1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Ingang AOW op verjaardag vanaf 1 april 2012 (1)

Ingang AOW op verjaardag vanaf 1 april 2012

Vanaf 1 april 2012 gaat de AOW-uitkering (eerste pijler) in op de verjaardag waarop, in plaats van de eerste dag van de maand waarin iemand 65 jaar wordt. Deze maatregel levert een forse besparing voor de overheid op. Door de verschuiving van de ingangsdatum valt het AOW-pensioen in de maand waarin iemand 65 jaar wordt lager uit. Hoeveel lager hangt af van de dag waarop iemand jarig is.De AOW-ingangsdatum zal hierdoor in veel situaties niet meer aansluiten bij de ingangsdatum van het ouderdom...
Leestijd 
Auteur artikel Frédérique Hoppers
Gepubliceerd 09 maart 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Vanaf 1 april 2012 gaat de AOW-uitkering (eerste pijler) in op de verjaardag waarop, in plaats van de eerste dag van de maand waarin iemand 65 jaar wordt. Deze maatregel levert een forse besparing voor de overheid op. Door de verschuiving van de ingangsdatum valt het AOW-pensioen in de maand waarin iemand 65 jaar wordt lager uit. Hoeveel lager hangt af van de dag waarop iemand jarig is.

De AOW-ingangsdatum zal hierdoor in veel situaties niet meer aansluiten bij de ingangsdatum van het ouderdomspensioen (tweede pijler). Er ontstaat een financieel gat. In de meeste pensioenreglementen staat nu nog dat het ouderdomspensioen ingaat op de eerste dag van de maand waarin de deelnemer de 65-jarige leeftijd bereikt. De verwachting is dat verzekeraars en pensioenfondsen voor het ouderdomspensioen zullen besluiten aansluiting te zoeken bij de ingangsdatum van de AOW-uitkering. Een besluit hiertoe is overigens  niet nodig, indien in het pensioenreglement de ingangsdatum van het ouderdomspensioen gekoppeld is aan de AOW-ingangsdatum. Wordt de ingangsdatum van het ouderdomspensioen gelijk getrokken met de AOW-ingangsdatum, dan wordt het financiële gat alleen maar groter.

Dit gat kan voor werknemers worden opgevangen als zij tot aan hun 65e verjaardag bij hun werkgever in dienst kunnen blijven. Dit zal niet altijd het geval zijn. Of het dienstverband pas afloopt op de 65e verjaardag hangt af van wat hierover tussen werkgever en werknemer is afgesproken, bijvoorbeeld in de cao. Staat in de cao dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt met ingang van de eerste dag van de kalendermaand waarin de werknemer de leeftijd van 65 jaar bereikt, dan is aanpassing van de cao-tekst noodzakelijk om het financiële gat te kunnen dichten. Zolang de cao’s op dit punt niet zijn aangepast, zal de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigen op de eerste dag van de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt. In die situatie doet de werkgever er in beginsel niet verstandig aan de werknemer na deze einddatum tot de AOW-ingangsdatum te laten doorwerken. Er ontstaat dan namelijk een nieuw dienstverband. Over de beëindiging hiervan kunnen problemen ontstaan, omdat dit verlengde dienstverband niet van rechtswege eindigt op de 65e verjaardag.