Zoeken
  1. Een enkel woord auteursrechtelijk beschermd?

Een enkel woord auteursrechtelijk beschermd?

In beginsel kan een enkel woord ook een auteursrechtelijk beschermd werk zijn. DMO Marketing moest echter ervaren dat haar ontwerp “factotaal” voor een nieuwe naam voor factoring-activiteiten niet beschermd is.DMO had deze naam voor Fa-Med ontworpen. Fa-Med had daarna een domeinnaam en een merk met die naam geregistreerd, maar besloten die naam niet te gebruiken. DMO vorderde overdracht van die domeinnaam en het merk op grond van een auteursrecht. De Rechtbank Utrecht (9-9-2009, LJN: BJ7300)...
Artikel | 25 september 2009 | Jaap Kronenberg
In beginsel kan een enkel woord ook een auteursrechtelijk beschermd werk zijn. DMO Marketing moest echter ervaren dat haar ontwerp “factotaal” voor een nieuwe naam voor factoring-activiteiten niet beschermd is.

DMO had deze naam voor Fa-Med ontworpen. Fa-Med had daarna een domeinnaam en een merk met die naam geregistreerd, maar besloten die naam niet te gebruiken. DMO vorderde overdracht van die domeinnaam en het merk op grond van een auteursrecht. De Rechtbank Utrecht (9-9-2009, LJN: BJ7300) vond dat de naam niet was beschermd, omdat hij niet oorspronkelijk is. Het betreft namelijk een samentrekking van de twee woorden “Factoring” en “Totaal”, die gangbaar zijn in de Engelse/ Nederlandse taal en een voor de handliggende aanduiding is voor factoring-activiteiten. Volgens de rechtbank is het ontwerp dan geen creatieve prestatie die kan worden aangemerkt als een eigen intellectuele schepping. De rechtbank acht ook nog van belang dat een Chileens bedrijf al eerder de naam “Factotal” heeft gebruikt voor factoring-activiteiten.

DMO moet dus toestaan dat Fa-Med er met de door haar ontworpen naam er vandoor gaat.

Het ontwerpbureau had de situatie mogelijk kunnen voorkomen door zelf de domeinnaam en het merk te registreren en in de afspraken iets te regelen over de overdracht daarvan.