1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Definitief Energieakkoord

Definitief Energieakkoord

Werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en milieuorganisaties zijn het eens geworden over de definitieve tekst van het Energieakkoord. De Sociaal-Economische Raad heeft woensdag 27 augustus jl. een samenvatting van het Energieakkoord gepubliceerd. Met het Energieakkoord wordt er gevolg gegeven aan de internationale wens om duurzaamheid te stimuleren daar waar mogelijk. Op dit moment wordt in Nederland 4 % van de energie duurzaam opgewekt. Volgens het Energieakkoord moet dit in 2020 14...
Leestijd 
Auteur artikel Sebastiaan van de Kant (uit dienst)
Gepubliceerd 28 augustus 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en milieuorganisaties zijn het eens geworden over de definitieve tekst van het Energieakkoord. De Sociaal-Economische Raad heeft woensdag 27 augustus jl. een samenvatting van het Energieakkoord gepubliceerd.

Met het Energieakkoord wordt er gevolg gegeven aan de internationale wens om duurzaamheid te stimuleren daar waar mogelijk. Op dit moment wordt in Nederland 4 % van de energie duurzaam opgewekt. Volgens het Energieakkoord moet dit in 2020 14 % zijn, in 2023 16 % zijn en dient de energievoorziening in 2050 volledig duurzaam te zijn. Het Energieakkoord zorgt er tevens voor dat er ten minste 15.000 voltijdsbanen worden gecreëerd. Ter realisatie van deze doelstellingen is het Energieakkoord ingedeeld in tien pijlers die onderling versterkend werken. De tien pijlers zijn de volgende:

  1. Realiseren van energiebesparing;

  2. Het opschalen van hernieuwbare energieopwekking (denk aan wind op land, wind op zee, zonne-energie en biomassa);

  3. Decentrale opwekking door de mensen zelf en in de vorm van coöperatieve initiatieven;

  4. Er voor zorgen dat het energietransportnetwerk gereed is voor de te realiseren doelstellingen;

  5. Een goed functionerend Europees systeem voor emissiehandel;

  6. Afbouwen van de capaciteit van de jaren tachtig kolencentrales;

  7. Een duurzamere invulling van mobiliteit in het verkeer met het oog op de reductie van Co2-uitstoot;

  8. Het creëren van werkgelegenheid en het ondersteuning van dit proces;

  9. Energie innovatie en energie export met als doel om Nederland in 2030 een top – 10 positie te verschaffen op de mondiale CleanTech Ranking;

  10. Financieringsprogramma optuigen die de financierbaarheid van duurzame projecten zal verbeteren.


Het Energieakkoord ligt er. Binnenkort zal duidelijk worden of ook de achterban zich met de inhoud kan verenigen. Feit is dat het Energieakkoord geen alles overziend plan is maar enkel een eerste stap in de goede richting. Hoe de markt nadere invulling zal gaan geven aan dit akkoord moet blijken.