1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Deelopdrachten zijn één referentie

Deelopdrachten zijn één referentie

Afzonderlijke opdrachten kunnen onder omstandigheden gezamenlijk één referentieopdracht zijn. Dat is het oordeel van de Haagse voorzieningenrechter in een recent gepubliceerd vonnis.Voor de aanleg van een golfbaan was door de gemeente Den Haag een nationale openbare aanbestedingsprocedure gehouden. De gemeente had twee kerncompetenties gesteld. Inschrijvers dienden met een referentie aan te tonen te beschikken over de kerncompetenties.Inschrijver B heeft een referentie ingediend voor de aanle...
Leestijd 
Auteur artikel Joris Bax (uit dienst)
Gepubliceerd 23 juli 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Afzonderlijke opdrachten kunnen onder omstandigheden gezamenlijk één referentieopdracht zijn. Dat is het oordeel van de Haagse voorzieningenrechter in een recent gepubliceerd vonnis.

Voor de aanleg van een golfbaan was door de gemeente Den Haag een nationale openbare aanbestedingsprocedure gehouden. De gemeente had twee kerncompetenties gesteld. Inschrijvers dienden met een referentie aan te tonen te beschikken over de kerncompetenties.

Inschrijver B heeft een referentie ingediend voor de aanleg van een negen-holes-golfbaan. Voor de aanleg daarvan zijn achtereenvolgens twee opdrachten gegund en ook twee overeenkomsten gesloten. Ten minste één van de overeenkomsten is door middel van een aanbestedingsprocedure gegund. De deelopdrachten zijn uitgevoerd voor dezelfde opdrachtgever en aansluitend op elkaar. B heeft deze beide opdrachten als één referentie ingediend. Inschrijver A stelt dat B niet aan de referentie-eis voldoet.

De voorzieningenrechter overweegt dat beoordeeld moet worden of uitsluitend aan de referentie-eis wordt voldaan indien “de betreffende werkzaamheden door middel van één enkele opdracht en door middel van één bestek zijn opgedragen”. De voorzieningenrechter oordeelt dat een taalkundige betekenis van het woord ‘referentieproject’ niet uitsluit dat de referentie tot stand is gekomen door middel van deelopdrachten. Ook vloeit volgens de voorzieningenrechter uit de Gids Proportionaliteit niet voort dat niet met deelopdrachten aan een referentie-eis kan worden voldaan. De slotsom is dus dat “ook door middel van meerdere opdrachten en/of bestekken aan de gestelde ervaringseis kan worden voldaan, mits de gevraagde ervaring is opgedaan in één referentieproject”.

In het licht van het voorgaande oordeelt de voorzieningenrechter dan ook dat inschrijver B in de gegeven omstandigheden voldoet aan de ervaringseis.

Joris Bax
Aanbestedings- en bouwrechtadvocaat