1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. IGJ treedt handhavend op na onderzoek Transparantieregister Zorg

IGJ treedt handhavend op na onderzoek Transparantieregister Zorg

Eerder schreef ik dat juist medische hulpmiddelenbedrijven, farmaceutische ondernemingen en zorgverleners die vrijwillig melding doen aan het Transparantieregister Zorg van onderlinge financiële relaties, juist het risico lopen om onderworpen te worden aan handhavingsbevoegdheden van de IGJ. Dat deze angst niet onterecht is blijkt uit een onlangs gepubliceerde steekproef uit het Transparantieregister Zorg van de IGJ. In de toekomst gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meer én uitg...
Leestijd 
Auteur artikel Lidewij Bergsma (uit dienst)
Gepubliceerd 19 februari 2018
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Eerder schreef ik dat juist medische hulpmiddelenbedrijven, farmaceutische ondernemingen en zorgverleners die vrijwillig melding doen aan het Transparantieregister Zorg van onderlinge financiële relaties, juist het risico lopen om onderworpen te worden aan handhavingsbevoegdheden van de IGJ. Dat deze angst niet onterecht is blijkt uit een onlangs gepubliceerde steekproef uit het Transparantieregister Zorg van de IGJ. In de toekomst gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meer én uitgebreider onderzoek doen.

Onderzoek IGJ naar Transparantieregister Zorg

De Inspectie heeft onderzoek gedaan naar de cijfers van het Transparantieregister Zorg over 2015. De betalingen van vijf zorgverleners met de hoogste totaalbedragen uit het register zijn nader onderzocht door deze te toetsen aan de wet- en regelgeving voor gunstbetoon. Voor dit onderzoek heeft de Inspectie de gegevens opgevraagd bij de betrokken bedrijven ter onderbouwing van de betalingen. Bij één bedrijf heeft het onderzoek van de Inspectie geleid tot het nemen van corrigerende maatregelen.

Vallen buitenlandse betalingen onder het begrip gunstbetoon?

In het onderzoek zijn buitenlandse betalingen vooralsnog buiten beschouwing gelaten. Uit het onderzoek van de Inspectie bleek dat opvallend veel betalingen afkomstig waren van buitenlandse farmaceutische bedrijven. De Inspectie stelt zich op het standpunt dat buitenlandse betalingen van deze bedrijven in beginsel óók onder het begrip gunstbetoon uit de Geneesmiddelenwet vallen. De Inspectie heeft daarom aangekondigd in vervolgonderzoeken buitenlandse betalingen ook bij haar toezicht te betrekken.

Tips voor de praktijk

Uit het rapport van de inspectie kan afgeleid worden dat met name de volgende punten van belang zijn voor medische hulpmiddelenbedrijven, farmaceutische ondernemingen en zorgverleners bij het melden van gunstbetoon aan het Transparantieregister Zorg:

  1. zorg ervoor dat de wet- en regelgeving met betrekking tot gunstbetoon wordt nageleefd;

  2. zorg voor een duidelijke, schriftelijke overeenkomst en een overeengekomen tarief dat in verhouding staat tot de geleverde diensten;

  3. onderbouw de betalingen voor onkosten en houd deze betalingen die noodzakelijk zijn voor de dienstverlening binnen redelijke perken, en;

  4. onderbouw de betalingen voor gastvrijheid voldoende.


De toekomst? Meer én uitgebreider onderzoek door de IGJ

Juist de medische hulpmiddelenbedrijven, farmaceutische ondernemingen en zorgverleners die transparant willen zijn door hun financiële banden te melden bij het Transparantieregister Zorg lopen mogelijk het risico om onderworpen te worden aan handhavingsbevoegden van de IGJ. In de toekomst wordt het onderzoek door de inspectie uitgebreid tot de medische hulpmiddelensector én buitenlandse betalingen worden ook onder de loep genomen. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat bij melding aan het Transparantieregister Zorg in overeenstemming met de wet- en regelgeving voor gunstbetoon is gehandeld.

Heeft u vragen over de wet- en regelgeving met betrekking tot gunstbetoon? Of heeft u te maken met toezicht door de IGJ? Neem dan contact op met Luuk Arends en Lidewij Bergsma.