1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Het Bundeskartellamt verbiedt prijspariteitsclausules (1)

Het Bundeskartellamt verbiedt prijspariteitsclausules

Uit het persbericht van 20 december 2013 blijkt dat het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, definitief heeft beslist dat prijspariteitsclausules die de boekingsite HRS hanteert in strijd zijn met het kartelverbod. Uit het persbericht blijkt verder dat het Bundeskartellamt ook een procedure is gestart tegen Expedia en Booking, aangezien deze boekingsites ook prijspariteitsclausules hanteren.PrijspartiteitVolgens de president van het Bundeskartellamt zijn prijspariteitsclausules...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 20 december 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Uit het persbericht van 20 december 2013 blijkt dat het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, definitief heeft beslist dat prijspariteitsclausules die de boekingsite HRS hanteert in strijd zijn met het kartelverbod. Uit het persbericht blijkt verder dat het Bundeskartellamt ook een procedure is gestart tegen Expedia en Booking, aangezien deze boekingsites ook prijspariteitsclausules hanteren.

Prijspartiteit
Volgens de president van het Bundeskartellamt zijn prijspariteitsclausules, ook wel aangeduid als beste prijs garanties, slechts op het eerste gezicht gunstig voor consumenten. Uiteindelijk voorkomen dergelijke clausules dat elders lagere hotelprijzen kunnen worden aangeboden. Daarmee beperken prijspariteitsclausules de concurrentie tussen de bestaande boekingsites. Daarnaast wordt de toetreding tot de markt voor nieuwe aanbieders aanzienlijk moeilijker, omdat zij als gevolg van de prijspariteitsclausules hotelkamers niet voordeliger kunnen aanbieden.

Het Bundeskartellamt heeft HRS daarom opgedragen uiterlijk op 1 maart 2014 prijspariteitsclausules uit alle contracten en algemene voorwaarden te verwijderen voor zover het gaat om hotels in Duitsland. Hoewel het besluit van het Bundeskartellamt meteen uitvoerbaar is, kan HRS de rechter vragen het besluit te schorsen. Ook kan HRS nog in beroep gaan tegen het besluit.

Hoe kwam de zaak aan het rollen?
Op deze plaats is het nog aardig te vermelden hoe de zaak tegen HRS en de strijd van het Bundeskartellamt tegen prijspariteitsclausules aan het rollen kwam. De Süddeutsche Zeitung berichtte op 20 oktober 2013 dat ene Andreas Mundt een keer met zijn familie in Duitsland onderweg was. Er werd overnacht in een hotel aan de Chiemsee. De tweepersoonskamer koste € 90,-- voor die nacht. De volgende dag wilde heer Mundt spontaan een nacht bijboeken. Voor de tweede nacht was de kamer echter € 5,-- duurder en dat terwijl het hotel bijna leeg was. Volgens de receptie konden de laagste prijzen enkel via de boekingsite van HRS worden aangeboden. Dat was contractueel zo afgesproken. Het is dan pijnlijk als de gast tegen wie dit wordt verteld de president is van het Bundeskartellamt.

Terug op kantoor liet de heer Mundt een hele afdeling onderzoek doen naar prijspariteitsclausules. Dit onderzoek leidde in eerste instantie tot een procedure tegen HRS. Later volgde Amazon. Nu zijn daar Booking en Expedia bij gekomen.

Slot
De acties van het Bundeskartellamt laten duidelijk zien dat het oppassen geblazen is met prijspariteitsclausules. Inmiddels heeft Amazon eieren voor haar geld gekozen en definitief afstand genomen van prijspariteitsclausules. Het is afwachten wie er volgt.