1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. De wereld van de acquisitiefraude

De wereld van de acquisitiefraude

U wordt gebeld door een medewerker van Louche B.V. Deze medewerker vertelt u dat uw bedrijf gratis vermeld kan worden op een bepaalde website die veelvuldig wordt gevonden via diverse zoekmachines. Aangezien gratis publiciteit niet verkeerd is, geeft u aan interesse te hebben. De medewerker vertelt u een fax te sturen waarop de gegevens van uw bedrijf worden vermeld. Of u die gegevens kunt controleren en bij juistheid het formulier ondertekend terug wil faxen. Nog tijdens het telefoongesprek...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 08 mei 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
U wordt gebeld door een medewerker van Louche B.V. Deze medewerker vertelt u dat uw bedrijf gratis vermeld kan worden op een bepaalde website die veelvuldig wordt gevonden via diverse zoekmachines. Aangezien gratis publiciteit niet verkeerd is, geeft u aan interesse te hebben. De medewerker vertelt u een fax te sturen waarop de gegevens van uw bedrijf worden vermeld. Of u die gegevens kunt controleren en bij juistheid het formulier ondertekend terug wil faxen. Nog tijdens het telefoongesprek komt de fax binnen en de gegevens van uw bedrijf zijn in een groot lettertype op het faxbericht vermeld. U controleert de gegevens (die juist zijn), ziet het woord ‘gratis’ staan, ondertekent de fax voor akkoord en stuurt het formulier terug.

Twee weken later ontvangt u een factuur van Louche B.V. voor de vermelding van uw bedrijf op de website. Bij nadere bestudering van het verstuurde faxbericht ziet u in de kleine lettertjes staan dat vermelding op de website de eerste week gratis is, maar dat daarna een bedrag van EUR 2.500,-- per jaar verschuldigd is. Dit was niet uw bedoeling en u wilt niet voor de vermelding op de (vaak onprofessionele) website betalen. Het lijkt erop dat u slachtoffer bent geworden van acquisitiefraude.

Acquisitiefraude komt veel voor (getuige de website www.fraudemeldpunt.nl) en kan worden gedefinieerd als het op geraffineerde wijze stelselmatig benaderen door malafide advertentiebureaus, uitgeverijen of registratiekantoren voor domeinnamen op internet, van bedrijven met als doel het via misleidende mededelingen of onder valse voorwendselen verkrijgen van (advertentie-)opdrachten en betalingen.

Wanneer deze malafide bedrijven geen betaling ontvangen, schakelen zij vaak incassobureaus in. Blijft betaling daarna nog steeds uit, dan stapt een enkeling naar de rechter om op die wijze betaling af te dwingen. Het argument is vrijwel altijd hetzelfde: uit de ondertekening van het faxbericht blijkt de instemming van het bedrijf voor de plaatsing van de gegevens op de website. Er zou een overeenkomst tot stand zijn gekomen en op grond van die overeenkomst zou uw bedrijf gehouden zijn het bedrag van EUR 2.500,-- per jaar te voldoen.

Vaak worden deze malafide bedrijven door de rechter op verschillende gronden in het ongelijk gesteld. Zo wordt bijvoorbeeld geoordeeld dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen vanwege de nietigheid van het gedane aanbod wegens strijd met de goede zeden, omdat het versturen van de fax met als doel een ander te misleiden en zichzelf te verrijken als onbehoorlijk wordt aangemerkt. Daarnaast – indien wordt geoordeeld dat er toch een overeenkomst tot stand is gekomen – kan de overeenkomst worden teruggedraaid omdat die door bedrog tot stand is gekomen.

Indien u of uw bedrijf op een wijze zoals hiervoor omschreven wordt benaderd, doet u er verstandig aan het faxbericht rustig door te lezen en te controleren of daadwerkelijk vermeld staat wat is beloofd. Komt deze waarschuwing te laat en wordt u inmiddels belaagd door het malafide bedrijf (of diens incassobureau) met sommatiebrieven en facturen, dan doet u er verstandig aan om juridisch advies in te winnen. Vaak kan de zaak snel worden opgelost met één brief van uw advocaat en is het voeren van een gerechtelijke procedure niet nodig.