1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Hoge Raad bepaalt dat inschrijving van een koopovereenkomst niet beschermt tegen derdenbeslag onder de koper

Hoge Raad bepaalt dat inschrijving van een koopovereenkomst niet beschermt tegen derdenbeslag onder de koper

Op 8 oktober jl. heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak, waarin de vraag aan de orde is gekomen, of de inschrijving van een koopovereenkomst in de openbare registers (bij het Kadaster) bescherming biedt tegen een derdenbeslag dat onder de koper wordt gelegd na die inschrijving.De zaak komt in het kort op het volgende neer:V heeft een onroerende zaak verkocht aan K. De koopovereenkomst wordt ingeschreven in de openbare registers. Na de inschrijving van de koopovereenkomst wordt door X...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 03 november 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 8 oktober jl. heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak, waarin de vraag aan de orde is gekomen, of de inschrijving van een koopovereenkomst in de openbare registers (bij het Kadaster) bescherming biedt tegen een derdenbeslag dat onder de koper wordt gelegd na die inschrijving.



De zaak komt in het kort op het volgende neer:

V heeft een onroerende zaak verkocht aan K. De koopovereenkomst wordt ingeschreven in de openbare registers. Na de inschrijving van de koopovereenkomst wordt door X (een schuldeiser van V) derdenbeslag gelegd onder K. Ondanks het beslag maakt K de volledige koopprijs van de onroerende zaak over naar de notaris, waarna de onroerende zaak wordt geleverd aan K. Vervolgens eist X dat K de geldvordering (van X op V) betaalt.

Artikel 3 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek geeft in lid 3 een opsomming van dingen, waartegen de inschrijving van de koopovereenkomst van een registergoed (zoals een onroerende zaak) bescherming biedt (voor een periode van zes maanden). Is een koopovereenkomst eenmaal ingeschreven in de openbare registers, dan kunnen tegen de koper een aantal dingen niet meer worden ingeroepen. Derdenbeslag onder de koper staat niet in dat lijstje.

In haar uitspraak van 8 oktober jl. geeft de Hoge Raad aan, dat het hierboven genoemde lijstje dat in de wet is opgenomen, een zogenaamd limitatieve opsomming is (wat inhoudt, dat iets dat niet in de lijst staat, dus ook niet ‘meedoet’). Omdat derdenbeslag onder de koper niet in dat lijstje staat, biedt de regeling daartegen dus geen bescherming.

K moet dus de vordering voldoen, die X heeft op V.

De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad schrijft in haar conclusie wel, dat het goed zou zijn als er een wetswijziging van het hierboven genoemde artikel zou komen, waarbij derdenbeslag onder de koper wordt toegevoegd aan het lijstje. Dit omdat het recht op levering van een koper niet kan worden uitgeoefend als die koper (een deel van) de koopprijs niet kan betalen aan zijn verkoper, omdat daar een beslag op ligt. En bescherming van het recht op levering van een koper is nu juist de reden waarom de regeling bestaat.

Of die wetswijziging er komt, is nog onbekend. Voor nu zal een koper in ieder geval niet zomaar de koopprijs kunnen overmaken naar de notaris, als er derdenbeslag onder de koper is gelegd, ook al is de koopovereenkomst ingeschreven in de openbare registers.