1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. DGA: zorg voor continuïteit bij de B.V.!

DGA: zorg voor continuïteit bij de B.V.!

Bij een eigen B.V. of binnen een familiebedrijf is de continuïteit van  de onderneming van groot belang. Zolang de directeur (bestuurder) in staat is de B.V. te besturen is er niets aan de hand. Maar op het moment dat de bestuurder tijdelijk of voorgoed wegvalt, mag de continuïteit van de onderneming van de B.V. of van het familiebedrijf niet in gevaar komen. Betalingen moeten door kunnen lopen, inkopen moeten kunnen worden gedaan en offertes en contracten moeten rechtsgeldig getekend de deur...
Leestijd 
Auteur artikel Ton Lekkerkerker
Gepubliceerd 04 augustus 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Bij een eigen B.V. of binnen een familiebedrijf is de continuïteit van  de onderneming van groot belang. Zolang de directeur (bestuurder) in staat is de B.V. te besturen is er niets aan de hand. Maar op het moment dat de bestuurder tijdelijk of voorgoed wegvalt, mag de continuïteit van de onderneming van de B.V. of van het familiebedrijf niet in gevaar komen. Betalingen moeten door kunnen lopen, inkopen moeten kunnen worden gedaan en offertes en contracten moeten rechtsgeldig getekend de deur uit kunnen gaan. In de praktijk blijken veel  directeur groot aandeelhouders (DGA’s) onvoldoende aandacht te hebben gegeven aan de situatie dat de bestuurder  plotseling tijdelijk of definitief wegvalt. Dit speelt vaak bij wat kleinere ondernemingen, of bij zogenaamde eenpersoons B.V.’s.

Dat is jammer, want vanuit juridisch oogpunt is er een aantal doeltreffende oplossingen voorhanden. Hieronder worden in het kort de belangrijkste besproken.

In de eerste plaats kan er voor gekozen worden om een tweede bestuurder binnen de B.V. te benoemen, bijvoorbeeld de partner van de huidige bestuurder. Deze kan bij wegvallen van de oorspronkelijke bestuurder in juridische zin direct diens taken overnemen. De partner moet dan wel bekend zijn met het bedrijf, want hij of zij wordt ook verantwoordelijk voor het bestuur.

Diezelfde situatie kan worden bereikt  door het afgeven van een volmacht. Die volmacht kan in omvang worden beperkt, maar als de gevolmachtigde taken van de bestuurder moet kunnen overnemen, is het wel van belang dat de volmacht voldoende ruimte biedt om bijvoorbeeld noodzakelijke betalingen te verrichten.

Een derde mogelijkheid is het nemen van een aandeelhoudersbesluit, waarin iemand wordt aangewezen om de bestuurder te vervangen ingeval van ontstentenis en belet van de bestuurder. Daarmee wordt gedoeld op de situatie dat een bestuurder tijdelijk of voor langere tijd niet in staat in zijn taken uit te voeren. De  statutaire regeling is op dit punt vaak onvoldoende. Een vierde vorm, die in de praktijk vaak wordt gehanteerd, is het certificeren van de aandelen in de B.V. Hierbij draagt de DGA de aandelen in de B.V. over een daartoe opgerichte stichting (Stichting Administratiekantoor, vaak afgekort tot STAK), tegen uitreiking van certificaten aan de DGA. De STAK oefent het stemrecht op de aandelen in de B.V. uit, en de bestuurder van de B.V. wordt meestal de eerste en enige bestuurder van de STAK. In de statuten van de STAK wordt vervolgens precies geregeld wie de bestuurder van de STAK wordt als de oorspronkelijke bestuurder wegvalt. In de praktijk een prima werkend mechanisme, vooral als de DGA bij overlijden minderjarige kinderen achterlaat. Het opvolgend bestuur de STAK kan direct aan de slag, zonder dat tijdrovende verzoeken aan de rechter moeten worden gedaan indien sprake is van minderjarige erfgenamen.

De vijfde vorm om bovenstaande problemen op te lossen, is het maken van een goed levenstestament. Daarover is al meer geschreven op deze kennispagina’s.

Tot slot is het voor een DGA van groot belang om te beschikken over een goed en up-to-date testament. Ook daarin kunnen continueringsoplossingen worden opgenomen. De notaris is de aangewezen persoon om hierover nader te adviseren.