1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Europese Hof van Justitie moet zich gaan uitspreken over bewaarplicht

Europese Hof van Justitie moet zich gaan uitspreken over bewaarplicht

Voor landen in de EU is in de richtlijn 2006/24/EG uitgemaakt dat gegevens over telecommunicatie en internetverkeer minimaal zes maanden moeten worden opgeslagen. Zie hiervoor ook een eerder bericht op deze blog. In Roemenië en Bulgarije is echter door rechtbanken al geoordeeld dat de implementatie van deze richtlijn in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Uitvoering van de wet zou strijdig zijn met het recht op privacy. Nu heeft het hoogste rechtscollege in Ierland...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 10 mei 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Voor landen in de EU is in de richtlijn 2006/24/EG uitgemaakt dat gegevens over telecommunicatie en internetverkeer minimaal zes maanden moeten worden opgeslagen. Zie hiervoor ook een eerder bericht op deze blog. In Roemenië en Bulgarije is echter door rechtbanken al geoordeeld dat de implementatie van deze richtlijn in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Uitvoering van de wet zou strijdig zijn met het recht op privacy. Nu heeft het hoogste rechtscollege in Ierland een zaak over de bewaarplicht doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie, aldus de Irish Times. Deze moet zich voor de eerste keer gaan uitspreken over de verplichte opslag van gegevens over telecommunicatie en internetverkeer.

De Ierse digitale-burgerrechtenbeweging Digital Rights Ireland stapte al in 2008 naar de rechter om te vragen of de kwestie aan het Europese Hof kon worden voorgelegd, omdat zij van oordeel was dat er sprake was van privacyschending. Door hen zal het Europese Hof zich nu moeten gaan uitspreken over de verenigbaarheid van bovengenoemde richtlijn met bijvoorbeeld het recht op privacy. Het Ierse rechtscollege buigt zich momenteel over de precieze vragen die het Europese Hof moet gaan beantwoorden.

Het is interessant wat het hoogste rechtscollege van Europa over deze bewaarplicht zal oordelen. Ook in Nederland is de implementatiewet van deze richtlijn immers controversieel. Voorlopig moeten gegevens over internettoegang, e-mail en internettelefonie hier nog 12 maanden bewaard blijven. Een wetsvoorstel dat deze termijn tot zes maanden beperkt, heeft door de val van het kabinet vertraging opgelopen. Zoals ook in het eerdere blog bericht is te lezen, heeft de bewaarplicht tot veel politiek en maatschappelijk debat geleid in verband met vermeende privacyschending.

De Europese rechter zal nu voor heel Europa oordelen of de bewaarplicht valt te verenigen met burgerrechten, zoals het recht op privacy. Indien wordt geoordeeld dat de bewaarplicht in strijd is met deze rechten, dan moet de bewaarplicht worden herzien. Dat kan ook gevolgen hebben voor de bewaarplicht zoals deze in Nederland geldt.

Helaas zullen we daar nog even geduld voor moeten hebben, een zaak bij het Europese Hof kan zo enkele jaren duren.