerder of een specifieke opdracht voor de bewindvoerder.

Conclusie

Door te bepalen wie u tot bewindvoerder benoemt en welke nadere voorwaarden u in uw testament vastlegt, kunt u grip houden op de afwikkeling van uw nalatenschap. Wij adviseren u graag verder over specifieke bepalingen op het moment dat u een bewind wilt opnemen in uw testament.