1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Hoge Raad bevestigt 2% overdrachtsbelastingtarief bij kantoortransformaties!

Hoge Raad bevestigt 2% overdrachtsbelastingtarief bij kantoortransformaties!

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 29 november 2019 geoordeeld, dat bij transformaties van kantoren naar woningen het lage (2%) tarief in de overdrachtsbelasting van toepassing is. De procedure is gevoerd door Gerton Rademaker van ons kantoor. Hij heeft de procedure gevoerd namens de projectontwikkelaar.
Leestijd 
Auteur artikel Jondalar van Heugten
Gepubliceerd 29 november 2019
Laatst gewijzigd 04 december 2019

Achtergrond procedure Hoge Raad

Wij hebben u in onze blog van 24 september 2018 geïnformeerd dat op basis van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag bij transformaties van kantoren naar woningen, eerder een beroep kan worden gedaan op het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting. Vervolgens hebben wij u in onze blog geïnformeerd over de conclusie van de Advocaat-Generaal Ettema, waarin zij in haar conclusie van 26 juli 2019 de Hoge Raad in overweging heeft gegeven het beroep in cassatie ongegrond te verklaren.

Het arrest van de Hoge Raad vormt het eindoordeel in de procedure.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 29 november 2019 geoordeeld, dat bij transformaties van kantoren naar woningen het lage (2%) tarief in de overdrachtsbelasting van toepassing is. Het arrest kunt u lezen via deze link. In een nadere blog komen wij mogelijk nog terug op de overwegingen van de Hoge Raad.

Heeft u vragen over de gevoerde procedure? Neemt u dan contact op met Gerton Rademaker.

Belang voor de vastgoedpraktijk

De uitkomst van deze procedure is met name interessant voor projectontwikkelaars. Door als projectontwikkelaar bij de aan- en verkoop van transformatieprojecten de juiste keuzes en afspraken te maken kan het projectresultaat worden verhoogd vanwege een lagere belastingdruk.

Onze fiscaal specialisten Gerton Rademaker, Cuno Wittrock en Jondalar van Heugten hebben enige maanden geleden een rekentool voor projectontwikkelaars opgezet en weten als geen ander op welke wijze projectontwikkelaars vastgoedtransacties zouden moeten vorm geven om het optimale projectresultaat te behalen.

Neem in een vroeg stadium contact met hen op en laat u voorrekenen hoe waardevol hun expertise is voor uw vastgoedpraktijk.