1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Industriële emissies onder de Omgevingswet

Industriële emissies onder de Omgevingswet

De inwerkingtreding van de Omgevingswet, vooralsnog gepland op 1 juli 2022, gaat gepaard met de inwerkingtreding van een viertal AMvB’s, waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Op 18 oktober jl. heeft de Minister te kennen gegeven het Bal te willen wijzigen in verband met de actualisatie en aanscherping van de regels inzake industriële emissies.
Leestijd 
Auteur artikel Jasper Molenaar
Gepubliceerd 21 oktober 2021
Laatst gewijzigd 21 oktober 2021

Het Besluit activiteiten leefomgeving

Het Bal bevat nadere regels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. In het Bal is te vinden of voor de voorgenomen activiteit een melding of omgevingsvergunning is en wie het bevoegd gezag is. In het Bal zijn daarnaast algemene regels opgenomen voor onder meer industriële emissies waaraan bedrijven moeten voldoen.

Wijziging

In zijn brief van 18 oktober jl. heeft de Minister aangegeven dat het Bal op een tweetal punten wordt gewijzigd:

  1. Actualiseren van emissiegrenswaarden van de luchtmodule
  2. Aanscherpen van emissiegrenswaarden voor biomassacentrales

Deze wijziging wordt doorgevoerd met het oog op het verbeteren van de luchtkwaliteit door de regels op gebied van industriële emissies op het niveau te brengen van de Best Beschikbare Technieken. Door deze wijziging wordt beter aangesloten bij de afspraken die het Rijk, provincies en gemeenten hebben gemaakt in het Schone Lucht Akkoord inzake het reduceren van industriële emissies. Daarnaast wordt met de wijziging enige daling van de stikstofuitstoot voorzien en daarmee een bescheiden bijdrage gedaan aan de stikstofaanpak.

1. Actualiseren emissiegrenswaarden luchtmodule

De emissiegrenswaarden in de luchtmodule van het Bal (paragraaf 5.4.4) worden geactualiseerd nu de laatste revisie bijna twintig jaar geleden plaatsvond. De emissiegrenswaarden zijn geactualiseerd met het oog op de ontwikkelingen van de techniek, het voortschrijdend milieubeleid en mogelijk gunstigere kosten van te nemen maatregelen. Voor de nieuwe emissiegrenswaarden geldt voor bestaande activiteiten een overgangsrecht van vier jaar. Mocht een bedrijf niet kunnen voldoen aan de strengere emissiegrenswaarde, dan heeft het bedrijf vier jaar de tijd om maatwerk aan te vragen. Aan de hand van een beoordeling van de individuele situatie van het bedrijf kan het bevoegd gezag zo een soepelere emissiegrenswaarde toestaan.

2. Aanscherpen emissiegrenswaarden biomassacentrales

Gelet op de gevolgen die warmteproductie heeft op de luchtkwaliteit, worden de emissiegrenswaarden voor zwaveldioxide en stikstofoxiden voor kleine en middelgrote bioketels aangescherpt. Bij deze aanscherping is ook gekeken naar het doel van de actualisatie: het zoveel mogelijk beperken van emissies naar de lucht en de technische en economische haalbaarheid. Door de aanscherping van de emissiegrenswaarden kunnen nieuwe biomassacentrales alleen nog in aanmerking komen voor subsidie als zij aan de grenswaarden voldoen. Hierbij is de verwachting dat het afschaffen van de subsidie leidt tot een flinke afname van investeringen in nieuwe biomassacentrales. Het kabinet zal hierbij een afbouwpand opstellen voor de subsidie voor bio-energie. Bestaande biomassacentrales (met ketels van voor 2015) dienen per 1 januari 2027 te voldoen aan de nieuwe emissiegrenswaarden.

Wilt u meer weten over industriële emissies onder de Omgevingswet? Neem contact op met Jasper Molenaar.